Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: M.M.Lj.

16. 01. 2017. 11:03 >> 10:50
3

JAHOVIĆ TVRDI

Savjet ne sarađuje sa iseljenicima

Predsjedništvo Udruženja Cetinje iz Indijane ne želi nikakvu saradnju sa Savjetom za saradnju sa iseljenicima Vlade Crne Gore u SAD-u, zato što smatra da izbor kandidata u Savjetu nije napravljen po zakonu, kao i da Savjet ne kontaktira crnogorska udruženja kako bi saznali s kojim se problemima susrijeću u radu.

 

Predsjednik Udruženja Cetinje Mirsad Jahović smatra da je napravljen niz grešaka prilikom izbora predstavnika za članstvo u Savjetu. Prvo kršenje zakona vidi u iznenadnom produžavanju roka za dostavljanje kandidatura na Javni  poziv za kandidovanje predstavnika iseljenika

“Prilikom izbora predstavnika za članstvo u Savjetu, komisija koja je već jednom produžila rok za dostavu predloga, umjesto da sačine listu kandidata, oni  8. juna  donose  „Uputstvo za izbor članova Savjeta za saradnju sa iseljenicima”. Ovo je jedinstveni slučaj u upravnoj stvari da komisija umjesto da postupa po rješenju-aktu organa koji je formirao, donosi Upustvo  za svoj rad čime preuzima nadležnosti Ministarstva  Vanjskih poslova suprotno odredbama Zakona o državnoj upravi i  Zakona o Upravnom postupku”, navodi se u saopštenju Jahovića.  

On dodaje das u proceduralne greške, učinjene uz nepoštovanje Zakona i Ustava države Crne Gore, bile dovoljan razlog da ni kao iseljeničko udruženje ne žele podržati i dati legitimitet nečemu što je nastalo na osnovu kršenja prava.

“Saznanje da su “odabrani” predstavnici iseljenika imenovani u Savjetu za saradnju sa iseljenicima Vlade Crne Gore, na konstitutivnu sjednicu Savjeta, održanu u Podgorici  prisustvovali uz plaćene putne troškove, hotelski smjestaj i druge troškove iz budžetskih sredstava države Crne Gore u iznosu od 77.000 eura , je nešto što je u blagom izazvalo nevjericu. Zar “odabranima” koji treba da rade na povećanju saradnje iseljenika i matične države, koji treba da rade na očuvanju tradicije i kulture naroda iz Crne Gore, treba platiti ljubav i patriotizam”, kaže jahović I dodaje:

“Tim `odabranim` kandidatima poručujem ispred predsjedništva udruženja Cetinje - ako ste učestvovali na referendumu 2006. da bi to kasnije do smrti naplaćivali, recite koliko košta ta ljubav  da je platimo (mi kojima je Crna Gora u srcu), a vi budite tamo gdje se domovina može kupiti novcem. Vi takvi ne možete biti predstavnici iseljenika iz Crne Gore niti imate mandate od nas za takvo ponašanje”, kazao je Jahović. 

Udruženju Cetinje je sporno i to što četiri  predstavnika iseljenika u Savjetu  sa teritorije USA, kako tvrde,  prije i  nakon konstitutivne sjednice u Podgorici, nijesu kontaktirali nijedno udruženje da naprave konsultacije sa iseljenicima i udruženjima, da čuju njihove predloge, ideje  ili eventualne probleme  sa kojima se susrijeću u radu.

“Pošto četiri člana sa teritorije SAD-a predstavljaju sami sebe u Savjetu, onda se od takvih kandidata i takvog Savjeta treba javno ograditi. Pridružujem se pitanju koje su postavila pojedina iseljenička udruženja iz Evrope : Kome je potreban Savjet koji izvlaci novac građana Crne Gore iz zemlje, a ne rjesava probleme zbog kojih je i formiran?”, kaže Jahović.

“Želim da naglasim zbog takvog  gore navedenog izbora kandidata u Savjet, došlo je do problema u iseljeničkim udruženjima u Americi,  Australiji, Kanadi, Makedoniji, Njemačkoj. Sve gore navedeno , su poštovani članovi razlozi  da se ovako formiranom Savjetu i “podobnim kandidatima” i njihovom načinu nekomunikacije sa iseljenicima i iseljeničkim udruženjima, ne može dati podrška za rad. U stvari oni je i ne žele, jer članovi Savjeta nemaju komunikaciju sa iseljenicima i njihovim udruženjima”, kaže predsjednik Udruženja Cetinje Mirsad Jahović I napominje da to Udruženje nije učestvovalo u kandidaturi.

“Tako da nam ne može niko govoriti , da iskazujemo nezadovoljstvo, jer nas kandidat nije  izabran u Savjet”, zaključio je Jahović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније