Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 05. 2017. 15:45 >> 15:18
3

CRNOGORSKA DIJASPORA

U Luksemburgu proslavljen 21. maj

Crnogorski iseljenici u Luksemburgu upriličili su svečanost povodom Dana nezavisnosti Crne Gore 21. maja. Svečanosti su prisustvovali i crnogorski zvaničnici ali i gosti iz Njemačke i Belgije.

Taj datum, kada je Crna Gora postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država u Luksemburgu se proslavlja još od 2006. godine.

"Proslava 21. maja je poseban datum za sve nas, datum koji redovno obilježavamo, slavimo i okupljamo se nekada samostalno, a nekada sa našim prijateljima i saradnicima iz drugih udruženja i drugih država koje poštuju 21. maj - Dan kada smo obnovili svoju nezavisnost i ostali svoji na svome", navodi se u saopštenju udruženja "Luxemburg-Crna Gora".

Ove godine, na osnovu ranije potpisanog Sporazuma o saradnji, proslavu Dana nezavisnosti organizovali su sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije.

"Upravo, iz tog razloga ovogodišnja manifestacija je bila nešto posebno što do sada naša dijaspora nije imala, jer su proslavu zajednički organizovala tri Udruženja iz Luksemburga 'Luksemburg-Crna Gora', 'Zavičajni klub Bihor' i 'Kooperacija Luksemburg-Crna Gora', zatim iz Njemačke Udruženje 'Monte Keln' i Udruženje crnogorsko-belgijskog prijateljstva 'Montenegro' iz Belgije", kazali su iz udruženja.

Kako su kazali, i ovog puta podršku su im pružili crnogorski zvaničnici.

"Iz Ambasade Crne Gore iz Brisela, ambasador Vladimir Radulović sa delegacijom, konzul Dejan Vuković iz Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, direktor časopisa "Komuna" Amer Ramusović, kao i počasni Konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić. Specijalni gost bila je Branka Bogavac, naša poznata književnica i spisateljica koja je specijalno za ovu priliku doputovala iz Pariza", navodi se u saopštenju.

U ime domaćina generalna sekretarica udruženja "Luksemburg-Crna Gora" Fetija Kalač prisutnim zvaničnicima je uručila zahvalnice za kvalitetnu i iskrenu saradnju i izuzetan doprinos za okupljanje i povezivanje građana Crne Gore u Luksemburgu.

"Simbolika ovog priznanja je u našem zajedništvu, kako ovdje u Luxemburgu, tako i u našoj Crnoj Gori", kazali su iz udruženja.

Zahvalnica je uručena i Isahu Kožaru, najstarijem članu Udruženja "Luxemburg-Crna Gora".

Direktor časopisa "Komuna" Amer Ramusović uručio je zahvalnicu za saradnju i doprinos očuvanju zajedništva i baštine svih naroda koji žive u Crnoj Gori Fetiji Kalač a pored zahvalnice i Monografiju "Da je vječna Crna Gora" Ismetu Muhoviću, predsjedniku Udruženja "Luxembourg-Crna Gora".

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Šukrija Serhatlić, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Goran Vratnica, Andrijana Dabetić i Dijana Hazirović kao i folklorni ansambl KUD-a "Evropa" sa kako si ocijenili iz udruženja, njihovim predivnim koreografijama, koji su osmislili Isah Agović i Rafet Kožar inače članovi udruženja "Luksemburg-Crna Gora".

Organizatori su uputili zahvalnost gostima iz Crne Gore i zemalja okruženja.

"Prije svega, vanjski saradnik, jedan od osnivača Hrvatskog kulturnog društva "Luksemburg" Nevena Babić. Posebnu zahvalnost dugujemo gostima iz Njemačke i Belgije, koji nam pružaju konstantnu podršku, pa smo ponosni smo na takve saradnike i prijatelje! Zahvalni smo, naravno, svim prisutnim gostima na posjeti i saradnji, sa nadom da je ovo samo početak prekogranične saradnje i druženja, a posebno smo radosni što smo se zajedno okupili upravo na proslavi povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, da ga zajednički proslavimo i pokažemo da nam je Crna Gora majka i otađžbina na koju smo svi ponosni", navodi se u saopštenju.

Predsjednica udruženja "Monte-Köln" iz Njemačke, Emira Ličina u svom obraćanju istakla je "da na najbolji način obilježavaju 21 maj, Dan nezavisnosti Crne Gore".

"Mi kao dijaspora imamo razlog više da se svake godine podsjećamo i obilježavamo 21. maj, jer smo te 2006. godine bili složni kao nikad prije, odlučno i snažno doprinijeli da naša Crna Gora povrati ono što su joj moćnici prije jednog stoljeća sramno oduzeli, istakla je ona i napomenula da se "mora priznati da je država u svakoj prilici pokazala da cijeni i pamti taj naš doprinos, iako mi to nijesmo učinili da bi nam neko odao ili dodijelio nekakvo priznanje, već da bismo mi i naši potomci imali svoju, ni od koga zavisnu državu, gdje ćemo svi zajedno živjeti srećno i prosperitetno", kazala je Ličina. 

Ona je takođe, poručila da "Crna Gora – svaki njen grad, svako selo, zaseok, more, planine je naše zajedničko bogatstvo i naša zajednička briga, bez obzira na razlike bilo koje vrste, jer Crna Gora je svih nas! Crna Gora se kroz prošla i turbulentna vremena, uprkos izazovima, pokazala da je svima majka, da nikome nije maćeha. Mi ćemo se zajedno potruditi da tako i ostane, da uvijek s ponosom možemo reći da smo njena djeca, njeni građani" kazala je Ličina.

Članovi uidruženja "Luxemburg-Crna Gora" poručili su sunarodnicima koji žive u Crnoj Gori ili van nje da će im Crna Gora uvijek biti u srcu i da uvijek može računati na njih.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније