Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

27. 06. 2017. 11:11   >>  10:43 8

INICIJATIVA CKM-A

Vlada da podrži Crnogorce u Srbiji

Crnogorska kulturna mreža (CKM) uputila je inicijativu premijeru Dušku Markoviću da podrži crnogorsku zajednicu u Srbiji, koja se, kako ocjenjuju iz ove NVO, nalazi u veoma teškoj situaciji.

 

Iz CKM-a navode da je rad Crnogorskog nacionalnog savjeta zbog neslaganja njegovih članova blokiran, dok su Crnogorcima u Srbiji uskraćena ustavna prava.

"Savjet koji je formiran prije tri godine nije opravdao svoju postojanost, vjerovatno zbog direktog uticaja političkih subjekata na pojedine njegove članove. Uputili smo inicijativu premijeru da u ime Vlade Crne Gore formira delegaciju koja bi obavila razgovor sa krovnom organizacijom crnogorske zajednice, predstavnicima Crnogorskog nacionalnog savjeta, kako bi se prevazišle međusobne podjele i kao bi savjet počeo sa radom", saopšteno je iz CKM-a.

Iz ove NVO su istakli da je obaveza Vlade Crne Gore da pruži podršku crnogorskoj zajednici, jer se na taj način jača crnogorski identitet u dijaspori.

"Znajući da je naša dijaspora najbrojnija u Srbiji, samim tim je još veća obaveza Vlade da im pruži podršku. Svjedoci smo da su Republika Srbija i njeni zvaničnici uvijek pružali podršku Srbima u Crnoj Gori, koji su uz pomoć Srpske pravoslavne crkve uspjeli da ojačaju svoj identitet i kulturno nasljeđe. Kao što javnost zna, Vlada Srbije je kupila prostorije za Srpsku kuću i finasirala izgradnju više manastira u Crnoj Gori, što je primjer koji treba da slijedimo. Moramo svi zajedno, a naročito Vlada, uložiti napore da se ne ugasi crnogorski identitet u Srbiji, jer trenutna situacija u kojoj se nalazi crnogorska zajednica vodi ka tome", saopštio je CKM.

Ističu da je posebno alarmantna činjenica što udruženja Crnogoraca ne okupljaju mlade, čija je integracija veoma važna za očuvanje crnogorskog identiteta u Srbiji. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније