Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

13. 07. 2017. 11:25 >> 10:58
1

UZ PJESMU I IGRU

Dan državnosti proslaviće u Vrbasu

Crnogorska kulturna mreža (CKM) organizovaće proslavu Dana državnosti Crne Gore u Srbiji, saopšteno je iz te NVO.

 

Uz napomenu da obilježavanje Dana državnosti Crne Gore u Srbiji postaje tradicija, iz CKM-a navode da će ovogodišnja proslava biti upriličena u Vrbasu, u kojem živi oko 7.300 građana, koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i njeguju crnogorsku kulturu, tradiciju i običaje.

"Crnogorskom kulturnom večeri, najmasovnijim događajem crnogorske zajednice održanim izvan njenih granica, želimo da pošaljemo poruku svim Crnogorcima, ma gdje bili, kao i svim bratskim državama i narodima, da proslavom našeg Dana državnosti odajemo priznanje i poštovanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh", saopštio je CKM.

Trinaesti jul je, navode, utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije.

Planirano je da program traje oko tri sata, a nastupiće glumci Gordana Milović i Radovan Seratlić, zatim guslari, Kulturno umjetničko društvo Kulturnog centra Vrbas, ali i pjevači Ismail Delija, Veljko Krivokapić, Aleksandar Saša Petrović, Miloje Bubanja, Zdravko Đuranović, dok će veliki koncert održati Merima Njegomir.

"Nažalost, ovaj događaj organizujemo u veoma teškom vremenu za našu zajednicu u Srbiji. Razjedinjena je zahvaljujući direktnom uticaju političkih struktura na članove Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji je rad uistinu blokiran zbog međusobnih neslaganja. Odlučili smo se da se ovogodišnje obiljžavanje 13. jula održi u Vrbasu i zato što su u ovom gradu uskraćena ustavna prava crnogorskoj zajednici, pa i pored činjenice da postoje svi uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, lokalna vlast odbija da ispuni prava naše zajednice, a koja su joj Ustavom garantovana", navodi se u saopštenju CKM-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније