Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: B.V.

27. 10. 2017. 09:35 >> 09:05
6

CKM APELUJE

Marković da pomogne Crnogorcima u Vrbasu

Crnogorska kulturna mreža (CKM) pozvala je premijera Duška Markovića da se založi za ostvarivanje ustavnih prava Crnogoraca u Vrbasu.

Iz CKM-a su saopštili da je Crnogorski nacionalni savjet uputio inicijativu Skupšini opštine Vrbas da se s obzirom da postoje svi zakonski preduslovi u službenu upotrebu uvede crnogorski jezik.

To je, kako su podsjetili, peti put da se ova inicijativa upućuje, i zbog nepostojanja političke volje nije realizovana.

“Imajući u vidu da Crna Gora ima obavezu da pruži podršku Crnogorcima širom svijeta, a naročito onima koji žive u Srbiji, jer je tamo naša dijaspora najbrojnija, a zbog veoma loše komunikacije koju imamo sa kabinetom premijera Duška Markovića, koristimo priliku da ga javno pozovemo da se založi da se Crnogorcima u Vrbasu omoguće ustavna prava”, navode iz CKM-a.

Oni su ocijenili da crnogorska zajednica u Srbiji nema status kakav joj po Ustavu pripada, “i bilo bi logično da se premijer Marković založi za crnogorce koji žive u Vrbasu”.

“Nadajući se da premijer Marković redovno čita dnevnu štampu, nadamo se da će pročitati ovaj naš apel, i da će se sa pozicije na kojoj se nalazi založiti se da se našim bratstvenicima u Srbiji omoguće ustavna prava. Čvrsto vjerujemo da premijeru Markoviću nije u interesu da se crnogorsko ime u Srbiji ugasi, a ukoliko država nastavi da se neodgovorno odnosi prema Crnogorcima u Srbiji, izvjesno je da će se to desiti”, navodi se u saopštenju.

U CKM-u smatraju da i pored toga što su Srbima u Crnoj Gori sva prava omogućena, visoki državni funkcioneri Republike Srbije korste svaku priliku da se neosnovano oglašavaju tražeći još veća prava za Srbe u Crnoj Gori.

“Naša organizacija se više puta obraćala visokim državnim funkcionerima koji su išli u zvaničnu pośetu Republici Srbiji da ukažu na loš položaj crnogorske zajednice. Oni to nijesu uradili, vjerovatno zbog nedostatka hrabrosti, da to izjave u Srbiji. Njihovi sastanci sa predstavnicima crnogorske zajednice su jedino imala marketinški efekat, za njih lično. Doskorašnje podjele i neslaganja između članova Crnogorskog nacionalnog savjeta su pokazatelj da u Srbiji postoje političke strukture koje permanentno rade na satanizaciji crnogorske zajednice, preko pojedinih članova Crnogorskog nacionalnog savjeta”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније