Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: M.L.B.

17. 11. 2017. 11:55 >> 11:36
2

IZMJENE ZAKONA

Dijaspori pola novca za projekte

Izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima predviđeno je da će država sufinasirati projekte dijaspore u iznosu do 50 ili 70 odsto od njihove vrijednosti. Konkurs za sufinansiranje programa raspisivaće Uprava za dijasporu. Predviđeno je i da će, odlukom ministarstva, moći da se finansira rad pojedinih organizacija iseljenika.

Izmjenama zakona, u koje je portal RTCG imao uvid, predviđeno je novo poglavlje koje se odnosi na podršku jačanju sardanje sa iseljenicima.

“Jačanje saradnje sa iseljenicima podstiče se sufinansiranjem programa i projekata organizacija iseljenika sredstvima iz budžeta Crne Gore. Ministarstvo propisuje uslove za organizacije iseljenika koje imaju pravo učešća na konkursu, obrazac prijave, donošenje odluke o sufinansiranju, namjenskom korišćenju odobrenih sredstava, izvještaju o realizaciji projekata i nadzoru nad izvršenjem ugovora. Sufinansiranje programa i projekata organizacija iseljenika iz Crne Gore vrši se na osnovu javnog konkursa”, navodi se u prijedlogu izmjena zakona.

Vrednovanje programa i projekata organizacija iseljenika za sufinansiranje vrši se prema jasno utvrđenim kriterijumima, koje zakon propisuje. Neki od njih su - kvalitet projekta i značaj za očuvanje državnog i kulturnog identiteta Crne Gore i multikulturalnih vrijednosti; doprinos očuvanju tradicije, kulturne baštine, afirmaciji i promociji Crne Gore; referentnost i stručne kompetencije realizatora programa i projekta i učesnika u programu i projektu; uticaj programa i projekta na jačanje povezanosti iseljenika sa Crnom Gorom...

“Odobreni programi i projekti sufinansiraju se u iznosu do 50 odsto. Programi i projekti od državnog značaja sufinansiraju se u iznosu do 70 odsto. Visina odobrenih sredstava po programu ili projektu zavisi od raspoloživih sredstava i broja odobrnih projekata po konkursu”, stoji u prijedlogu izmjena zakona.

Izmjenama zakona je predviđeno i da se organizaciji iseljenika koja daje značajan doprinos očuvanju i jačanju saradnje sa iseljenicima, mogu opredijeliti sredstva neophodna za njihov redovan rad.

“Dodjela sredstava vrši se aktom ministra vanjskih poslova, na obrazloženi prijedlog Uprave za dijasporu. U cilju jačanja saradnje sa iseljenicima, Uprava može sklapati ugovore o sufinansiranju programa i projekata sa nosiocima saradnje“, navodi se u prijedlogu izmjena zakona.

Izmjenama zakona definisan je rad Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, kao i formiranje posebne komisije koju će činiti predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za dijasporu i skupštinskog odbora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније