Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

17. 12. 2017. 12:20   >>  11:48 2

SMOTRA NA CRNOGORSKOM

Najbolji recitatori putuju na Cetinje

Učenici iz 14 osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine učestvovali su na Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku u Lovćencu, a pobjednici su osvojili nagradno putovanje na Cetinje, saopšteno je iz Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva "Princeza Ksenija".

Učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Jovan Čabarkapa i Jovan Dragnić bili su najbolji u kategorijama za niži i srednji uzrast, dok su u kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto podijelile Jana Krivokapić, učenica Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana i Maša Bilić iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

"Svi učesnici smotre su dobili prigodne nagrade, među kojima knjigu `Pravopis crnogorskog jezika` poklon od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, i zastavu Crne Gore poklon od Udruženja Crnogoraca Srbije `Krstaš`. Pobjednici iz sve tri kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, osvojili su nagradno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore", istakli su iz "Princeze Ksenije".

Nagrade najboljim uručio je publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, koji je istakao da je uspješna realizacija Druge pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku najljepši poklon crnogorske dijaspore svojoj postojbini Crnoj Gori za vašingtonsko dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik.

Žiri su činile  profesorica književnosti i jezika Snežana Marković, dugogodišnja recitatrka i voditeljka Milena Bulajić i profesorica književnosti Aleksandra Vučinić.

"Sjenku na izuzetno pozititivan događaj u crnogorskoj zajednici baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je i blokirao dobijena pokrajinska sredstva za tu namjenu, ne želeći da ih proslijedi organizatorima smotre", saopšteno je iz CKPR "Princeza Ksenija".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније