Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: M.L.B.

18. 12. 2017. 13:48 >> 13:21
7

CRNOGORSKA PARTIJA

Konflikt interesa blokirao rad Savjeta

Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji zbog nedostatka kvoruma, ni juče nije održao sjednicu, pa i dalje nije donesena odluka o raspodjeli 4,5 miliona dinara udruženjima građana putem konkursa.

Kako je saopšteno iz Crnogorske partije Savjetu je zbog kršenja propisa blokirano daljnje finansiranje od države Srbije.

„Sjednica je sazvana bez radnog materijala i tek naknadno, nakon saopštenja Crnogorske partije, dostavljen je materijal iz kojeg se vidi da se na konkurs prijavilo više udruženja čiji su osnivači i odgovorna lica funkcioneri i pojedini članovi Nacionalnog savjeta, koji su i inicirali i pokušavaju da realizuju sporni konkurs”, navodi se u saopštenju CP.

Crnogorska partija predlaže predsjedniku Nacionalnog savjeta Miodragu Beciću da poništi sporni konkurs i inicira proceduru za donošenje internog antikorupcijskog akta.

„Taj akt bi spriječio trgovinu uticajem povezanih lica i sukob interesa u Savjetu, kao i utvrđivanje odgovornosti za blokadu budžetskog finansiranja i višemilionsku štetu finansijama Savjeta, te njeno otklanjanje uz ispunjenje svih zakonskih i ugovornih obaveza. Nakon toga, stekli bi se uslovi za raspisivanje konkursa sa primjerenijim iznosom sredstava i dužim pozivnim rokom, kako bi isti služio na dobrobit cijeloj crnogorskoj zajednici u Srbiji, a ne pojedinim članovima samog Savjeta”, poručuju iz CP.

Kažu i da su članovi Savjeta i komisje koji odlučuju o raspodjeli sredstava, istovremeno osnivači i odgovorna lica udruženja koja će dobiti sredstva.

„To ukazuje na nerazumjevanje suštine uloge Nacionalnog savjeta, kao i na odsustvo svijesti o odgovornosti prema načinu trošenja budžetskih sredstava Republike Srbije”, navodi se u saopštenju CP.

CP, navodi i ko je od članova Savjeta i kako aplicirao za projekte.

„Predsjednik Savjeta Miodrag Becić, od Savjeta kome predsjedava je zatražio putem dva projekta 250.000 dinara. Predsjednik nelegalnog Izvršnog odbora Miloš Paović, 300.000 dinara. Potpredsjednik Slobodan Balandžić, putem tri projekta 610.000 dinara. Član IO Dragan Martinović, registrovao udruženje uoči raspisivanja konkursa, zatražio 300.000 dinara. Član IO Ljubiša Simović, kome je supruga Cveta Roganović predsjednica konkursne komisije, a član komisije Gordana Doknić zastupnik udruženja, od Savjeta traži 600.000 dinara. Član konkursne komisije Nikola Muhadinović (koji je registrovao udruženje na dan donošenja odluke o raspisivanju konkursa) 300.000 dinara. Član Savjeta Veselin Mitrović, 300.000 dinara”, navodi se u saopštenju CP.

Zbog tih činjenica, kako ističu, Agencija za borbu protiv korupcije je Nacionalnom savjetu Crnogoraca poslala dopis u kojem ih obavještava da je upoznata sa dešavanjima u Savjetu, te da je informaciju o tome proslijedila nadležnom Ministarstvu na dalje odlučivanje.

„Crnogorska partija čestita članovima Savjeta koji su odoljeli brojnim pritiscima, urgencijama i koruptivnim obećanjima, i svojim nedolaskom onemogućili sprovođenje u djelo ove nečasne radnje. Time je spriječeno daljnje urušavanje ugleda Nacionalnog savjeta Crnogoraca koji je, pored blokade finansiranja, enormnih putnih troškova i odsustva bilo kakvih aktivnosti, postao poznat po incidentima i necivilizovanim ispadima pojedinaca na sjednicama, zbog kojih nije moguće obezbijediti kvorum”, zaključuje se u saopštenju CP.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније