Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

13. 06. 2018. 20:08   >>  20:00 13

U KELNU

Formirana Zajednica udruženja iseljenika

U Njemačkoj je svečano osnovana Zajednica udruženja iseljenika iz Crne Gore - "eMDe Alijansa"*.

Osnivači navode da u Njemačkoj postoji veći broj udruženja crnogorskih iseljenika, čija je zemlja porijekla Crna Gora, te da se zbog toga pojavila potreba za njihovim povezivanjem radi međusobne pomoći i zajedničkog rada.

"Glavni cilj osnivanja Zajednice je učvršćivanje međusobne saradnje, kao i podrška udruženjima kod organizovanja manifestacija, humanitarnih akcija, osnivanja novih udruženja i ostalih aktivnosti za koje je potrebno kolektivno angažovanje cjelokupne dijaspore Crne Gore u Njemačkoj", poručuju iz novoformirane zajednice.

Zajednica je osnovana u Kelnu, a na inicijativu više udruženja, a kako se navodi u saopštenju pokriva oko 90 odsto organizovane dijaspore u Njemačkoj.

"Povezala nas je emocija prema Crnoj Gori koju nosimo u sebi, a koju želimo da njegujemo i prenesemo na naše potomke. Šta smo mi postigli ako smo otišli iz domovine, dobili djecu u tuđini i nijesmo ih naučili ko su zapravo oni, odakle su njihovi korijeni i kojoj zemlji treba uvijek da se vraćaju? Ako smo sticajem okolnosti mi morali ostaviti zavičaj, na ovaj način želimo i nama i našim potomcima ostaviti otvorena vrata za povratak u Crnu Goru, kad god to bude moguće. Crna Gora je dio našeg identiteta, biće to i našoj djeci, pa su ove naše aktivnosti usmjerene prema tome da tako i ostane. Svjesni smo toga da smo zajedno jači i da zajedno možemo više", poručili su iz Zajednice udruženja.

Državnim institucijama Crne Gore poručuju da su konačno ujedinjeni i spremni na saradnju, punim kapacitetima i snagom dijaspore Crne Gore u Njemačkoj.

Na osnivačkom skupu u Kelnu na čelo Zajednice izabran je koordinator dr Srđan Plamenac, na mjestu njegovog pomoćnika Emira M. Ličina.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније