Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2018. 10:59   >>  10:41 11

POZIVAJU I DRUGA UDRUŽENJA

Crnogorci iz Kule bojkotovaće izbore za Nacionalni savjet

Udruženje Crnogoraca Opštine Kula na sjednici upravnog odbora većinom glasova donijelo je odluku da bojkotuje predstojeće izbore za Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine.

Kao razlog za takvu odluku u Udruženju Crnogoraca Opštine Kula navode trenutnu situaciju u opštini.

"U zadnjih nedelju dana došlo je do povećanog upisa u poseban birački spisak Crnogorske nacionalne manjine od strane pojedinih političkih stranaka koje masovno upisuju ljude koji nijesu pripadnici Crnogorske zajednice pri tome koristeći sva raspoloživa sredstva i infrastrukturu", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je to "teror većinskog naroda nad manjinskim".

"Zato što se većina upliće u rad nacionalnih manjina na takav način obesmislivši izbore za nacionalne manjine do te mere da Crnogorska zajednica neće imati autohtone predstavnike u nacionalnom savjetu i da je nedopustivo da se političke partije upliću u rad nacionalnih savjeta. Koristeci stranačku pripadnost predlažu se kandidati za elektore koji su prvenstveno stranački podobni i koji su preko noći postali Crnogorci, a sjutra će možda za potrebe partije postati i pripadnici neke druge nacionalne zajednice", navode iz Udruženja Crnogoraca.

Oni apeluju na sva druga udruženja i pojedince da im pridruže u bojkotu i ne izađu na predstojeću elektorsku skupštinu i daju legitimitet takvim izborima.

Iz Udruženja Crnogoraca Opštine Kula, podsjećaju da su problem već iznijeli predstavnicima matične države Crne Gore, a kako su kazali, obratiće se i drugim nadležnim organima OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama.

"Pored naše opštine slične stvari se dešavaju i u drugim gradovima i opštinama: Pančevo, Smederevo, Smedervska Palanka, Valjevo, Mionica, Lajkovac, Užice i mnoga druga. Možemo iz pouzdanih izvora reći da u tim mjestima do sada nema organizovanih crnogorskih udruženja, a da je vršen veliki upis Crnogoraca u poseban birački spisak", ističu iz udruženja.

Ako se, kako su kazali, to dešava u ovim gradovima ne mora da znači da se neće desiti sjutra i u drugim - Vrbas Lovćenac, Novi Sad, Beograd i itd.

"Citiraćemo našeg velikog Crnogorskog vladiku i književnika Petar II Petrovića Njegoša 'Ne bojim se vražijega kota, neka ga je ka na gori lista, no se bojim od zla domaćega'", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније