Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 11. 2018. 07:36   >>  10:34 18

ZAJEDNICA POSTOJI 18 GODINA

Crnogorci u Splitu čuvaju tradiciju svoje domovine

Zajednica Crnogoraca u Splitu njeguje običaje i tradiciju svoje domovine. Tokom 18 godina postojanja organizovali su brojne susrete sa umjetnicima iz Crne Gore kako bi ih predstavili Hrvatskoj publici.

Imaju, kako kažu, dobru saradnju sa Crnom Gorom, ali i brojne planove za budućnost. 

Zajednica Crnogoraca u Splitu postoji skoro 18 godina i njeguju običaje i tradiciju svoje domovine. Često su njihovi gosti umjetnici iz Crne Gore koji imaju priliku da se predstave Hrvatskoj publici.

Ali ono što ističu kao problem u zajednici je da su njihovi članovi uglavnom starije i srednje generacije, a da mlađi nijesu baš zainteresovani.

Nije bilo lako napraviti crnogorsko društvo u Splitu, kaže Borivoje Stevović, koji je ipak uspio da osnuje zajednicu Crnogoraca u tom gradu 2001. godine. Sada već imaju prostor koji im je obezbijedio grad, gdje organizuju brojne aktivnosti.

"Ne možemo se baš požaliti. U suštini najviše zavisi od nas, koliko mi radimo, koliko tražimo, koliko se angažujemo toliko i dobiješ. Ne možeš dobiti, a da ne radiš ništa", kaže Stevović za RTCG.

Djeluje u okviru Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, obilježavaju crnogorske praznike, čuvaju običaje i tradiciju svoje domovine i organizuju brojne kulturne događaje.

U planu im je objavljivanje knjige o znamenitim Crnogorcima u Hrvatskoj.

Zajednica Crnogoraca Split uručila je zahvalnicu Radio-televiziji Crne Gore u znak zahvalnosti za posjetu njihovom društvu.

Dragana Mrkić, RTCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније