Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

17. 12. 2018. 07:57   >>  15:30

SUSRET U ČIKAGU

Jačati povjerenje i saradnju sa dijasporom

Barska dijaspora u Čikagu i uopšte u SAD, koja je i dosada mnogo pomagala i investirala u zavičaj, ima značajan potencijal za privredne projekte.

To je ocijenjeno sinoć u KC “Rumija” u Čikagu na velikom susretu dijaspore, kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović i šefica jednog od odsjeka Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović kazao je da je “Rumija” jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih udruženja koje okupljaju našu dijasporu na teritoriji Sjeverne Amerike i istakao brojne projekte i aktivnosti koji su u ovom gradu inicirani, podržani i realizovani uz pomoć dijaspore.

Mitrović je istakao i uzlaznu putanju odnosa Crne Gore sa svojom dijasporom koja je već rezultirala brojnim aktivnostima i projektima, osnivanjem Savjeta za saradnju sa iseljenicima, dodjelom nagrada, organizacijom manifestacije Dani dijaspore, izdavanjem iseljeničkih knjižica, kao i realizacijom brojnih aktivnosti i projekata usmjerenih na mlađu generaciju, a koje za cilj imaju očuvanje jezika, kulture i tradicije i jače vezivanje za Crnu Goru.

Direktor Zavoda za zaposljavanje Suljo Mustafić kazao je da će država Crna Gora u narednom periodu posvetiti veću pažnju jačanju kapaciteta za privlaćenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

“Uz dobru koordinaciju državnih organa i lokalne uprave Bara može se mnogo više uraditi u narednom periodu u funkciji razvoja privrede i investiranja u održive projekte u različitim oblastima - od turizma, preko građevinarstva i uslužnih djelatnosti. Potrebno je da jačamo međusobno povjerenje i da država bude servis i naših građana u dijaspori", kazao je Mustafić.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević kazao je u svom pozdravnom govoru da Bar duboko cijeni doprinos koji je dijaspora dala i daje svim gradu i da je ovaj grad doživljava kao svoj nerazdvojivi dio.

Raičević je istakao da Bar osluškuje svoju dijasporu i njene potrebe, te najavio da je ta opština upravo time podstaknuta izdvojila određena sredstva za izgradnju fiskulturne sale OS "Mrkojevići" u Pečuricama, a na inicijativu upravo KC "Rumija".

On je kazao da će Opština vrlo brzo razgovarati sa resornim ministarstvom o modalitetima finasiranja izgradnje ovog objekta i pozvao dijasporu da zajedničkim snagama dovrše ovaj značajan projekat.

Na sastanku je pozitivno ocijenjena namjera Uprave da u narednoj godini raspise javni konkurs za dodjelu sredstava organizacijama dijaspore, kao i namjera da se sljedeća manifestacija Dani dijaspore organizuje baš u Baru, 29. jula naredne godine.

Susretu sa delegacijom iz Crne Gore pristustvovalo je preko sto članova KC "Rumija".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније