Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Beta, objavila B.B. ]

02. 01. 2019. 13:24   >>  12:56 27

CRNOGORSKA PARTIJA TRAŽI

Prestati sa omalovažavanjem Crnogoraca u Srbiji

Crnogorska partija je danas upozorila da je u Srbiji prisutno "omalovažavanje i nipodaštavanje" pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, te da se država, javnost, političke partije, organizacije i mediji moraju suprotstaviti tom trendu i hitno prekinuti sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji.

"Danas se Crnogorci u Srbiji suočavaju sa otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete 'Montenegrini', 'Dukljani', 'Milogorci', 'Titovi Crnogorci' i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od javnosti ili države", piše u saopštenju Crnogorske partije.

Partija je ocijenila da su takvi "pokušaji dehumanizovanja pripadnika crnogorske zajednice opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji".

Prema mišljenju Crnogorske partije, zajednička crta tog negativnog diskursa prema Crnogorcima zapravo je "negiranje njenog postojanja i pokušaj da se uguši njen glas", kako bi se negirale sve inicijative, stavovi i problemi sa kojima se suočavaju Crnogorci u Srbiji.

Negativan diskurs, kako navode, je povezan sa "paralelnim procesom dezavuisanja Crne Gore kao nezavisne države, ravnopravne članice evro-atlantske koalicije, slobodne zemlje koja nije pod tutorstvom zvaničnog Beograda i patrijaršije Srpske pravoslavne crkve".

Partija je reagovala i na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je za Crnu Goru izjavio "kamo sreće da se nikad nismo ni spajali".

"Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke 'kvazimodo' države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori", poručili su iz Crnogorske partije.

Dodaje se da etnički Crnogorci, koji su državljani i građani Srbije, traže od zvaničnih organa da se prestane sa diskriminacijom i da se Crnogorci više ne nazivaju imenima koja ta nacionalna zajednica ne koristi za sebe i koja su nastala kao "kovanice protivnika samostalnog crnogorskog identiteta".

"Crnogorska partija čvrsto brani pravo svakog građanina Srbije porijeklom iz Crne Gore da se, ako tako želi, izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnoj pripadnosti, da govori crnogorskim jezikom i da bude vjernik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije je sjedište na Cetinju. Branimo pravo pripadnika naše manjine da se slobodno izjasne po svim ovim pitanjima", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније