Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Anka Radović, TVCG

24. 03. 2019. 21:11 >> 20:38
24

U VRBASU

Crnogorski još uvijek čeka da bude službeni jezik

I pored brojnih inicijativa, Crnogorski jezik još nije uveden u službenu upotrebu u Vrbasu. Iz Udruženja Crnogoraca poručuju da prema posljednjem popisu u toj opštini živi 17 odsto Crnogoraca, što je prema zakonu dovoljno da bi te to pitanje riješilo, ali da u lokalnom parlamentu ne postoji potrebna većina.

Dokle god živi jezik, dokle ga poštujemo, njime govorimo i pišemo, dotle živi i narod, ne preliva se u drugi, opstaje. Opštine Mali Iđoš i Vrbas jedine su opštine u Srbiji koje ispunjavaju zakonske uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. U opštini Mali Iđoš to je učinjeno 2010. godine, u Vrbasu jos nije.

Rezultati posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine pokazuju da u opštini Vrbas živi oko 7 i po hiljada Crnogoraca. Taj broj je dovoljan da se Statut opštine uskladi sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma. No, predjsednik Opštine Vrbas Milan Glušac kaže da još nije sazrelo vrijeme za to.

"Pitanje uvođenja Crnogorskog jezika je složeno pitanje. To je jedna specificna problematika koja se javlja u Opštini Vrbas a to je da generalno Skupština ne želi da prihvati uvođenje i sprovođenje Crnogorskog jezika", kaže Glušac za TVCG.

Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma Republike Srbije sasvim je jasan, objašnjava pravnica Crnogorske partije Milena Bulajić. Opština je u obavezi da promijeni Statut i u službenu upotrebu uvede jezik i pismo nacionalne manjine koja u tom momentu, na teritoriji opštine, ima preko 15 procenata izjašnjenih pripadnika.

"Ja zelim da vjerujem da će se steći još jedini činilac koji nedostaje, a to je politička volja. Ja želim da vjerujem da će opština u kojoj živim prepoznati i poštovati zakon Republike Srbije i poštovati prava crnogorske manjine", ističe Bulajić.

"Lokalni funcioneri ne samo da ignorišu utemeljene i opravdane zahtjeve crnogorske zajednice, već se rugaju zakonima sopstvene države", naglašava Nenad Stevovic, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

Stevović podsjeća da je u proteklih devet godina podnijeto na desetine inicijativa za uvođenje Crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

"Vjerujem da će svi pomoći da se riješi ovo, za cCrnu Goru, važno pitanje", kaže on.

Usvojenim izmjenama i dopunama zakona, 2018. godine, norma je postala imperativ, kažu sagovornici TVCG. Opština je trebalo da reaguje u roku od 90 dana i ispoštuje zakon. Tih 90 dana davno je prošlo.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније