Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

03. 05. 2019. 09:31 >> 09:30
17

PROBLEMI U VRBASU

CP: Devet godina čekaju da crnogorski bude službeni

Odnos prema crnogorskoj zajednici i crnogorskom jeziku je u suprotnosti načelima Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala 2005. godine, poručuju iz Crnogorske partije.

Crnogorska partija priprema okrugli sto o neusklađenosti realnog stanja u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji u odnosu na obaveze preuzete prema EU za poglavlje 23 u dijelu o nacionalnim manjinama.

“Okrugli sto je doprinos Analizi slučaja čiji rezultat će nakon iscrpne i stručne analize biti izvještaj za 2019. godinu o položaju Crnogoraca u Srbiji dostavljen svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama”, saopšteno je iz CP.

Iz CP poručuju da situacija sa crnogorskim jezikom u Vrbasu najbolje oslikava stanje u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji.

“ Dosljednom primjenom zakona na teritoriji 42 opštine u Srbiji u službenoj upotrebi je ukupno 11 manjinskih jezika. U opštinama Mali Iđoš i Vrbas, ispunjeni su zakonski uslovi da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu. U Malom Iđošu je uveden 2010. godine, dok opština Vrbas i pored imperativne zakonske norme, više desetina zahtjeva i jasne preporuke ombudsmana, devet godina odbija da to uradi”, poručuju iz CP.

Kažu i da osim problema koji imaju Crnogorci sa uvođenjem svog jezika u opštini Vrbas ni jednoj drugoj nacionalnoj zajednici to pravo nije uskraćeno na teritoriji bilo koje lokalne samouprave u Srbiji gdje su propisani zakonski uslovi ispunjeni.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније