Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: M.L.B.

16. 05. 2019. 10:15   >>  10:16 10

OPŠTINA VRBAS

CP: Inženjeringom bi da spuste broj Crnogoraca ispod 15%

Crnogorska partija apelovala je na crnogorske organizacije, intelektualce i javne djelatnike u Srbiji, kao i na institucije u Crnoj Gori, da na listi prioriteta stave rješavanje statusa crnogorskog jezika u Vrbasu.

“Devetogodišnja diskriminacija građana opštine Vrbas crnogorske nacionalnosti, kojima protivno zakonu nije omogućeno da službeno koriste svoj jezik, jasno ukazuje na namjeru rukovodstva te lokalne samouprave da istraje u kršenju zakona sve do narednog popisa stanovništva na kojem bi partijskim inženjeringom pokušali da spuste broj Crnogoraca ispod 15 odato”, saopšteno je iz CP.

Kako pojašnjavaju, za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u Vrbasu zakonski uslov je da Crnogorci po rezultatima posljednjeg popisa dosežu 15 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Za sada je to 17,5 odsto po popisu iz 2011 godine. Naredna provjera, kako pojašnjavaju, ispunjenosti tog uslova je popis stanovništva koji će se održati u prvoj polovini 2021. godine.

“Situacija sa crnogorskim jezikom demaskira i ulogu Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji koji apsolutno nije zainteresovan da se angažuje po tom pitanju, a čiji čelnici ne propuštaju priliku da istaknu izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Vrbasu. Sjedište savjeta je u opštinskoj kancelariji u Vrbasu koja je dobijena na korišćenje bez naknade. Na prošlogodišnjim izborima sastav članova Nacionalnog savjeta je u stranačkom smislu “upodobljen” sa sastavom lokalne vlasti u opštini Vrbas gdje vladajuću koaliciju čine SNS i SPS”, poručuju iz CP.

Crnogorski jezik u Vrbasu je, kako poručuju iz CP, najvažnije identitetsko pitanje za cjelokupnu crnogorsku zajednicu u Republici Srbiji i od krucijalnog je značaja da se uvede u službenu upotrebu do narednog popisa, jer jednom stečeno jezičko manjinsko pravo, bez obzira na rezultate budućih popisa, više se ne može umanjiti.

“Crnogorska partija apeluje na crnogorske organizacije, intelektualce i javne djelatnike u Srbiji, kao i na institucije u Crnoj Gori, da na listi prioriteta stave rješavanje statusa crnogorskog jezika u Vrbasu imajući u vidu njegov značaj za očuvanje identitetskih karakteristika potomaka crnogorskih iseljenika”, zaključuje se u saopštenju CP.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније