Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: R.P. ]

13. 07. 2019. 12:03   >>  12:07 10

CG VEČE U VRBASU

I Crna Gora i Vojvodina baštine 13. jul

Odnos Crne Gore i Republike Srbije je iznad svega, a na to nas obavezuje i praznik koji slavimo, jer je 13. jul utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, ali i u nasljeđe južnoslovenskih i drugih naroda koji su zajedno, uz mnogobrojne žrtve stale na put najvećoj pošasti čovječanstva – fašizmu. Poručili su ovo predstavnici Crnogorske kulturne mreže i Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, uoči Crnogorske kulturne večeri koju večeras organizuju u Vrbasu.

"Iz godine u godinu ova manifestacija pokazuje da je od velikog značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji, Crnogoraci kroz okupljanje povodom naših velikih praznika, bude svoj identitet, tradiciju i čuvaju kulturno nasleđe" navodi se u saopštenju.

Posljednjih godina ova okupljanja su potvrdila naše vizije, pa se nadamo da će taj trend biti nastavljen, a Crnogorci biti bliži jedni dugima za jednu čitavu i neraskidivu ljubav i poštovanje, poručuju organizatori.

"Trinaesti jul, jedan od dragulja antifašizma, koje baštine Crna Gora i Vojvodina, sigurni smo da zavređuje da ga obilježimo sa posebnim ponosom, kao dug onim slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, svojom žrtvom stvorili budućnost".

Imajući u vidu, kako poručuju, obavezu prema precima, kao i dužnost prema potomcima, odlučili su da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizuju za bratstvenike koji žive u Vrbasu, koji ima neraskidive veze sa Crnom Gorom, prije svega kao dobar domaćin i dom hiljadama Crnogoraca, a potom što sa našom zemljom dijeli najveće vrijednosti multikonfesionalnosti, multietničosti i multkulturalnosti".

"Crnogorsko kulturno veče za cilj ima promociju crnogorske kulture i običaja, kako među sunarodnicama koji su decenijama daleko od svojih ognjišta, tako i drugih naroda i narodnosti u Vojvodini, koja svoju različitost njeguje i ističe kao prednost u burnim vremenima 21. vijeka, i što je najvažnije uspijeva u tome", navodi se u saopštenju.

Programom je predviđen nastup KUD-a Njegoš iz Lovćenca, pjesnika Ljubiše Vojinovića, glumaca Gordane Glendže i Radovana Seratlića, škole gusala iz Vrbasa, guslara Miljana Vujovića, djece iz predškolske ustanove Boško Buha, pjevača Miloja Bubanje, Veljka Krivokapića, operske dive Bojane Pejanović, i koncerti Zorana Kalezića sa orkestrom Perice Vasića, kao i Jadranke Barjaktarović i Bojana Marovića, navode organizatori.
    

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније