Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

29. 07. 2019. 06:42 >> 18:54
8

MITROVIĆ TVRDI

Očuvanje identiteta cilj države i dijaspore

Specifičan je odnos koji svaka matična država, pa i Crna Gora, ima i gradi sa svojim iseljeništvom. To je odnos koji počiva, prije svega, na emociji, ali i potrebama, očekivanjima i ozbiljnim promišljanjima o tome kako da uprkos razdaljini sačuvamo posebnost, identitet, kulturu, tradiciju, jezik i kako da sve to prenesemo na mlađe generacije, kaže za Dnevne novine direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

U tom smislu, kako je rekao, smatra da su "jako puno postigli na planu jačanja kulturnih i obrazovnih veza i saradnje".

"Takođe zavidni su naši rezultati i na planu zaštite prava i interesa naše dijaspore u svijetu, informisanja i povezivanja, jačanja kapaciteta naše dijaspore, njene afirmacije u zemlji porijekla i zemlji prijema", kazao je Mitrović.

On poručuje da će u narednom periodu raditi na jačanju privredne saradnje sa iseljeništvom, naučnoj i stručnoj saradnji i razmjeni.

Mitrović podsjeća da će večeras od 20 sati na gradskoj rivi u Baru biti održana centralna proslava treće po redu manifestacije Dani dijaspore iseljenika, za koju je pripremljen bogat kulturno zabavni program u okviru kojeg će biti dodijeljene nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Prenos manifestacije je na Prvom programu TVCG.

"Riječ je o nagradama koje Uprava za dijasporu dodjeljuje zaslužnim pojedincima organizacijama dijaspore, koje će dobitnicima uručiti predsjednik Crne Gore. Takođe će premijerno biti prikazan film o Baru i barskoj dijaspori, koji je pripremila Uprava za dijasporu kao poklon dijaspori iz ovog kraja, ali i gradu Baru. U prijepodnevnim satima u sali Dvorca kralja Nikole, biće održan okrugli sto na temu 'Investicioni potencijali i biznis zone Crne Gore'. Na okruglom stolu izlaganja će imati predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Investiciono razvojnog fonda, Agencije za promociju stranih investicija (MIPA), Privredne komore Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije, Udruženja privrednika Bara, Opštine Bar, kao i nekoliko istaknutih pripadnika dijaspore. Napomenuo bih da Dani dijaspore tradicionalno počinju Ljetnjom školom namijenjenom djeci iz dijaspore koja se održava od 20. do 30. jula, nastavljaju se kroz održavanje sjednice Savjeta za saradnju sa dijasporom, a sama centralna proslava organizuje se u nekoj od opština koju karakteriše značajnije iseljeništvo. Tako su prvi dani dijaspore organizovani 2017. godine u Petnjici, drugi u Gusinju 2018. godine, dok će ovogodišnja manifestacija biti u Baru", kazao je Mitrović.

Odnos sa dijasporom je , kaže Mitrović, uvijek protkan emocijama i mi u Upravi za dijasporu smo toga svjesni.

"Dijaspora cijeni svaku pažnju od matice, a trudimo se da pokažemo i dokažemo da je i matica svjesna njihovog truda, rada i zalaganja koji ulažu na polju, prije svega, očuvanja državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, ali i na svim ostalim poljima od ekonomije do filantropije, pa i ličnog profesionalnog uspjeha kojim naši ljudi promovišu zemlju iz koje potiču. Upravo cijeneći doprinos koji su pojedinci iz dijaspore i organizacije naših iseljenika davali i daju razvoju crnogorskog društva i promociji Crne Gore, Uprava za dijasporu je ustanovila nagrade koje se dodjeljuju zaslužnim iseljenicima i organizacijama dijaspore. Nagrade se dodjeljuju u sedam kategorija za doprinos očuvanju državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, za doprinos u oblastima kulture, nauke, diplomatije i promocije Crne Gore, unapređenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom, za dobročinstvo i nagrada za doprinos u oblasti sporta", rekao je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније