Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: M.M ]

18. 12. 2019. 11:09   >>  11:28 2

CRNOGORSKA PARTIJA

Potpisali Memorandum o budućnosti Vojvodine

Predstavnici osam političkih partija i organizacija iz Vojvodine potpisali su juče u Beogradu Memorandum o budućnosti Vojvodine.

Memorandum su potpisali predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Crnogorske partije, Rumunske partije, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21. U ime Crnogorske partije memorandum je potpisao Milo Milojko, član Predsjedništva i zakonski zastupnik.

Predsjednik LSV Nenad Čanak izjavio je da Evropa nema alternativu, a da je Srbija u dubokoj političkoj krizi izazvanoj nacionalizmom i centralizmom, te da se moramo suočiti sa time da ljudi odlaze iz Srbije. 

"Vojvodina nikada nije bila problem Srbiji, ona je uvijek bila ponuđeno rješenje. Ideja Vojvođanskog fronta je ideja evropske Srbije. Vojvodina, kao najevropskiji dio Srbije, uvijek je predstavljala nekakvu oazu misli i djela koja su vezana za promociju i sprovođenje evropskih vrijednosti", naglasio je on na konferenciji u Medija centru.

Lider LSV je rekao da su se potpisnici Memoranduma o budućnosti Vojvodine okupili jer imaju isti vrijednosni sistem i da pružaju ruku svim proevropskim snagama u Srbiji.

Nenad Stevović, savjetnik za identitetska pitanja u Crnogorskoj partiji, je saopštio da je Crnogorska partija stavila danas potpis na dokument koji oslikava težnju pripadnika crnogorske zajednice u Vojvodini da doprinesu izgradnji modernog, pluralnog i demokratskog društva za dobrobit sadašnjih i budućih generacija građana Vojvodine i cijele Republike Srbije.

Antifašizam kao temeljni vrijednosni postulat na kojem treba da počiva Vojvodina u 21. vijeku, Ustavom Srbije garantovana autonomija Vojvodine sa sudskim, izvršnim i zakonodavnim nadležnostima, decentralizacija, regionalizacija, puna kulturna autonomija nacionalnih zajednica, dosljedna primjena Zakona o službenoj upotrebi jezika nacionalnih manjina i evroatlantske integracije kao potvrda pripadnosti zapadnim civilizacijskim vrijednostima, su ono za čem se zalaže Crnogorska partija još od svog osnivanja, ima već 12 godina.

Kao zastupnik političkih interesa crnogorske zajednice u Srbiji Crnogorska partija izražava zadovoljstvo što je u društvu organizacija sa kojima dijeli isti sistem vrijednosti.

"Vojvođansko liberalno građanstvo, kao i vojvođanski narodi su uvijek bili dragulji u kruni svake moderne države u kojoj se Vojvodina nalazila, pa i Srbija to treba da prepozna. Zahvaljujemo se LSV kao inicijatoru nečega što bi trebalo da predstavlja nukleus okupljanja progresivnih političkih subjekata i njihovih proevropskih politika," naveli su oni.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније