Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 02. 2020. 14:33   >>  14:34 3

GUL MUKOVIĆ

Pitanje crnogorskog državljanstva od presudnog značaja

Crnogorskim iseljenicima koji žive u Turskoj trebalo bi obezbijediti crnogorske pasoše kako bi češće posjećivali Crnu Goru i ekonomski pomogli matičnu državu, rekao je predsjenik Crnogorske zajednice u toj državi, Bedri Gul Muković.

Gul Muković je agenciji Mina kazao da je pitanje crnogorskog državljanstva od presudnog značaja za njihove potomke.

“Bez pasoša odnosno državljanstva teško je sačuvati identitet druge i treće generacije koja nije rođena u Crnoj Gori, a to nije interes naše matične države”, rekao je Gul Muković.

Kako je kazao, 2013. godine je sa nekoliko prijatelja osnovao “Udruženje iseljenika Crne Gore Istanbul”, koje sada ima 500 članova.

Prema njegovim riječima, udruženja su osnovali i u drugim gradovima širom Turske.

“Većina smo uspješni i cijenjeni ljudi. Svako od nas nosi Crnu Goru u srcu i duši. Želimo više interesovanja od naše matice, a mislim da smo u pravu jer to zaslužujemo”, rekao je Gul Muković.

Gul Muković je kazao da Crna Gora, posebno u zadnjih desetak godina od osnivanja Uprave za dijasporu, radi puno na planu jačanja veza sa dijasporom u Turskoj.

“Redovno ostvarujemo komunikaciju sa Upravom, sarađujemo oko iseljeničkih knjižica, dokumenta koji nam je makar emotivna zamjena za crnogorsko državljanstvo koje svi priželjkujemo”, neveo je Gul Muković.

Kako je rekao, za učenje crnogorskog jezika u Turskoj postoji velika potreba i interesovanje.

“Nedavno je u Istanbulu otvoren Generalni konzulat Crne Gore pa i ovo doživljavamo kao veliki napredak i brigu o nama u Turskoj", naveo je Gul Muković.

Kako je objasnio, većima iseljenjika doselila se u Tursku prije više od 100 godina, i generacijama su čuvali svijest o porijeklu, jer im je ostala u sjećanju Crna Gora, kako su im “stari” često govorili.

Gul Muković je kazao da se mlade generacije crnogorske dijaspore koje žive u Turskoj, asimiliraju pod pritiskom drugih udruzenja sa prostora bivše Jugosavije.

“To treba spriječit tako što će Crna Gora imati više interesovanja i pokazati vise razumijevanja prema našim iseljenicima u Turskoj. Potrebno im je dati crnogorske pasoš. Na taj nacin bi pridobili mlade predstavnike koji bi promovisali Crnu Goru i ekonomski pomogli matičnu državu.

Kako je rekao, za osam godina, koliko postoji njihovo Udruženje je dosta uradilo za Crnu Goru.

Gul Muković je kazao da se ne može očekivati od mladih generacija da krenu prema matici, a da im se za uzvrat ne pruži ono sto druge drzave daju svojoj dijaspori a to je drzavljanstvo.

“Nepravda je traziti a ne dati, ne znam koliko je realno. Mogu ovo reći jer sam siguran da u Turskoj svaka osoba koja zna da je porijeklom iz Crne Gore i da nikad neće izdati svoju đedovinu“, naveo je Gul Muković.

On je naveo da su iseljenici iz Turske poslednjih godina dosta uložili u ekonomiju Crne Gore.

“Prije osam godina malo je bilo investitora iz Turske, danas ih mnogo više ima. Za osam godina mi smo puno nešto uradili", kazao je Gul Muković.

Gul Muković je rekao da je 2017. godine od dobio državnu nagradu koju dodjeljuje Uprava za dijasporu za doprinos u unapredjenju privrednog partnerstva.

Kako je naveo, posredstvom njihove dijaspore u turskom gradu Kirklareli 2017. godine, otvoren je Kulturni dom “Ali Riza” u okviru kojeg se, pored Bugarske i Grčke sobe, našla se i Crnogorska soba, sa svojom muzejskom postavkom koja predstavlja eksponate crnogorskog naroda.

“Od gusala, razboja, ćilima, kolijevke, starih fotografija do crnogorske nošnje sve je to našlo mjesta u Crnogorskoj sobi”, kazao je Gul Muković.

Gul Muković je rekao da su Crnogorsku sobu sa velikom pažnjom i ljubavlju opremali iseljeniciiz Crne Gore sa stvarima koje su njihovi preci ponijeli sa sobom u Tursku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније