Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

12. 07. 2020. 21:58   >>  21:59 2

OBLJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

"Dijaspora svim srcem uz maticu"

Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu obilježio je Dan državnosti, 13 jul, u dvorcu Schloss Kewenig, u mjestu Kerperih na njemačko-luksemburškoj granici.

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Fetija Kalač, naglasila je da Crna Gora nikada nije zaboravila svoj narod u tuđini i sa posebnom brigom i pažnjom se ophodila prema iseljenicima.

"Sve što danas imamo, ljubav prema domovini, prema ljudima koji sa nama žive u tuđini, slobodu, jednakost, solidarnost, humanost, čestitost, čovjekoljublje, sve ovo je uobličeno u našim bićima, nama koji smo otišli trbuhom za kruhom da potražimo negdje drugo svoju sreću, ne znajući da je sreća voljeti svoju domovinu kao svog najbližeg", naglasila je Kalač.

Direktor Uprave za dijasporu crne Gore Predrag Mitrović istakao je da je dijaspora svim srcem uz zemlju maticu, što se dokazalo i u ovim teškim vremenima borbe za koronavisrusom.

"Dijaspora je još jednom dokazala čvrstu i neradaskidivu povezanost sa matičnom državom. Crna Gora cjeni i ne zaboravlja doprinos svoje dijaspore i vaša sloga je snaga na koju uvijek računamo", naglasio je Mitrović.

On je poručio da je Crna Gora ponosna na svoju istoriju i napredak koji je ostvaila u integracijama u evroatlantsku zajednicu, kao i na temeljne vrijednosti jednakost, soldiarnost, demokratiju, multietnički i multivjerski sklad, koje uprkos izazovima uspijava da nadograđuje i unapređuje.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović istakao je značaj Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu u otvaranju avio linije između Tivta i Luksemburga i naglasio da dijaspora ekonomski pomaže Crnu Goru kako bi njeni građani ostvarili sto bolji kvalitet života. Ipak ističe, da i mnogo godina nakon pobjeda nad fašizom, ta ideja i dalje prisutna svuda oko nas.

"Trinaesti jul 1941. je dan kada su svi narodi krenuli protiv jednog zla koji se zove fašizam. To je ponos cijele Evrope i istorijski uspjeh Crne Gore. Zato ovaj dan treba da njegujemo i da proslavljamo, i da se borimo protiv svih vidova fašizma", kazao je Ibrahimović.

Proslavi Dana državnosti Crne Gore prisustvovali su predstavnici iseljeničkih društava Belgije, Holandije, Luksemburga i Njemačke, a među njima i istaknuti crnogorski dobrotvor Hajriz Brčvak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније