Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

01. 11. 2020. 11:10 >> 11:09
62

CP

"Vučić nije pomagao Crnogorcima u Malom Iđošu"

Crnogorska partija demantovala je navode predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sinoć na TV Vijesti, kazao da je pomagao i Crnogorcima i da je u Malom Iđošu uveo crnogorsku manjinsku stranku u lokalnu vlast.

“Obavještavamo njega i javnost da je Srpska napredna stranka na vlast u Malom Iđošu došla pobjedom na lokalnim izborima 2016. godine i da je vladajuća većina u toj opštini formirana bez učešća i konsultacija sa Crnogorskom partijom. Srpska napredna stranka kao najjača partija i pobjednik izbora nije pokazala interesovanje ni za kurtoazni razgovor sa Crnogorskom partijom. Takva situacija se crnogorskoj zajednici dogodila prvi put od 2004. godine, od kada ima odbornike koji zastupaju njene interese u opštini Mali Iđoš”, poručuju iz CP.

SNS je tada, kao i danas, kažu u CP, predvodio povjerenik za tu opštinu Zoran Martinović koji je nedemokratskom političkom odlukom da Crnogorska partija kao manjinska stranka ne participira u lokalnoj vlasti najavio dolazak sve težih i težih vremena za nacionalno izjašnjene Crnogorce u opštini Mali Iđoš.

“Ta teška vremena su nastupila nakon izglasavanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti i neviđene negativne medijske kampanje u Srbiji usmjerene protiv Crne Gore i crnogorskog kulturnog, duhovnog, jezičkog, nacionalnog i državnog identiteta. Opština Mali Iđoš je na talasu takve atmosfere ukinula, pa nakon šest mjeseci odrijedila ponižavajući iznos za sufinansiranje jedinog dječijeg Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva u Srbiji i tako dovela u pitanje opstanak i funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji i jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji. Od četiri kulturna društva u multikulturalnoj opštini, jedino crnogorskom društvu u 2020. godini su uplaćena sredstva u iznosu od nula dinara”, navodi se u saopštenju CP.
Podsjećaju da je predsjednika Srbije da opština Vrbas, u kojoj je na vlasti takođe SNS, a povjerenik te partije ista osoba kao u opštini Mali Iđoš, uporno izbjegava da uvede, pored srpskog, mađarskog i rusinskog, i crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i tu obavezu definiše imperativna zakonska norma.

Пратите нас на

Коментари62

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније