Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

09. 11. 2020. 16:57   >>  17:40 11

ISELJENICI U SRBIJI ĐUKANOVIĆU

Država da pomogne očuvanje CG identiteta

Predstavnici Crnogorskog vijeća, organizacije koja okuplja crnogorske iseljeničke asocijacije u Republici Srbiji tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ukazali su na snažniju potrebu pomoći matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Republici Srbiji kao njeni građani.

ako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, zakonski zastupnik Crnogorskog Vijeća Dragan Gago Marković zahvalio je predsjedniku za prijem, prenoseći pozdrave predsjednika Vijeća Milenka Perovića koji nije bio u prilici da prisustvuje sastanku.

On je zajedno sa članovima upravnog odbora predsjednikom udruženja Crnogoraca iz Novog Sada Božidarom Markovićem, predsjednikom Nacionalne zajednice iz Beograda Mirkom Zečevićem i predsjednikom udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije Milošem Paovićem, predstavio program i ciljeve Crnogorskog Vijeća koje zastupa interese crnogorskih iseljenika u Srbiji.

"Uz zahvalnost za podršku Upravi dijaspore, ukazali su na snažniju potrebu pomoći matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Republici Srbiji kao njeni građani. Na toj liniji, istakli su poseban značaj formiranja kulturnog centra Crnogoraca i stavljanja u funkciju ranije prepoznatih prostora za rad i djelovanje Vijeća u cilju čuvanja crnogorske tradicije i baštine i jačanja kulturnih veza između crnogorske zajednice i matične države", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je uz zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice, kako se dodaje u saopštenju, naglasio da je pristup Crne Gore uvijek bio odgovoran i građanski-pristup budućnosti.

O"n je ocijenio da crnogorska zajednica proaktivnim odnosom u Srbiji treba da nastavi da doprinosi daljem razvoju društva, radi na svojoj prepoznatljivosti, snažeći koherentnost i svijest o svom identitetu, kao neodvojivom dijelu evropske kulturne baštine. Predsjednik je iskazao spremnost za dalju podršku projektima koji su od posebnog značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније