Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

07. 12. 2020. 10:46   >>  10:48 12

UDRUŽENJA DIJASPORE ZABRINUTA

U CG došlo do promjena, ali na gore

"Asocijacija dijaspore Crne Gore" , "Unija Global USA Montenegro", "Savez Crnogorskih Asocijacija Njemačke" i "Monte-Australija Asocijacija" kao organizacije, koje oko sebe okupljaju najveći broj aktivnih udruženja iseljenika iz Crne Gore, sa zabrinutošću i zebnjom posmatraju dešavanja u matičnoj državi i smatraju da je došlo do promjena, ali na gore.

Kako ističu, smjena vlasti u jednoj državi je demokratski čin, koji je ljekovit za svako društvo i kao takav nikome ne predstavlja niti može predstavljati problem, ali u Crnoj Gori , nažalost to tako nije.

"U multietničkoj , multikonfesionalnoj i multikulturalnoj državi , do smjene vlasti je došlo i do promjena, ali nažalost na gore. Formirana je jednonacionalna i svetosavska vlast, koja svoju ideologiju baštini na klefonacionalističkim porivima kreiranim od Srpske pravoslavne crkve. Njihova retorika podsjeća na onu iz 90-ih, ali i dešavanja po crnogorskim gradovima. Slavlje zbog pobjede i formiranja Vlade je legitimno i za nas ne bi bilo zabrinjavajuće da se slavilo uz nacionalne simbole države Crne Gore. Međutim slavljenici nose srpske trobojke, sa pokojom dvorskom iz 1910. pokušavajući da istu nametnu kao jedinu validnu", navodi se u saopštenju udruženja dijaspore.

Kako zaključuju, iz svega pokazanog posljednjih mjeseci jedini je cilj nestanak Crne Gore.

Dodaju da je svima poznato do čega je priča o "ugroženosti nebeskog naroda dovodila" , a namjera im je očigledno ista i sada. Poručuju da je nova vlast za njih izdajnička i neprijateljska.

"Nova Vlada na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić i njegovi ministri-apostoli, i prije nego su izabrani pokazali su svoje namjere i kao takvi za nas niti mogu niti će biti legitimni predstavnici vlasti, već samo ono što i jesu instruisana grupacija postavljena od strane najvećih crnogorskih neprijatelja, koja je identična onoj sramnoj iz 1941. Cvetković- Maček. Mi kao potomci slavnih antifašista imamo obavezu da svim demokratskim sredstvima borimo se protiv fašističke vlasti koju u ovom trenutku personifikuje Krivokapić- Bečić- Abazović. Poručujemo im da Crna Gora nema cijenu i da se sa njenim interesima neće moći igrati", naglašava se u saopštenju.

Poručuju novoj Vladi da očekuju snažan odgovor Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Muslimana i svih ostalih lojalnih građana suverenoj Crnoj Gori na sva pitanja koja se tiču crnogorskog nacionalnog interesa.

"Poručujemo i Crnogorcima, da ostave iza sebe sujete i potrebu da svi budu nekakvi predsjednici i ujedine se u crnogorski blok. Formirane nove, te postojeće minorne partije, ali i one koje su do sada radile više štete nego koristi i zahvaljujući kojima je Srpska pravoslavna crkva 'država u državi', neka ne očekuju podršku iseljenika. Dijaspora će podržati samo objedinjen crnogorski suverenistički blok, jer smo ubijeđeni da jedino na taj način može se odbraniti Crna Gora, koja je danas ugrožena više nego ikada. Crnogorski suverenistički blok, koji će raditi u interesu Crne Gore kao sekularne, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne države svih njenih građana, koji će imati svi ista prava i obaveze. Zahtijevamo i konačan na zakonima zasnovan obračun sa fašističkim organizacijama i pojedincima te najsnažniji obračun sa velikosrpskim nacionalizmom", zaključuju u saopštenju udruženja dijaspore.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније