Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

12. 03. 2021. 18:39 >> 18:38

OBJAVLJENA PUBLIKACIJA

Doprinos istraživanu migracija Crnogoraca u SAD-u

Saradnjom Uprave za dijasporu i Matice crnogorske izdata je knjiga – publikacija "Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910" autorke Šerin Novotne Andrijašević, u kojoj je završen projekat rekonstrukcije pojedinih zaboravljenih istorijskih događaja.

Iz Uprave za dijasporu je saopšteno da taj suizdavački projekat predstavlja istorijski doprinos na polju istraživanja migracija crnogorske dijaspore i da je od posebne važnosti za Crnu Goru i njene iseljenike.

"Knjiga „Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910.“ je kapitalno djelo autorke Šerin Novotne Andrijašević, koja je uspjela da sakupi i sistematizuje, do sada neobjavljenu dokumentaciju o migracijama naših sunarodnika i predaka, Crnogoraca i Crnogorki, u Sjedinjenim Američkim Državama od druge polovine XIX do početka XX vijeka. Prikupljene su javne informacije iz Nacionalnog arhiva SAD-a u cilju digitalizovanja preko 18.000 kompletnih evidencija crnogorske dijaspore i to u periodu naseljavanja između 1860. i 1910. godine", saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Knjiga sadrži preko 13.000 imena iseljenika koji su u tom periodu iz tadašnje Knjaževine Crne Gore, preko Atlanskog okeana migrirali u Sjedinjene Američke Države.

"Ovo je jedan u nizu primjera samouvjerenosti i radoznalosti crnogorskog čovjeka koji se uputio i u Novi svijet u potrazi za boljim životom. Još preko 5.000 podataka opisuju u detaljima, prebivališta građana rođenih sa crnogorskim državljanstvom, kao i prve generacije njihovih potomaka rođenih u SAD-u, u vremenima popisa stanovništva od 1860-1910. godine", piše u saopštenju.

Iz Uprave za dijasporu su naveli da je dugogodišnji rad gospođe Novotni omogućio bolje upoznavanje sa dijelom istorije koju Crna Gora dijeli sa SAD-om.

"Na osnovu mog iskustva, ali i iskustva drugih koji se decenijama bave ovim naučnim poljem širom svijeta, taj će popis sigurno premašiti dosadašnje, uglavnom okvirne procjene i pomoći u stvaranju kvalitetne baze podataka. Takođe, dugoročno gledano, to će omogućiti jače uvezivanje ovog dijela starog iseljeništva sa zemljom odakle su došli njihovi preci, Crnom Gorom, i uopšte snaženje naših odnosa kako sa gradovima, regijama i saveznim državama, tako i sa SAD-om u cjelini", navodi autorka.

U prvoj deceniji XX vijeka, u Sjedinjenim Američkim Državama došlo je preko 10.000 Crnogoraca i pridružili se svojim sunarodnicima koji su se tu naselili tokom devetnaestog vijeka. Naseljavanje se rapidno odvijalo, kao i izgradnja tadašnje infrastrukture u SAD-u, gdje je većina crnogorskih iseljenika došla, prije svega, zbog ekonomskih razloga, a u ogromnom broju slučajeva su to bili muški predstavnici crnogorske radne snage, koji su radili u rudnicima, na poljima i doprinosili izgradnji pomenute infrastrukture Sjedinjenih Američkih Država.

"Vremenom je došlo do promjene kod velikog broja prezimena i u određenim slučajevima, prosto nije bilo traga od prvobitnig oblika. Među traženim podacima crnogorskih iseljenika, ima dosta pogrešno upisanih imena, zamjena imena i prezimena, ali i njihova prilagođavanja engleskom govornom području. Velik je broj i onih koji su prije dolaska u SAD, boravili u Južnoj Americi, zbog čega su im imena i prezimena bila prilagođena španskom i italijanskom govornom području i time je dodatno otežan postupak pronalaska izvornih imena i prezimena naših iseljenika", navodi se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније