Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

18. 03. 2021. 10:45 >> 10:46
9

CRNOGORSKA PARTIJA

Zabrinjavajuć položaj CG zajednice u Srbiji uoči popisa

Situacija u Malom Iđošu kao i ona u opštini Vrbas, u kojoj lokalna samouprava izbjegava ustavnu i zakonsku obavezu da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, govori o zabrinjavajućem položaju u kojem se nalazi crnogorska zajednica uoči popisa stanovništva, koji predstavlja važan bilansni trenutak za njen opstanak i mogućnost ostvarivanja manjinskih prava u Republici Srbiji, navode iz Crnogorske partije.

Iz tepartije su kazali da rukovodstvo opštine Mali Iđoš i dalje ne razumije, ili, kako su kazali, ne želi da razumije, da je u obavezi da svim svojim građanima omogući ravnopravan status u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Podśećamo, odlukom koju je objavila u Sl. listu od 3.3.2021. godine opština Mali Iđoš je sredstva od 6 miliona dinara za redovne aktivnosti kulturno umjetničkih društava rasporedila na 3 društva, dok je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo 'Princeza Ksenija', koje djeluje u sklopu Crnogorskog kulturnog centra, izopšteno bez obrazloženja. Nakon saopštenja Crnogorske partije i reagovanja javnosti, opština Mali Iđoš je usvojila novi zaključak po kojem se Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu 'Princeza Ksenija' dodjeljuju sredstva u iznosu od svega 15% u odnosu na ostala kulturno umjetnička društva. Takvim postupkom opština Mali Iđoš je pored diskriminacije uvela i metod ponižavanja crnogorske nacionalne zajednice", navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

Na taj način, kako su kazali, rukovodstvo opštine, u kojoj je crnogorski jezik u službenoj upotrebi, pokazuje jasnu namjeru da uguši rad Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu koji praktično i u simboličnoj ravni predstavlja nukleus nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Republici Srbiji.

"U sklopu Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, jedinog u Srbiji, je smještena i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa knjižnim fondom od blizu 10.000 naslova koja predstavlja jedinstvenu instituciju crnogorske kulture u Republici Srbiji. U centru se održava i tradicionalna Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine. Na platou ispred centra su i biste nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Crnogorski kulturni centar su prilikom zvaničnih pośeta Beogradu obišli najviši državni predstavnici Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније