Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

12. 04. 2021. 19:58   >>  20:08 6

ISELJENICI

Namjera Vlade razočarala i uznemirila dijasporu

Predstavnici crnogorske dijaspore i iseljenika iz svih krajeva svijet ranije su zatražili da Vlada povuče izmjene zakona o registrima prebivališta i boravišta kojima se ukida biračko pravo građanima Crne Gore koji su na privremenom radu i boravku u inostranstvu.

Namjera Vlade da izmjenama zakona o registrima prebivališta i boravišta ukine biračko pravo građanima Crne Gore koji su na privremenom radu i boravku u inostranstvu razočarala je i uznemirila dijasporu, saglasni su predstavnici naših iseljenika. Ako se vladina namjera ostvari crnogorski iseljenici će kažu biti uskraćeni za ustavom zagarantovana prava i isključeni iz političkog života Crne Gore.

"Ovo je atkat na našu čitavu dijasporu koja predstavlja jednu od najznačajnijih grana industrije za Crnu Goru maltene. Ja se nadam da će vlada shvatiti da je ovo kontra produktivno i da ovim ruši i sebe i odnos prema dijaspori", kazao je Mihailo Mandić, predsjednik crnogorske etničke zajednice Australije.

Zato svih 46 uduženja dijaspore iz cijelog svijeta jedinstveno je u stavu da se ove izmjene zakona kako poručuju ne smiju usvojiti. Osim jasne poruke imaju i jasna očekivanja.

"Treba povući taj zakon i pustiti da se prirodnim priraštajem te stvari razvijaju u smjeru poboljšanja naše perspektive našeg boljeg rada i života Nećemo dopustiti nikome da napravi fabrikaciju, naturalizovanih građana da bi se ostvarili ciljevi naših susjeda, komšija za tzv. srpskim svetom", navodi Muamer Kalić, predsjednik Saveza dijaspore i iseljenika Crne Gore.

Do tada predstavnici crnogorske dijaspore i iseljenika najavljuju da neće sjedjeti skršenih ruku već će se kažu organizovati.

"U svojim sredinama prezenitraju putem okruglih stolova činjenično stanje odnosa Vlade Crne Gore i njene dijaspore. Jednako tako zakazaćemo i zakazujemo prijem kod ministarstava vanjskih poslova u zemljama prijema kako bi smo im odnos i namjere vlade crne gore prema Crnoj Gori, ali i dijaspori i iseljenicima", kazao je Ljubo Radović, Savez Crnogoraca Hrvatske i član savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa dijasporom i iseljeništvom.

I to nije sve. Ukoliko Vlada ne odustane od usvajanja najavljenih izmjena predstavnici crnogorskih iseljenika kažu spremni su da svoja prava potraže i pred sudovima prvo u Crnoj Gori, a potom ako bude potrebno i u Strazburu.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније