Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ M.L.B. ]

03. 09. 2021. 09:10   >>  09:13 16

CP

"Ustoličenje izmjestiti sa Cetinja"

Crnogorska partija, koja djeluje u Srbiji, pozvala je, SPC da izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja mitropolita Joanikija, kao, kako kažu, znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori.

“Pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posjledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status SPC, čije je sjedište u Beogradu. SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, prije 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina” na Cetinju, u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donijela taj dekret”, poručuju iz CP.

Zato pozivaju SPC u Beogradu da započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmještanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i, kako dodaju, drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918 godine.

“Filijala SPC u Crnoj Gori se sufinansira iz budžeta Republike Srbije, i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države. Crna Gora ima štetne posljedice od takvog agitprop djelovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano tijelo među lokalnim stanovništvom na Cetinju. Jaz između SPC i građana Cetinja uvijek je bio dubok i - kako vrijeme protiče - biće sve dublji, pa je krajnje vrijeme da se počne razmišljati o realnosti”, poručuju iz CP.   

Crnogorska partija, kako kažu, u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju.

“Pozivamo građanstvo da nastavi da iskazuje neslaganje sa pokušajima nove vlasti - i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera  - da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene vjerske organizacije”, poručuju iz CP.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније