Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

05. 12. 2013. 10:03   >>  10:03 4

TRAŽE U VRBASU

Crnogorski u službenoj upotrebi

Crnogorska partija uputila je danas zahtjev Opštinskom vijeću opštine Vrbas, da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

U toj partiji podsjećaju da je zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza lokalnih samouprava da, svojim statutom, uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

U opštini Vrbas, po popisu iz 2011., živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija podsjeća na Preporuku koju je u septembru Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman, u postupku pokrenutom po predstavci predsjednika Crnogorske partije.

U Preporuci se navodi: ’’Potrebno je da Opštinsko vijeće opštine, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine na razmatranje i donošenje Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, kojim će se Statut uskladiti sa stavom 2. člana 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama. Izmjenama i dopunama Statuta će se uvesti na teritoriji opštine u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo.’’

Crnogorska partija očekuje da će novo rukovodstvo opštine u Vrbasu poštovati zakon i ustav, za razliku od predhodnog koje je sprovodilo dugogodišnju, kontinuiranu diskriminaciju pripadnika crnogorske zajednice, neuvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, iako su se stekli svi zakonski uslovi.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније