Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

24. 02. 2013. 13:07 >> 13:02

CBCG

Povećan priliv od dijaspore

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici, prošle godine su u domovinu transferisali 342,8 miliona eura, 6,7 odsto više nego 2011, saopšteno je agenciji Mina-business iz Centralne banke (CBCG).

Ukupne doznake iz inostranstva odnose se na kompenzacije zaposlenih, radničke naknade, razne oblike nasljedstva i drugih poklona i transfera, odnosno na novac koji migranti, radnici na privremenom radu u inostranstvu, šalju svojim familijama.

Najveći dio priliva je iz Srbije 55,8 miliona EUR, Italije 41,8 miliona, Njemačke 31 milion, Sjedinjenih Američkih Država 21,7 miliona, Ruske Federacije 19,3 miliona, Grčke 16,6 miliona i Velike Britanije 15,3 miliona.

„Značajan dio sredstava ostvaruju naši pomorci radeći na stranim brodovima, a jedan dio sredstava stiže u Crnu Goru takozvanim neformalnim kanalima, ne kroz bankarski sistem. Za ovaj dio sredstava se radi procjena“, objasnili su iz CBCG.

Pod doznakama, prema međunarodnoj metodologiji koja se koristi u statistici platnog bilansa, podrazumijeva se novac koja migranti, radnici na privremenom radu u inostranstvu odnosno rezidenti Crne Gore koji rade kod nerezidenata šalju svojim familijama.

„Osnovna karakteristika ovih novčanih sredstava je da se, uprkos krizi, iz godine u godinu uvećava njihov priliv u Crnu Goru“, naveli su iz CBCG.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je, na osnovu podataka kojima raspolažu, crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Ukrajini, Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније