Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ B.B. ]

15. 12. 2021. 17:54   >>  17:55

ZCGA

Održana manifestacija "Crnogorsko multikulturalno stvaralaštvo"

Udruženje Zajednice Crnogoraca u Albaniji (ZCGA) u saradnji sa Upravom za dijasporu i iseljeništvo Crne Gore, organizovali su kulturnu manifestaciju "Crnogorsko multikulturalno stvaralaštvo" 13. decembra na Univerzitetu Aleksandar Džuvani u albanskom Elbasanu.

Cilj aktivnosti je, kako ističu iz ZCGA bio promocija knjige "Ksenija Cicvarić- Život i djelo" (pjesme), autora Milorada Miranovića, kao i prezantacija narodnih nošnji Crne Gore od članova ansambla "Mirko Srzentić", pod rukovodstvom istaknutog kompozitora crnogorske narodne muzike, Senada Gačevića.

Predsjednik ZCGA Marinko Ćulafić zahvalio se Rektoru Univerziteta u Elbasanu, Skenderu Topi, na ukazanoj podršci u cilju realizacije ovog događaja.

Ispred Uprave za dijasporu i iseljeništvo Crne Gore, manifestaciji je prisustvovao Zoran Đukanović, u ime Univerziteta Aleksandar Džuvani, govorila je šefica Departamenta, profesorica Teuta Toska, kao i zamjenica dekana, Aurela Baša.

Ovu aktivnost je pozdravio i Komesar protiv diskriminacije Robert Gajda, a javno su je podržali lokalni mediji, TV Skampa, kao i Best kanal.

"Đukanović i Ćulafić su 14. decembra, bili prisutni na otvaranju Počasnog konzulata Crne Gore u Skadaru, gdje su se sastali sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem, kao i sa predsjednicom Opštine Skadar Voltanom Ademi, koja je zajedno sa ministrom otvorila konzulat u ovom gradu. Radulović je poslije imao prijatan sastanak sa predstavnicima crnogorske zajednice u Albaniji. Uveče u teatru Miđeni u Skadru, po predviđenom programu ZCGA organizovan je folklorni koncert narodnih igara, ansambla "Mirko Srzentić" iz Podgorice. Takođe je održana i promocija pomenute knjige", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније