Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

19. 12. 2013. 11:20 >> 11:20
1

OBOSTRANA KORIST

LP: Za bolji status Crnogoraca u Makedoniji

Potrebno je naći načini na koje se može uticati na zvanične vlasti Makedonije da se poboljša ustavni tretman Crnogoraca u Makedoniji, složili su se predstavnici Liberalne partije i Zajednice Crnogoraca u toj zemlji. Poboljšanje odnosa prema Crnogorcima bilo bi na obostrano zadovoljstvo dvije prijateljske države, saopšteno je iz LP.

„Konstatovano je da zvanični predstavnici Crne Gore u Makedoniji, kao i Ministarstvo za vanjske poslove i evropske integracije, moraju uraditi sve što je u njihovoj moći za rješavanje statusa Crnogoraca u Republici Makedoniji“.

Predstavnici Liberalne partije obećali su potpunu podršku Zajednici Crnogoraca u Makedoniji i predstavili Deklaraciju o dijaspori koja je usvojena  na septembarskoj konferenciji LP.

Liberali podsjećaju da su Deklaracijom predviđeni modaliteti kojima se mogu ojačati veze iseljenika i matice i osnažiti položaj iseljeničkih društava.

„Zaključeno je da su prioriteti koje treba riješavati u najkraćem roku zaključivanje Bilateralnog sporazuma o zaštiti prava manjina između Makedonije i Crne Gore, a kao paradigma može poslužiti primjer Hrvatske, zatim da se u Skupštini Crne Gore mora ratifikovati već potpisani Bilateralni sporazum o dvojnom držaljanstvu između Makedonije i Crne Gore, a koji je makedonska Skupština ratifikovala prije četiri godine“, navodi se u saopštenju.

Takođe, moraju se uložiti dodatni napori u cilju otvaranja crnogorskog kulturno-informativnog Centra u Skoplju u najskorije vrijeme i obezbijediti podrška projektu „Demografsko migracijske karakteristike građana Makedonije porijeklom iz Crne Gore i identifikacija crnogorske manjine u Republici Makedoniji.“

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji Miroljub Orlandić zahvalio je Liberalnoj partiji za sve što je radila i radi na polju afirmacije crnogorskih iseljenika i iseljeničkih društava i zajednica, navodi se u saopštenju LP.

„Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji je podržao planove Liberalne partije, da početkom naredne godine organizuje Forum iseljenika u Podgorici i sa zadovoljstvom prihvatio poziv da Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji bude aktivan učesnik ove značajne manifestacije“.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније