Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

03. 06. 2014. 17:47 >> 17:53

NUMANOVIĆ U ISTANBULU

Štite kulturu crnogorskih iseljenika

Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Nomanović otvorio je u Istanbulu kancelariju „Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija - Crna Gora“. Udruženje je formirano sa ciljem da bude uključeno u različite aktivnosti na unapređenju saradnje između matične zemlje i zemlje prebivališta svojih članova. Numanović je prisustvovao i proslavi povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Turska je među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore. Takođe, jedna je od četiri države u svijetu, pored SAD, Argentine i Srbije koja sadrži najveću koncentraciju našeg iseljeništva. Prema procjenama Udruženja u Turskoj živi oko 250.000 naših iseljenika.
 
"Pitanju evidencije iseljeništva Crna Gora poklanja značajnu pažnju, posebno nakon usvajanja Strategije saradnje sa dijasporom za period 2011-2014. godine. Sa obnovom državnosti, pitanje saradnje sa dijasporom uzdignuto je na nivo od najvišeg državnog interesa i posebno je prepoznata potreba njegovog sistemskog uređivanja", navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska prava.

Numanović je saopštio da je završena javna rasprava o Zakonu o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, kojim se po  prvi put uspostavlja normativni okvir i uređuju prioritetna pitanja saradnje sa iseljeništvom.

Predlogom ovog zakona stvoren je osnov za formiranje Savjeta za saradnju sa iseljenišvom, koje će pružati pomoć u kreiranju i sprovođenju strategije, programa i ukupnih aktivnosti saradnje sa dijasporom.

Numanović je poručio da je Crna Gora odlučna da pruži maksimalnu zaštitu prava manjinskim narodima.

Članove crnogorske delegacije primili su predsjednik opštine Bajram paša, Atila Ajdiner i guverner opštine, Hasan Gozen.

Bajram paša je opštına u kojoj živi najveći broj naših iseljenıka u Istanbulu.

“U  razgovoru zvaničnika istaknut je značaj i kvalitet saradnje država Crne Gore i Turske kako u pomenutım oblastima tako i u očuvanju kulture naših ljudi koji žıve u Turskoj“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније