Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 08. 2014. 12:52 >> 14:06
6

CRNOGORSKA ZAJEDNICA U SRBIJI

Ispunili uslov za elektorske izbore

Crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji završila je upis u poseban birački spisak i ispunila uslov za izlazak na elektorske izbore po Zakonu o nacionalnim savjetima Srbije.

„Ovo je dokaz postignutog jedinstva i dobre međusobne saradnje udruženja i istaknutih pojedinaca“, saopštila je Crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji, koju čini 13 udruženja iz Vrbasa, Niša, Lovćenca, Beograda, Subotice, Novog Sada, Kule, Kruščića, Zmajeva, Kovina i Pančeva.

Kako se navodi, ministarka Državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za nacionalni savjet nacionalnih manjina i na osnovu privremenog zaključivanja posebnog Biračkog spiska donijela Rješenje da je Crnogorska nacionalna manjina ispunila uslove za elektorske izbore zakazane za 26. oktobar.

Pored Crnogoraca, kako se navodi, na isti način formiranju nacionalnog savjeta pristupaju i Poljaci, Makedonci i Hrvati.

„Formiranjem nacionalnog savjeta prvi put u istoriji Crnogorska zajednica u Srbiji stiče pravo da se bori za posebna prava predviđena međunarodnim konvencijama, sporazumima i Zakonima ugrađenim u pravni poredak Srbije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se kao najvažnija posebna prava, pominju pravo na postojanje, identitet, jednakost i nediskriminaciju, njegovanje kulture i tradicije, domen školstva i međunarodne kontakte i saradnju.

„Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji obezbeđivaće saradnju sa Srbijom u ostvarivanju posebnih prava. Takođe Nacionalni savjet Crnogorske zajednice u Srbiji obezbjeđivaće saradnju sa maticom državom Crnom Gorom u oblastima privredne saradnje, školovanja i obezbeđivanje stipendija na Univerzitetima Crne Gore“, dodaje se u saoštenju.

Iz Crnogorske nacionalne zajednice navode da u narednom periodu slijedi prikupljanje potpisa za podršku elektorima, čiji je broj potreban za formiranje elektorske skupštine za izbore zakazane za 26 oktobar.

„Kada je u pitanju crnogorska nacionalna manjina potrebno je 45 elektora sa podrškom od 45 potpisa, koji su prethodno upisani u poseban Birački spisak. Na elektorskoj skupštini izabraće se nacionalni savjet koji će sačinjavati 23 člana kada je u pitanju crnogorska nacionalna manjina“, kaže se u saopštenju.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније