Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

24. 09. 2014. 15:36   >>  15:34 2

SRBIJA

Crnogorska manjina bira Nacionalni savjet

Pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Srbiji izabraće 26. oktobra svoj Nacionalni savjet.

Crnogorska nacionalna zajednica Srbije (savez 13 udruženja) je, kako su saopštili, ispunila, i prije roka, sve zakonom Srbije propisane uslove, za formiranje elektorske skupštine, na kojoj će pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Srbiji moći 26. oktobra da izaberu svoj Nacionalni savjet.

„Za uspjeh su zaslužni nacionalno svjesni i motivisani Crnogorci organizovani u brojna udruženja Crnogoraca po Srbiji; Subotice, Niša, Novog Sada, Kule, Lovćenca, Beograda, Krušćića, Zmajeva, Sivca, Bačkog Dobrog Polja, Vrbasa“, kaže se u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, okupljeni na zajedničkom zadatku, za nešto više od dva mjeseca, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu, uspjeli da kandiduju više od 70 elektora i obezbijede njihovu podršku sa sudski ovjerenim izjavama podrške sa po 45 birača, za svakog elektora.

„Tako je u poseban birački spisak upisano preko pet hiljada Crnogoraca. To je dobar indikator da će se sledeći izbori za crnogorski Nacionalni savjet, koji će se održati za četiri godine, moći izabrati neposrednim izborom“, navodi se u saopštenju.

Tim povodom je u Vrbasu upriličen susret budućih elektora, a događaju je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović, i koordinator za dijasporu u Ambasadi Mirko Zečević.

Mićunović je naglasio da je to značajan događaj. „Formiranje Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji ste vi aktivni učesnici, predstavlja legalnu i legitimnu formu kojom ćete moći afirmisati, njegovati i štititi identitetske vrijednosti crnogorske nacionalne manjine u Srbiji“.

„Na taj način ćete dobiti i mogućnost da na duhovnim i kulturnim paradigmama savremenog svijeta afirmišete vrijednosti matične države Crne Gore. Vjerujem da će crnogorski Nacionalni savjet u Srbiji načiniti kvalitativan iskorak u tom pravcu, i biti značajan faktor bolje saradnje na kulturnom, obrazovnom i privrednom planu između Srbije i Crne Gore“, naveo je on.

Mićunović je naglasio buduću saradnju Nacionalnog savjeta sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu, koja je, kako je saopšteno, i do sada bila na najvećem nivou.

„Budući Nacionalni savjet Crnogoraca, dobija mogućnost da afirmiše sve ono što je najvrednije u crnogorskoj kulturi, postepenom izgradnjom saradnje sa crnogorskim kulturnim institucijama, istaknutim stvaraocima i državnim institucijama Crne Gore“, kaže se u saopštenju

(MINA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније