Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

23. 10. 2014. 13:33 >> 15:01
16

UOČI IZBORA

Podjele među Crnogorcima u Srbiji

Predstavnici crnogorskih udruženja u Srbiji podijeljeni su uoči nedjeljnih izbora za Nacionalni savjet Crnogoraca u toj državi. U udruženju “Krstaš” optužuju političare iz SPS-a i DS-a da su preko "partijskih vojnika" delegirali 50-ak elektora za izbore, a kako kažu među njima je znatan broj onih koji ne prihvataju ni jednu crnogorsku identitetsku posebnost. “Udruženja koja oponiraju Krstašu pronašla su pomoć među srpskim partijama koje će im račun za uslugu dostaviti vrlo brzo. Na žalost, cijenu će platiti crnogorska zajednica u Srbiji”, poručuju iz tog udruženja.

Na izborima 26. oktobra od 21 Nacionalnog savjeta manjina u Srbiji, 17 će biti izabrano na direktnim izborima, a četiri, među njima i crnogorski koji nijesu ispunili uslov za direktan izbor, biraće se putem elektorske skupštine.

Kako kažu u udruženju “Krstaš” izbor putem elektorske skupštine ima niz dokazanih nedostataka, a posebno je problematičan način na koji se kandiduju elektori.

Kandidat za elektora je pored prijave trebalo da dostavi i podršku 45 građana Srbije koji su upisani u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine.

“Ono što čini prostor za manipulaciju je to da za upis u spisak nije potreban lični dolazak u opštinu, već dostavljen zahtjev za upis i fotokopija lične karte. Nije potreban dokaz o nacionalnoj pripadnosti i postoji mogućnost da se birač u svakom trenutku može ispisati iz jedne manjine i upisati u drugu”, saopšteno je iz udruženja "Krstaš" Portalu RTCG. 

Oni navode da je upravo to idealna situacija za kreiranje izbornog inžinjeringa od onih koji imaju izgrađenu partijsku infrastrukturu.

“Političari iz Vrbasa, prevashodno iz SPS i DS su tu mogućnost iskoristili i preko “podrške” svojih partijskih vojnika, od kojih većina i ne zna da je upisana u poseban birački spisak, delegirali su 50-ak elektora. Na spisku elektora dominiraju političari koji su bili na vlasti u Vrbasu ili sada participiraju u njoj i koji su izričiti protivnici uvođenja crnogorskog jezika u opštini Vrbas, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Među elektorima je i značajan broj onih koji ne prihvataju ni jednu crnogorsku identitetsku posebnost”, poručuju iz udruženja "Krstaš". 

Za skupštinu crnogorskog savjeta delegirano je 97 elektora, iako je, kako se navodi, za elektorsku skupštinu bilo dovoljno prisustvo 45 elektora.

“Političari iz Vrbasa želeći apsolutnu vlast u savjetu, delegirali su onoliki broj koliki im garantuje apsolutnu većinu. “Krstaš” bi sa oduševljenjem pozdravio toliko veliki broj elektora iz Vrbasa da je to rezultat pozitivnog stanja među građanima te opštine po pitanju crnogorskog identiteta. U ovom slučaju to nije tako”, poručju iz ovog udruženja.

Pojašnjavaju da se na samoj skupštini glasa za listu, za šta je Krstaš uspio da obezbijedi podršku.

"Da bi se na izbornoj skupštini kandidovala lista potrebna je podrška minimum 25 odsto od ukupnog broja elektora. Elektori tajnim glasanjem biraju između ponuđenih lista. I u ovim teškim uslovima i neravnopravnoj izbornoj utakmci “Krstaš” je, uz pomoć udruženja koja podržavaju njegov identitetski program, obezbijedio uslov za izbornu listu, a odluku da li će učestvovati na skupštini, donijeće do subote", saopšteno nam je iz tog Udruženja.

"Krstaš" podsjeća da je to udruženje osnovano 2003. godine i od samog početka vrlo aktivan u realizaciji identitetskih programskih ciljeva, kako i za vrijeme referendumske kampanje za obnovu nezavisnosti Crne Gore.

“Naša borba za nezavisnost Crne Gore, za crnogorski jezik u Srbiji, crnogorsku crkvu, naša izdavačka djelatnost i časopis “Oganj”, naše nalaganje crnogorskog badnjaka, postavljanje biste Njegoša i biste kralja Nikole, naš Crnogorski kulturni centar, naše proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti Crne Gore, naša škola “Crna Gora moja postojbina” i mnogo toga drugog, dovelo je do renesanse crnogorske zajednice u Srbiji i širom dijaspore, ali i do velikog aminoziteta onih koji se protive da Crnogorci u Srbiji treba da koračaju uspravno, da traže i dobiju prava, ni manja ni viša od onih koja imaju druge nacionalne zajednice”, upozoravaju u udruženju "Krstaš".

Otvoreno kažu da u Srbiji postoji podjela između udruženja koji podržavaju program “Krstaša” i onih koji su protiv njega.

“I predizborne radnje za nacionalni savjet to jasno pokazuju. Udruženja koja oponiraju Krstašu lako su pronašla pomoć među srpskim partijama koje će im račun za uslugu dostaviti vrlo brzo. Na žalost, cijenu će platiti crnogorska zajednica u Srbiji”, poručuju iz UCS "Krstaš".

Navode da je osnovna podjela među udruženjima Crnogoraca u Srbiji po identitetskim pitanjima - nacija, jezik i crkva.

“U Srbiji postoje udruženja Crnogoraca i udruženja Srba iz Crne Gore. Problem je u tome što svi u svom imenu koriste “crnogorski” naziv. Naravno to nije slučajno, već smišljen i proračunat način djelovanja u cilju dezinformisanja crnogorske zajednice u Srbiji, medija i građana Crne Gore. Krstaš je prije nekoliko godina ukazivao o fenomenu hiperprodukcije udruženja sa crnogorskim imenom”, zaključuju u UCS "Krstaš".

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније