Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

24. 10. 2014. 09:08 >> 09:11

NAGRAĐEN DUŠAN ŽUGIĆ

Priznanje za očuvanje crnogorskog identiteta

Na svečana akademija Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš", Dušanu Žugiću uručeni su plaketa i unikatna zlatna značka "Krstaš", koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

Svečana akademija Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, povodom dodjele godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“, održana je u četvrtak 23. oktobra u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.

Plaketu i unikatnu zlatnu značku "Krstaš", koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji i nosi ime jednog od osnivača Krstaša, laureatu Dušanu Žugiću uručio je Ljubomir Perović kopredsjednik udruženja.

U obrazloženju odluke navedeno je da je priznanje dobio čovjek koji je plamen ljubavi i odanosti prema Crnoj Gori prenio na jug Srbije, među potomke crnogorskih iseljenika naseljenih krajem 19. vijeka u Topličkom okrugu.

Osnivač je prvih crnogorskih organizacija na jugu Srbije, opštinskog odbora Crnogorske partije u Prokuplju 2008. godine i udruženja Zajednice Crnogoraca Prokuplja, organizatora 2012. centralne manifestacije proslave Dana nezavisnosti Crne Gore u Srbiji.

Zahvalivši se na nagradi Dušan Žugić je istakao da je doživljava kao priznanje ne samo sebi već svim ljudima iz Prokuplja koji su zaslužni da je danas ponosno biti Crnogorac u Topličkom kraju.

"U ovoj i u svim narednim prigodama Udruženju "Krstaš" izražavamo beskrajnu zahvalnost, nove uspjehe u Vašoj časnoj misiji i čestitke dobitniku nagrade "Da je vječna Crna Gora - Milorad Mido Vujošević". I neka bude vječna Crna Gora! Kako ona u njenim državnim granicama, tako i ona u srcu i najdubljim emocijama Crnogoraca izvan njenih granica", navodi se u telegramu bratstva Vujoševića iz Crne Gore, koji je pročitan na skupu.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su recitatori i hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније