Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

24. 10. 2014. 10:00   >>  26. 10. 2014. 08:43 19

IZBORI U NEDJELJU

Istorijski dan za Crnogorce u Srbiji

Na izborima 26. oktobra prvi put u istoriji biće izabran Savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Kako poručuju iz Crnogorske nacionalne zajednice taj događaj značiće afirmaciju i zaštitu pojedinačnih i kolektivnih identitetskih vrijednosti Crnogoraca u Srbiji. Nosilac te liste je Ratko Šoć.

Na sastanku u Vrbasu 20. oktobra, 14 nacionalnih udruženja Crnogoraca Srbije, formirala su jedinstvenu listu budućeg nacionalnog savjeta Crnogoraca za koju će se glasati na elektorskoj skupštini 26. oktobra u 12 časova u Beogradu, kada će se proglasiti nacionalni savjet Crnogoraca.

Nosilac te liste je poznati akdemski slikar Ratko Šoć, najstariji elektor, rođen na Cetinju a živi i radi u Vrbasu.

"Nacionalni Savjet crnogorske nacionalne manjine pored niza nadležnosti i osnivačkih prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, upotrebe jezika i pisma, spektar nadležnosti se proširuje i na mogućnost da se mogu osnivati fondacije, privredna društva iz svog zakonskog djelokruga", poručuju iz Crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

Navode da nakon toga slijedi ozbiljan, odgovoran savjestan rad svih stručnih tijela Savjeta da iskoriste zakonsku formu za apsolviranje kulturne baštine, koja u sebi nosi opštu civilizacijsku vrijednost i čini autentične sadržaje crnogorske nacije.

"Sama činjenica da se Crnogorci po prvi put na ovaj način organizuju u Srbiji za ostvarenje svojih posebnih prava, koja afirmišu crnogorsku naciju, stavlja crnogorski nacionalni Savjet kao jedan od najkrupnijih principa u istoriji crnogorske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji. Ovo je ujedno i početak kraja određenog političkog soja Crnogoraca koji se zarad sitnih privilegija odrekao svoje tradicije godinama radeći na zatiranju crnogorskog imena i crnogorskog identiteta", navodi se u saopštenju Crnogorske zajednice.

U saopštenju navode da je nacionalno manjinsko pravo Crnogoraca u Srbiji dobilo pun smisao u pravnom poretku Republike Srbije.

"Nov kvalitet u procesu organizovanja Savjeta prestavlja promjena političkog ambijenta u Srbiji, prepoznavanje uloge manjinskog Savjeta kod većine nacionalnih asocijacija Crnogoraca u Srbiji kao i nova kadrovska rješenja u Ambasadi Crne Gore u Beogradu koja je pružila stručnu i logističku pomoć", poručuju iz Crnogorske nacionalne zajednice.

Prema njihovim riječima, presudnu ulogu za pozitivan ishod da se Savjet formira bio je Sporazum o međusobnoj saradnji koga je prihvatilo 14 Udruženja Crnogoraca u Srbiji koja kao akcioni plan za zajednički rad.

"Sa jasnim ciljem i iskrenom željom da se iskoristi ponuđeni zakonski okvir države, u kojoj Crnogorci žive kao lojalni građani, da se zaštite i afirmišu njihove kolektivne idnetitetske vrijednosti u Srbiji. Sporazum je bio otvoren za sva udruženja Crnogoraca koja su imala dobru namjeru i želju da se Savjet formira", kazali su u Savezu.

Oni su istakli da je u ovoj završnoj fazi prethodio dug proces propisan Zakonom o nacionalnim Savjetima Republike Srbije.

Kako pojašnjavaju prvo se pristupilo prikupljanju sudski ovjerenih potpisa za formiranje posebnog biračkog spiska, zatim upis u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine i na kraju sudski ovjerena podrška elektorima, biračima na elektorskoj skupštini.

"Podršku elektorima mogao je dati samo onaj ko je prethodno upisan u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine. Zakonski minimum je bio 45 elektora a maksimum nije zakonski ograničen. U poseban birački spisak upisano je preko 6.000 Crnogoraca i podršku je dobilo 97 elektora", zaključuje se u saopštenju Crnogorske nacionalne zajednice.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније