Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Mina ]

20. 11. 2014. 16:47 >> 16:45

VLADA UTVRDILA

Saradnja sa iseljeništvom za ekonomski razvoj

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima koji, kako je ocijenjeno, afirmiše vezu sa državom i njenim građanskim ustrojstvom.

 

Prema riječima državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Vladimira Radulovića, briga o iseljenicima je sastavni dio vanjske i unutrašnje politike Crne Gore.

„Crna Gora ima brojno iseljeništvo koje se procjenjuje na nivou aktuelnog stanovništva države. Imajući u vidu stručni, intelektualni, ekonomski i drugi potencijal, sve više je sazrijevala svijest o značaju ovog pitanja. Dobro upravljanje iseljeničkim potencijalom je prepoznato kao značajan faktor ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja“, kazao je Radulović.

On je naveo da su zajednice iseljenika iz Crne Gore prisutne u skoro svim djelovima svijeta, a da se poteba da se saradnja sa iseljenicima prilagodi novim relanostima nametnula kao jedan od prioriteta.

Radulović je pojasnio da se iseljenicima smatraju državljani Crne Gore koji žive u inostranstvu i koji Crnu Goru doživljavaju kao matičnu ili državu porijekla, a baštine je kao demokratsku, nezavisnu, suveneru i građansku državu.

„Veze, odnosi i saradnja sa iseljenicima neodvojivi su dio unutrašnjeg razvoja kao i evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore“, kazao je Radulović.

Kako je precizirao, Predlog je koncipiran u šest poglavlja i 39 članova.

Osnovne odredbe su zaštita prava i interesa iseljenika, nosioci saradnje, evidencije, finansiranje i završne odredbe.

„Predlogom se uređuju načini i ostvarivanje saradnje države sa iseljenicima, zaštita prava i interesa isljenika, mjere i povoljnosti prilikom povratka u Crnu Goru kao i druga pitanja značajna“, rekao je Radulović.

On je dodao da se Predlogom utvrđuje i odnos prema iseljenicima i da se temelji na uzajamnoj saradnji i pomoći, uz uvažavanje specifičnosti i potreba svih.

„Utvrđuju se načini kroz koje država ostvaruje saradnju sa iseljenicima. Osnovni nosilac saradnje je Uprava za dijasporu i MVPEI“, rekao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније