RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html Crnogorci iz Australije podržali Đukanovića http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197588/crnogorci-iz-australije-podrzali-djukanovica.html Grupa iseljenika iz Australije porijeklom iz Crne Gore podržala je kandidaturu predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore. ]]>

Potpredsjednik Asocijacije za dijasporu i osnivač Udruženja Monte-Australija, Safet Beljo Radončić u ime gupe iseljenika iz Australije kazao je da su iseljenici na tom kontinentu sa pažnjom i velikom zabrinutošću pratili dešavanja na političkoj sceni u Crnoj Gori.

"Pokušaji ujedinjenja parlamentarne i građanske opzicije su svima nama izazivali čuđenje i strah. Strah zbog neodgovornosti prema građanski orjentisanom stanovništvu, koje su neodgovorni lideri partija gurali u neodržive saveze i skute nekih drugih država", kazo je Radončić.

To je, kaže Radončić, razlog njihove podrške Đukanoviću koga ističu kao lidera koji je svojom politikom sačuvao Crnu Goru od ratnih stradanja.

"Smatramo da će predsjednički kandidat DPS Milo Đukanović Crnu Goru građansku državu voditi ka novim pobjedama, političkoj stabilnosti i ekonomskim prosperitetima, zbog čega mu dajemo podršku u kandidaturi", istakao je Radončić.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 13:32:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197588/crnogorci-iz-australije-podrzali-djukanovica.html
Veče posvećeno Vitu Nikoliću http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197372/vece-posveceno-vitu-nikolicu.html U organizaciji Odbora za jačanje državnog i kulturnog identiteta u Savjetu za iseljenike Crne Gore i udruženja Crnogoraca Nikola I, u Vrbasu je održano poetsko veče pod nazivom "U trag zaboravu", posvećeno velikom crnogorskom pjesniku Vitu Nikoliću. ]]>

Kako je saopštio predsjdenik Orbora za jačanje kulturnog i državnog identiteta, Mirko zečević, u punoj sali biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu, skoro dva sata ljubitelji poezije Vita Nikolića pratili su izlaganje Maksima Vujačića publiciste i Vitovog biografa. O Vitovoj poeziji govorio je i poznati dramaturg, književnik i kritičar Božo Koprivica. Stihove je recitovao poznati crnogorski glumac Miro Nikolić. Moderator večeri bio je Milorad Martinović.

Književnik Bota Koprivica istakao je da mu se najviše dopada kod Vita što je povukao jasnu crtu između diletanata i pravih pjesnika.

"I namjerno je uzeo da se identifikuje sa pjesnikom Sergejem Aleksandrovičem Jesenjinom koji je od stranih pjesnika posle rata kada je Vito stasavao bio u Crnoj Gori izuzetno popularan, i najviše zloupotrebljen. I zato on kaže u tom nekom direktnom obraćanju toj masi, toj palanci nedotupavnoj: 'Nijesam ja za vas nikakav Serjoža!'. A ustvari on to kaže ovim diletantima: 'Nijesam ja za vas nikakav pjesnik kafane, taj kojeg viđate po staničnim i drugim bifeima u gradu Nikšiću ili u Beogradu, nego ja sam Vito Nikolić koji je dobio poslanje da nešto saopšti svijetu'. Bio je od onih pjesnika koji su odrastali u takzoj provinciji a izvanredno je bio svjestan da je ta pozicija provincijskog pjesnika, kada je u pitanju dobra poezija, ne znači ništa. On u toj pjesmi pravi jednu vrstu otklona od te provincijske poezije, od te potrebe da svi prisvoje pjesnika i zato ih on grubo naziva 'barabe'", kazao je Koprivica.

Nikolić prema mišljenju Koprivice ulazi u najbolju tradiciju crnogorske i jugoslovenske poezije sa rukopisom koji se prepoznaje.

"Najteže je u poeziji naći svoj ritam, svoj dah, svoj otkucaj, svoj krvotok, a Vito je u tome nesumljivo uspio", između ostalog zaključuje Koprivica.

U okviru tog programa prikazan je i insert iz filma "U trag zaboravu" autorke Maje Janjučević.

]]>
Sun, 18 Mar 2018 13:59:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197372/vece-posveceno-vitu-nikolicu.html
CG dobila kalem najstarije loze na svijetu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197291/cg-dobila-kalem-najstarije-loze-na-svijetu.html Na inicijativu Crnogorskog društva "Montenegro-Maribor" iz Maribora, u okviru projekta "Između dvije domovine", ove godine kalem najstarije loze na svijetu dobila je Crna Gora, odnosno grad Bar. ]]>

Manifestaciji obrezivanja Stare loze koja je po 39. put održana u Mariboru prisustvovala je delegacija Bara na čelu sa predsjednikom Zoranom Srzentićem, koji je i primio kalem Stare loze.

Ovaj čin simbolično predstavlja saradnju među opštinama, jednu vrstu pobratimljenja, odnosno povezanosti. Opština Bar će u zamjenu Opštini Maribor pokloniti kalem Stare masline, najstarije masline u Evropi i jednog od najstarijih stabala na svijetu, koje je za Crnu Goru i Bar od izuzetnog značaja, isto i kao Stara vinova loza za Maribor i Sloveniju.

Oba stabla simbolično predstavljaju zaštitni znak gradova. Maslina je simbol mira, prijateljstva i uzajamnog poštovanja. Stara maslina je nastarije stablo u Evropi, staro 2.240 godina, o čemu govori zvanični certifikat, koji će biti dodijeljen Opštini Maribor kada bude predat i kalem, kao poklon Crne Gore.

Sadnji vinove loze u Crnoj Gori u Opštini Bar prisustvovaće i delegacija iz Slovenije, koju će predvoditi gradonačelnik Maribora, Andrej Fištravec.

Inače, Stara vinova loza - trta, stara je preko 400 godina i najstarija je na svijetu.

Nakon rezanja, grad poklanja kaleme Stare loze izabranim prijateljskim gradovima i opštinama iz cijelog svijeta. Sve je praćeno bogatim programom.


Žarko Božović, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 17 Mar 2018 13:58:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/197291/cg-dobila-kalem-najstarije-loze-na-svijetu.html
Promovisali ponudu CG u Liježu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/196604/promovisali-ponudu-cg-u-lijezu.html Udruženje belgijsko-crnogorskog prijateljstva organizovalo je u Liježu manifestaciju na kojoj je promovisana turistička, kulturna i gastronomska ponuda Crne Gore. ]]>

Manifestacija je održana u sklopu projekta "Različitost je bogatstvo". Predsjednik Udruženja Goran Vratnica je kazao da je misija te organizacije povezivanje iseljenika kojima je Crna Gira na srcu bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje.

Počasni predsjednik Saveza asocijacija Njemačke Vojislav Vuksanović naglasio je da je veoma važno raditi na unaprjeđenju odnosa među svim iseljenicima koji vode porijeklo iz Crne Gore.

Ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa Vladimir Radulović otvarajući izložbu fotigrafija sa crnogirskim motivima iz 19. i početka 20.vijeka i ulja na platnu Slavojke Žarković ,kazao je da umjetnost ruši sve zidove i razlike među ljudima povezujući udaljene.

Na manifestaciji u liježu izvorne pjesme iz Crne Gore izvodila je Lea Vratnica u pratnji violonistkinje Ele Gvozdenović.

Koncert je održala i najpriznatiji belgijski dramski sopran Karol Simons u oratnji jednog od najboljih ovdašnjih pijanista Aleksandra Besanta. Na manifestaciji je prikazana i video orezentacija turističkih potencijala Crne Gore i degustacija nacionalnih jela.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

]]>
Sun, 11 Mar 2018 14:05:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/196604/promovisali-ponudu-cg-u-lijezu.html
Kirović podnijela ostavku u Savjetu za iseljenike http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/196247/kirovic-podnijela-ostavku-u-savjetu-za-iseljenike.html Vjera Kirović, podnijela je ostavku na mjesto člana Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Takvu odluku, kako je kazala, donijela je nezadovoljna organizacijom i rezultatima rada Savjeta. ]]>

"To se utvrđuje iz činjenica da u većini iseljeničkih sredina članovi Savjeta imaju vrlo lošu ili nikakvu komunikaciju sa iseljenicima pa se postavlja pitanje koga oni u stvari predstavljaju u Savjetu, članovi Savjeta nijesu aktivni u radu Savjeta što između ostalog potvrđuje činjenica da nijesu imali ni jedan komentar ili sugestiju na predloženi Nacrt dokumenta o strategiji Savjeta za period do 2020.godine, pa isti i ne može korespondirati sa potrebama iseljenika iz svih iseljeničkih sredina koje imaju svoje predstavnike u Savjetu", kazala je Kirović.

Ona dodaje da za dvije godine postojanja Savjeta, Vlada Crne Gore nije prihvatila ili donijela ni jednu Odluku na osnovu Zaključaka sa sjednica Savjeta.

"U protekle dvije godine iz Budžeta CG za organizaciju rada Savjeta potrošila su se značajna sredstva koja nijesu opravdana postignutim rezultatima", dodaje Kirović.

U obrazloženju ostavke koju je podnijela premijeru Dušku Markoviću, Kirović je premijera obavijestila da je kao predsjednica Asocijacije dijaspore, više puta u pisanoj formi ukazivala ne samo predsjedniku Savjeta, nego i drugim relevantnim adresama, sa kojim problemima se iseljenici (sa svih kontinenata) susreću, a koje su proizveli jednim dijelom upravo pojedini članovi Savjeta za saradnju sa iseljenicima ili njihovo imenovanje u Savjetu.

"Da obrazovani Savjet za saradnju sa iseljenicima, nije dao odgovarajuće i očekivane rezultate u aktivnostima zbog kojih je obrazovan. Da su imenovanja pojedinih članova iz redova iseljenika u isti stvorili razdor u iseljeničkim sredinama i organizacijama što je rezultiralo podjelama i razdorom unutar organizacija u USA, Australiji, Njemačkoj, Makedoniji, Srbiji i drugim zemljama prijema, koje su se razdijelile i formirale druge nove organizacije. Da je imenovanje pojedinih članova i nemogućnost u poštovanju Odluka iseljeničkih organizacija za razrešenje pojedinih članova iz Savjeta zbog nepreciznosti Zakona o saradnji Vlade Crne Gore sa iseljenicima izazvao evidentne probleme u komunikaciji između iseljenika i institucija sistema matične drzave što je dovelo do prestanka saradnje sa istima i bojkotom Savjeta, koji je Vlada Crne Gore formirala upravo radi njih", navela je Kirović.

Problemi sa kojima se susreću iseljenici, koje je kako je kazala samo ovlaš navela su rezultirali da kroz svoje komentare na Predlog izmjena i dopuna Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, dam predlog da se nakon stupanja na snagu novog Zakona, u roku od 30 dana raspusti Savjet za saradnju sa iseljenicima u ovom sastavu.

"Uvidom u Izvještaj o javnoj raspravi o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima, objavljenog na sajtu Ministarstva Vanjskih poslova, se utvrđuje da je Radna grupa moje predloge evidentirala pod rednim brojem 18, a gore navedeni predlog pod stavom 18.11 i isti djelimično usvojila uz obrazloženje 'Nakon konsultacija sa Sekretarijatom za zakonodavstvo moguće je da će ovaj predlog biti definisan prelaznim i završnim odredbama', navela je Kirović.

]]>
Thu, 8 Mar 2018 09:13:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/196247/kirovic-podnijela-ostavku-u-savjetu-za-iseljenike.html
Organizovati Dane CG u Njemačkoj http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/195162/organizovati-dane-cg-u-njemackoj.html Predstavnici udruženja Crnogoraca iz Njemačke spremni su da partnerski sa Crnogorkom kulturnom mrežom (CKM) organizuju kulturne događaje, koji će doprinijeti jačanju crnogorskog identiteta i očuvanju kulturnog naslijeđa. ]]>

To je saopšteno tokom sastanka predstavnika udruženja Crnogoraca iz Njemačke i predsjednika CKM-a Aleksandra Damjanovića, u prostorijama ambasade Crne Gore u Berlinu. Sastanku su prisustvovali predstavnici ambasade Hamdi Hasani i Marko Stevanović.

Kako je saopšteno iz CKM-a tema razgovora je bila očuvanje crnogorskog kulturnog naslijeđa i identiteta u Njemačkoj, u kojoj živi oko 21 hiljada Crnogoraca.

"Predstavnici udruženja su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjim koju imaju sa ambasadom i Upravom za dijasporu, istakli su da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori i iskazali radost zbog napretka koji postiže Crna Gora", saopšteno je iz CKM-a.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je zahvalio predstavnicima crnogorske zajednice za doprinos koji su dali obnovi crnogorske suverenosti, i zahvalio im jer pored uobičajenih svakodnevnih obaveza nalaze vremena da se bave radom svojih udruženja.

On je istakao da je veoma važno da crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje organizuje makar jedan događaj po kojem će biti prepoznatljiva u Njemačkoj, kao ostale manjinske zajednice.

Damjanović je apelovao na predstavnike udruženja da je, radi očuvanja crnogorskog imena, veoma važno da se potrude da u rad svojih udruženja uključe što više mladih.

Damjanović je izrazio spremnost CKM-a da pruži podršku crnogorskoj zajednici u organizovanju manifestacije Dani Crne Gore u Njemačkoj, koja bi postala tradicionalna, i po kojoj bi naša zajednica postala prepoznatljiva.

"Kroz ovu manifestaciju svoj interes bi imala i njihova matica Crna Gora koja bi tom prilikom mogla predstaviti svoje turističke i privredne potencijale. Naša organizacija očekuje da će ta manifestacija uz koordinaciju ambasade ove ili naredne godine biti realizovana", kazao je Damjanović.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 12:35:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/195162/organizovati-dane-cg-u-njemackoj.html
Za vikend vakcinisano 52 djece http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/193021/za-vikend-vakcinisano-52-djece.html Proteklog vikenda MMR vakcinu primila su 52 mališana, saopštio je podgorički Dom zdravlja. ]]>  

Riječ je o vanrednoj vakcinaciji djece, a u cilju pravovremenog primanja vakcina i poboljšanja procenta vakcinisane djece.

"Vakcinacija je sprovedena proteklog vikenda u zdravstvenom objektu Doma zdravlja Podgorica u Bloku pet. Poziv za vakcinaciju upućen je za 74 djece, odazvalo se 59 roditelja, a vakcinisano je 52 mališana. Pedijatrijski timovi obavili su sistematske preglede i vakcinisali djecu, prema redovnom kalendaru vakcinacije", saopštio je Dom zdravlja.

Navode da je od početka 2018. godine broj djece vakcinisane MMR vakcinom u Domu zdravlja Podgorica u stalnom porastu i u odnosu na kraj 2017. godine se utrostručio, sa tendencijom daljeg rasta.

"S obzirom na intenzivnu kampanju koja traje od avgusta prošle godine, očekujemo dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom, što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori", navode iz Doma zdravlja.

Iz ove ustanove primarne zdravstvene zaštite navode da DZ Podgorica "ulaže velike napore i u kontinuitetu radi na unapređenju zdravstvene zaštite i vulnerabilnih grupa".

"Pa će pedijatrijski tim Doma zdravlja Podgorica, u sklopu redovnih preventivnih aktivnosti, narednog vikenda sprovesti kampanjsku vakcinaciju predškolske djece izbjeglih i raseljenih lica naselja u Izbjegličkom naselju 'Vrela Ribnička'. Nakon obavljenog sistematskog pregleda, djeca će se vakcinisati vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije - vakcinom protiv dječije paralize , difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B, morbila, rubeole, zauški, Haemophilusa infuenzae, kao i vakcinom protiv Hepatitisa A. Vakcinacija djece Izbjegličkog naselja obavlja se putem kampanjskih vakcinacija, pet do devet puta tokom godine u Pedijatrijskoj ambulanti u samom naselju, a obavljaju je pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica", saopštio je Dom zdravlja.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 13:07:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/193021/za-vikend-vakcinisano-52-djece.html
"Lovćenac" za peticiju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/192560/lovcenac-za-peticiju-.html Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca dalo je punu podršku peticiji za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori. ]]>

"Pozivamo sve državljane Crne Gore da potpišu peticiju, a sve Crnogorce u emigraciji da svojom podrškom pomognu ispravljanje istorijske nepravde, te da se zaustavi katastrofalna devastacija viševjekovnih vjerskih objekata i ekspanzija kriminalnog crkveno-pokloničkog turizma i navalu novokomponovanih tobože vjerskih običaja koji nikada nijesu krasili Crnu Goru i Crnogorce", navodi se u saopštenju Lovćenca.

]]>
Fri, 2 Feb 2018 08:53:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/192560/lovcenac-za-peticiju-.html
Van granica živi oko 500.000 Crnogoraca http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/191990/van-granica-zivi-oko-500000-crnogoraca-.html Oko 500.000 ljudi našeg porijekla živi izvan granica Crne Gore, pokazuju raspoloživi, ali nepotpuni, podaci Uprave za dijasporu, kazao je Pobjedi direktor te ustanove Predrag Mitrović. ]]>

To odgovara grubim procjenama da najmanje „još jedna Crna Gora“ živi van granica matične države.

Mitrović ističe da iseljenici iz Crne Gore žive u raznim krajevima svijeta, od susjednih zemalja, Evrope, preko Južne i Sjeverne Amerike, sve do Južne Afrike i Australije.

"Zemlje sa najvećom koncentracijom iseljenika porijeklom iz Crne Gore su Sjedinjene Američke Države (Njujork, Čikago, Detroit, San Francisko), Argentina (Provincija Ćako), Srbija (Vojvodina) i Turska (Istanbul, Sefakoj, Bursa, Izmir, Adana). Značajan broj naših iseljenika nastanjen je u Njemačkoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama", kazao je on.

Za većinu ovih zemalja, nažalost, ne postoje podaci o brojnosti našeg iseljeništva, već samo procjene.

"Prema tim procjenama, oko 100.000 naših iseljenika živi u Turskoj, oko 40.000 u SAD-u, 30.000 u Argentini, 25-30.000 u Njemačkoj, 7.000 u Luksemburgu i isto toliko u Albaniji. Prema raspoloživim podacima posljednjih popisa stanovništva zemalja prijema, 38.527 Crnogoraca živi u Srbiji, 4.517 u Hrvatskoj, 2.667 u Sloveniji, 4.655 u Kanadi, 1.171 u Australiji. Napominjem da je broj naših iseljenika u ovim zemljama daleko veći, naročito u susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj", saopštio je Mitrović za Pobjedu.

]]>
Sun, 28 Jan 2018 07:55:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/191990/van-granica-zivi-oko-500000-crnogoraca-.html
Haradinaj da zaštiti Crnogorce na Kosovu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/191565/haradinaj-da-zastiti-crnogorce-na-kosovu.html Udruženje Crnogoraca Kosova uputilo je apel premijeru Ramušu Haradinaju da u skladu sa datim obećanjima i obavezama koje proizilaze iz Strategije o integraciji i afirmaciji crnogorske zajednice na Kosovu, što hitnije riješi njihov sveukupni položaj i zastiti ih od asimilacije i nestajanja. ]]>

"U ovim teškim vremenima u kojma se nalazi cjelokupno kosovsko društvo, mi Crnogorci smo potpuno nežaštićeni i najranjivija smo etnička zajednica što je istorijski i etički nepravedno", kazao je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić.

Iz udruženja napominju da još nijesu ustavna kategorija pa jedino kroz Strategiju o integraciji i afirmaciji crnogorske zajednice na Kosovu vide mogućnost svog ekonomskog oporavka i zaštite sveukupnog položaja i identiteta.

"Stoga i očekujemo od premijera da upotrebi svoja ovlšćenja i pomogne nam u ostvarivanju naših najosnovnijih prava", navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

 

]]>
Wed, 24 Jan 2018 13:09:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/191565/haradinaj-da-zastiti-crnogorce-na-kosovu.html
Da li je u Lovćencu zapaljena CG zastava? http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/190355/da-li-je-u-lovcencu-zapaljena-cg-zastava.html Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca pozvalo je Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Udruženje Crnogoraca "Krstaš" da saopšte da li je na Badnji dan u Lovćencu zapaljena crnogorska zastava. ]]>

"Povodom sve češćih glasina na društvenoj mreži Facebook o navodnom spaljivanju istaknute crnogorske zastave od strane nepoznate osobe na Badnji dan u Lovćencu, na mjestu na kojem se kasnije nalagao badnjak u organizaciji CPC i UC "Krstaš", pozivamo oganizatora da cjelokupnu javnost upozna sa događajem ili da demantuje glasine", navodi se u saopštenju Crnogorskog društva "Lovćen".

U tom društvu su zgroženi glasinama i začuđeni nereagovanjem organizatora i smatraju da je traženje objašnjenja ili demantija njihova obaveza.

"Takođe, ukoliko su glasine tačne tražimo obrazloženje zašto nije obaviješten MUP Republike Srbije i druge institucije, jer zastava matice Crne Gore kao najdragocjeniji državni simbol kada je javno istaknuta nije ničije privatno vlasništvo, već naša zajednička svetinja", zaključuje se u saoštenju.

 

]]>
Fri, 12 Jan 2018 20:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/190355/da-li-je-u-lovcencu-zapaljena-cg-zastava.html
Crnogorci nalagali badnjake u Lovćencu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/189814/crnogorci-nalagali-badnjake-u-lovcencu.html Centralno nalaganje badnjaka za crnogorsku dijasporu, 15. put održano je u Lovćencu u organizaciji Udruženja „Krstaš“, uz prisustvo više stotina Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Vojvodine, Srbije i regiona. ]]> Badnjak su u parku „Cetinje“ naložili predstavnici Bajica iz bratstava Martinovića i Borilovića.

Pročitana je Božićna poslanica Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, a badnjake je blagoslovio paroh podgorički Neđeljko Furtula.

U kulturno umjetničkom programu nastupilo je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“.

 

]]>
Sat, 6 Jan 2018 19:10:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/189814/crnogorci-nalagali-badnjake-u-lovcencu.html
Koncerti povodom 100 godina KUD "Njegoš" http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188991/koncerti-povodom-100-godina-kud-njegos.html KUD „Njegoš“ sa Cetinja je povodom 110 godina od osnivanja održao je pet nastupa u Vojvodini, u organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. ]]>

Kako su saopštili iz Savjeta, u Somboru, Vrbasu, Lovćencu, Novom Sadu i Crvenki je vladalo izuzetno veliko interesovanje, tražilo se mjesto više, a učesnici sa Cetinja su ispraćeni ovacijama. 

„Crnogorci su pokazali da nijesu samo veliki ratnici i vojskovođe već i vrhunski umjetnici. Na pet koncerata prisustvovalo je blizu 2.000 gledalaca, a to je pokazatelj da je kultura najplodonosniji način za okupljanje Crnogoraca u Srbiji“, istakao je predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalmne manjine u Srbiji Miodrag Becić]]>
Wed, 27 Dec 2017 17:19:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188991/koncerti-povodom-100-godina-kud-njegos.html
Održano "Crnogorsko kulturno veče 2017." http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188828/odrzano-crnogorsko-kulturno-vece-2017.html U Novom Sadu je u nedjelju 24. decembra u organizaciji Udruženja Crnogoraca Novog Sada održana manifestacija "Crnogorsko kulturno veče 2017". Tu manifestaciju putem interneta uživo je pratila crnogorska dijaspora na svim kontinentima. ]]>

"Sem bogatog kulturno umjetničkog programa, ova manifestacija će ostati zapamćena po mogućnosti da je putem interneta uživo prati dijaspora Crne Gore sa svih kontinenata. Manifestaciji su prisustvala udruženja i iseljenici iz Crne Gore iz raznih zemalja i raznih kontinenata uživo putem dvosmjerne konferencije u realnom vremenu - svako u svojoj vremenskoj zoni", saopšteno je iz Asocijacije dijaspore.

Na kulturnoj večeri u Novom Sadu predstavili su se i u njen program direktno uključili i prisutne pozdravili iseljenici iz Francuske, Turske, Australije, Argentine, Španije, Velike Britanije, Njemačke.

"Iz Pariza-Francuska i udruženja Asocijacija Montenegro, Dejan Šestović; iz Istambula-Turska i Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija-Crna Gora, Bedri Gul Muković; Iz Sidneja-Australija i udruzenja Monte Australija predsjednik udruženja Dejan Sekulic i osnivač udruženja, Safet Beljo Radončić; iz Fuentos/Santa Fe-Argentine član predsjedništva Foruma Mladih Asocijacije dijaspore Lucia Daniza Petričević; iz Barcelone-Španija član UO Asocijacije dijaspore i kordinator za rad za zemlje Južne Amerike, Španije, Portugala i Andore, Veljko Martinović; iz Londona-Velika Britanija i udruženja Crnogorsko Britansko Dristvo U UK predsjednik, Neven Nino Pajović; Frankfurt-Njemačka iz Udruženja građana Crne Gore Montenegro Hessen vd. predsjednik, Benad Popović", navodi se u saopštenju.

Prije samog uključenja i pozdravnih govora, emitovan je snimak o uspješnoj promociji Crne Gore na kojoj su radila navedena udruženja. Po završetku manifestacije svi video materijali su postavljeni na internet.

"Ovu manifestaciju je sem mnogobrojnih prisutnih pratila i dijaspora Crne Gore sa svih kontinenata i to je prvo povezivanje na ovakav način iseljenika iz Crne Gore, pa svi moramo iskazati posebnu zahvalnost Udruženju Crnogoraca Novog Sada, njegovom predsjedniku Božu Markoviću i idejnom tvorcu 'live steam' povezivanja udruženja i iseljenika iz Crne Gore, članu UCNS Filipu Đukanoviću. Osnovna zamisao članova UCNS je da daju doprinos dugoročnom povezivanju dijaspore Crne Gore, prije svega mladih kako međusobno tako i sa matičnom državom", zaključuje se u saoštenju Asocijacije dijaspore.

 

]]>
Tue, 26 Dec 2017 09:31:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188828/odrzano-crnogorsko-kulturno-vece-2017.html
Nastaviće promociju tradicije, kulture, jezika http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188642/nastavice-promociju-tradicije-kulture-jezika.html Udruženje iseljenika Monte-Australija i u narednom periodu nastaviće promociju crnogorske tradicije, kulture i jezika a nastaviće, kažu, i sa humanitarnim akcijama, saopšteno je na Godišnjoj skupštini Udruženja koja je održana u Sidneju. ]]>

Kako je saopšteno iz Asocijacijacije dijaspore, na Skupštini je razmatrana realizacija ostvarenih rezultata rada Udruženja u predhodnom periodu.

"Konstatovano da je planirano ostvareno u cjelini te su članovi udruženja dali punu podršku timu koji je na čelu udruženja", navodi se u saopštenju.

Kako navode,  na Skupštini je utvrđen i plan aktivnosti za narednu godinu.

"Tim planom predviđeno je da i u narednom periodu akcenat djelovanja bude stavljen na promociju crnogorske tradicije, kulture, jezika. U narednom periodu biće nastavljeno sa humanitarnim akcijama po kojima je Monte-Australija prepoznat", kazali su iz Asocijacije dijaspore.

Skupština udruženja, dodaju, dala je punu podršku novoformiranom Forumu mladih Asocijacije dijaspore a kako su kazali, pozdravljeno i imenovanje njihovog člana Adriana Radončića za člana predsjedništva tog Foruma.

"Naglašeno je da mlade uvijek treba podržati što Monte-Australija radi od svog osnivanja od kada su mladi na čelu tog Udruženja", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Sun, 24 Dec 2017 12:58:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188642/nastavice-promociju-tradicije-kulture-jezika.html
Formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188539/formiran-forum-mladih-asocijacije-dijaspore.html U Lovćencu je formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore. Za predsjednika je imenovan Aleksa Giljen iz Feketića - Opština Mali Iđoš. ]]>

Na konstitutivnoj sjednici za članove predsjedništva izabrani su Anastazija Bukilić iz Njemačke, Adrian Radončić iz Australije, Refik Gul Muković iz Turske, Adrian Jahović iz Sjedinjenih Američkih Država i Lucia Daniza Petričević iz Argentine.

"Skupština Asocijacije dijaspore je donijela Odluku o formiranju Foruma mladih, jer mladi porijeklom iz Crne Gore moraju aktivno, motivisano i proaktivno učestvovati u procesima donošenja Odluka o saradnji i načinu saradnje sa Crnom Gorom", kazala je predsjednica Asocijacije Vera Kirović.

Ona je saopštila da je ideja o formiranju Foruma mladih Asocijacije dijaspore, upravo potekla od mladih članova iz Lovćenca, Feketića, Bačkog Dobrog Polja, Kule, Vrbasa, Kruščića…

Kirović kaže da svi članovi Asocijacije dijaspore, prvenstveno predšjednistvo smatraju da je Lovćenac prijestonica dijaspore Crne Gore, pa je i ta činjenica bila odlučujuća da konstitutivnu sjednicu Foruma mladih organizuju upravo u prijestonici dijaspore.

"Forum mladih Asocijacije dijaspore će biti odskočna daska za sve mlade ljude koji žele dati doprinos na stvaranju saradnje između mladih ljudi porijeklom iz Crne Gore, uključujući međunarodni volonterski rad i umrežavanje udruženja sa svih kontinenata, čiji su članovi porijeklom iz Crne Gore. Buduća saradnja mladih porijeklom iz Crne Gore će biti sredstvo za unapređenje međukulturalnog dijaloga, tolerancije, solidarnosti sa ciljem otklanjanja stereotipa i predrasuda kao i izgradnje društava zasnovanih na međusobnom razumijevanju i poštovanju svih različitosti, sa ciljem podsticanja građanske svijesti , privrženosti i pripadnosti državi Crnoj Gori", zaključila je Kirović.

Konstitutivnoj sjednici foruma mladih prisustvovali su i predsjednik Opštine Mali Iđos, Marko Lazić, predstavnica generalnog konzulata Crne Gore iz Sremskih Karlovaca, Ljiljana Campara, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Pal Karolj i potpredsjednik Nacionalnog savjeta Crnogorske manjine u Srbiji, Nikola Muhadinović  kao i predsjednici većine crnogorskih Udruženja iz Lovćenca. Podršku i čestitku za formiranje Foruma mladih su uputili direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, generalni konzul u Srbiji Miodrag Kankaraš, potpredsjednik Asocijacije dijaspore Safet Beljo Radončić, udruzenje Monte Australija iz Sidneja i udruženje Cetinje iz USA.

]]>
Sat, 23 Dec 2017 11:08:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188539/formiran-forum-mladih-asocijacije-dijaspore.html
Zaustaviti iseljavanje Crnogoraca http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188463/zaustaviti-iseljavanje-crnogoraca.html Ekonomska saradnja ključna za razvoj kako opštine Mali Iđoš, tako i za zaustavljanje iseljavanja koje je posebno izraženo među crnogorskom zajednicom, kazala je predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović. ]]>

Delegacija Asocijacije dijaspore na čelu sa predsjednicom Verom Kirović sastala se sa rukovodstvom Opštine Mali Iđoš, koju je predvodio predsjednik Marko Lazić.

Na sastanku je bilo riječi o položaju crnogorske zajednice u toj opštini, posebno o položaju naših iseljenika u Lovćencu.

"Predsjednik opštine, Marko Lazić, podržao je sve inicijative, koje je u ime Asocijacije prezentovala predsjednica Asocijacije Kirović, a koje se odnose na promociju zajedničkog djelovanja, ujedinjenja i tolerancije kako među nacionalnim zajednicama u Malom, Iđošu tako i unutar crnogorske zajednice u toj opštini", saopšteno je iz Asocijacije dijaspore.

Delegacija Asocijacije dijaspore, prisustvovala je i sjednici lokalnog parlamenta.

 

]]>
Fri, 22 Dec 2017 13:35:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188463/zaustaviti-iseljavanje-crnogoraca.html
Spriječiti rušenje ugleda crnogorske zajednice http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188319/sprijeciti-rusenje-ugleda-crnogorske-zajednice.html Crnogorska partija će pojačati monitoring rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji i pokušati da spriječi daljne urušavanje ugleda crnogorske zajednice, saopšteno je iz te stranke. ]]>

CP podsjeća da je savjetu zbog kršenja propisa više od pola godine blokirano budžetsko finansiranje od države Srbije.

„Umjesto da se pozabavi rješavanjem tog problema grupa, koja je zbog haotičnog stanja u savjetu na krajnje upitan način preuzela vođstvo, pokušava na sve načine da preostala sredstva sa računa savjeta prebaci na račune udruženja građana u kojima su oni osnivači, predsjednici i računopolagači. Većina tih udruženja su fiktivna i registrovana prije izvjesnog vremena. U dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi 20 različitih nacionalnih savjeta u Republici Sbiji nije zabilježen toliki nivo sukoba interesa i nepotizma kao u slučaju aktuelnog konkursa koji je raspisao crnogorski savjet”, saopšteno je iz CP.

Haotična situacija u Savjetu se, kako navode, ogleda u tome da je pečat savjeta na nelegalan način preuzela grupa koja nema većinu.

„U prilog tome govori činjenica da nijesu u mogućnosti obezbijediti kvorum i da nijesu do sada uspjeli održati nijednu sjednicu. Sa druge strane nema većine koja bi ih nadglasala i zaustavila u naopakim namjerama, jer je veliki broj članova savjeta razočaran necivilizovanim ponašanjem pojedinaca na sjednicama i više ne želi na njima da prisustvuje. Crnogorska partija, koja je najzaslužnija za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš 2010. godine, sa pravom kritikuje apsolutnu nezainteresovanost i nesposobnost nacionalnog savjeta da to isto uradi u opštini Vrbas u kojoj je sjedište savjeta i u kojoj su za uvođenje crnogorskog jezika ispunjeni svi zakonom propisani uslovi”, zaključuje se u saopštenju koje potpisiju Dušan Žugić, član Predsjedništva zadužen za odnose sa Nacionalnom savjetom i crnogorskim udruženjima.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 11:06:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188319/sprijeciti-rusenje-ugleda-crnogorske-zajednice.html
Crnogorska soba otvorena u Kirklareliju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188261/crnogorska-soba-otvorena-u-kirklareliju.html Crnogorska soba otvorena je danas u gradu Kirklareliju u Turskoj u okviru Kulturnog centra, saopštila je Asocijacija dijaspore. ]]>

"Asocijacija dijaspore zahvaljuje Bedri Gül Mukovicu i podržava u njegovom patriotskom aktivizmu, kroz koji promoviše kulturu i tradiciju Crne Gore", poručila je predsjednica Asocijacije dijaspore, Vera Kirović. 

Kirović kaže da projekat realizovan zahvaljujući Mukovicu, koji živi u Istanbulu, ali to, kako kaže, ne umanjuje njegovu ljubav prema Crnoj Gori.

"Zahvaljujemo se gradonačelniku tog grada na obali Crnog mora, Mehmedu Sijamu Kesimoglu, koji je podržao ovaj projekat donošenjem odluke o otvaranju Crnogorske sobe", Zaključila je Kirović.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 18:39:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188261/crnogorska-soba-otvorena-u-kirklareliju.html
Pritisci blokirali sjednicu Savjeta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188216/pritisci-blokirali-sjednicu-savjeta.html Sjednica Savjeta nije održava, zbog neviđenih pritisaka na njegove članove, iako su na dnevnom redu sjednice osim odluke o raspodjeli novca udruženjima građana bile i tačke mnogo bitnije za rad Savjeta, saopšteno je iz Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine. ]]>

Oni napominju da na konkursu za raspodjelu sredstava udruženjima građana nijesu mogla učestvovati ona koja prije dvije godine nijesu pravdala sredstva.

"Zanimljivo, od tri takva udruženja, dva pripadaju članovima koji su istovremeno i članovi CP. Uz neviđene pritiske na članove savjeta, sjednica nije održana, a na njoj su bile i tačke dnevnog reda koje su i bitnije za rad Savjeta", navodi se u saopš predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Miodraga Becića.

Iz Nacionalnog savjeta su kazali da neće dopustiti da budu nečiji servis za pranje novca. Podžaće, kažu svaku manifestaciju i svako udruženje koje radi u interesu crnogorske zajednice.

"Konkursi su sprovedeni poslije dvije godine blokade rada Savjeta. Oko prošlih konkursa sve je rečeno. Na ovogodišnjem Konkursu, za sredstva neophodna za rad, javila su se i udruženja članova i funkcionera Nacionalnog savjeta što je moguće jer su svi članovi Savjeta ili članovi ili predsjednici svojih udruženja. Uz pomoć još nekih, oni su i formirali Savjet", navodi se u saopštenju.

Becić tvrdi da ta udruženja nijesu dobila ni jedan jedini dinar, ni cent u 2016. godini, a ni u 2017. godini.

"Spletke i intrige koje šire putem saopštenja u ime CP i pojedinih udruženja gdje su, začudo sve isti članovi ali funkcije ispremetane, sigurno samo štete interesu i ugledu Crnogoraca u Srbiji, ali i u Crnoj Gori", kazali su iz NSCNM.

Iz NSCNM su zaključili da se više neće oglašavati i, kako su kazali, neće učestvovati u rušenju ugleda Crnogoraca u Srbiji.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:17:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188216/pritisci-blokirali-sjednicu-savjeta.html