RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html Da li je u Lovćencu zapaljena CG zastava? http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/190355/da-li-je-u-lovcencu-zapaljena-cg-zastava.html Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca pozvalo je Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Udruženje Crnogoraca "Krstaš" da saopšte da li je na Badnji dan u Lovćencu zapaljena crnogorska zastava. ]]>

"Povodom sve češćih glasina na društvenoj mreži Facebook o navodnom spaljivanju istaknute crnogorske zastave od strane nepoznate osobe na Badnji dan u Lovćencu, na mjestu na kojem se kasnije nalagao badnjak u organizaciji CPC i UC "Krstaš", pozivamo oganizatora da cjelokupnu javnost upozna sa događajem ili da demantuje glasine", navodi se u saopštenju Crnogorskog društva "Lovćen".

U tom društvu su zgroženi glasinama i začuđeni nereagovanjem organizatora i smatraju da je traženje objašnjenja ili demantija njihova obaveza.

"Takođe, ukoliko su glasine tačne tražimo obrazloženje zašto nije obaviješten MUP Republike Srbije i druge institucije, jer zastava matice Crne Gore kao najdragocjeniji državni simbol kada je javno istaknuta nije ničije privatno vlasništvo, već naša zajednička svetinja", zaključuje se u saoštenju.

 

]]>
Fri, 12 Jan 2018 20:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/190355/da-li-je-u-lovcencu-zapaljena-cg-zastava.html
Crnogorci nalagali badnjake u Lovćencu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/189814/crnogorci-nalagali-badnjake-u-lovcencu.html Centralno nalaganje badnjaka za crnogorsku dijasporu, 15. put održano je u Lovćencu u organizaciji Udruženja „Krstaš“, uz prisustvo više stotina Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Vojvodine, Srbije i regiona. ]]> Badnjak su u parku „Cetinje“ naložili predstavnici Bajica iz bratstava Martinovića i Borilovića.

Pročitana je Božićna poslanica Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, a badnjake je blagoslovio paroh podgorički Neđeljko Furtula.

U kulturno umjetničkom programu nastupilo je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“.

 

]]>
Sat, 6 Jan 2018 19:10:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/189814/crnogorci-nalagali-badnjake-u-lovcencu.html
Koncerti povodom 100 godina KUD "Njegoš" http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188991/koncerti-povodom-100-godina-kud-njegos.html KUD „Njegoš“ sa Cetinja je povodom 110 godina od osnivanja održao je pet nastupa u Vojvodini, u organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. ]]>

Kako su saopštili iz Savjeta, u Somboru, Vrbasu, Lovćencu, Novom Sadu i Crvenki je vladalo izuzetno veliko interesovanje, tražilo se mjesto više, a učesnici sa Cetinja su ispraćeni ovacijama. 

„Crnogorci su pokazali da nijesu samo veliki ratnici i vojskovođe već i vrhunski umjetnici. Na pet koncerata prisustvovalo je blizu 2.000 gledalaca, a to je pokazatelj da je kultura najplodonosniji način za okupljanje Crnogoraca u Srbiji“, istakao je predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalmne manjine u Srbiji Miodrag Becić]]>
Wed, 27 Dec 2017 17:19:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188991/koncerti-povodom-100-godina-kud-njegos.html
Održano "Crnogorsko kulturno veče 2017." http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188828/odrzano-crnogorsko-kulturno-vece-2017.html U Novom Sadu je u nedjelju 24. decembra u organizaciji Udruženja Crnogoraca Novog Sada održana manifestacija "Crnogorsko kulturno veče 2017". Tu manifestaciju putem interneta uživo je pratila crnogorska dijaspora na svim kontinentima. ]]>

"Sem bogatog kulturno umjetničkog programa, ova manifestacija će ostati zapamćena po mogućnosti da je putem interneta uživo prati dijaspora Crne Gore sa svih kontinenata. Manifestaciji su prisustvala udruženja i iseljenici iz Crne Gore iz raznih zemalja i raznih kontinenata uživo putem dvosmjerne konferencije u realnom vremenu - svako u svojoj vremenskoj zoni", saopšteno je iz Asocijacije dijaspore.

Na kulturnoj večeri u Novom Sadu predstavili su se i u njen program direktno uključili i prisutne pozdravili iseljenici iz Francuske, Turske, Australije, Argentine, Španije, Velike Britanije, Njemačke.

"Iz Pariza-Francuska i udruženja Asocijacija Montenegro, Dejan Šestović; iz Istambula-Turska i Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija-Crna Gora, Bedri Gul Muković; Iz Sidneja-Australija i udruzenja Monte Australija predsjednik udruženja Dejan Sekulic i osnivač udruženja, Safet Beljo Radončić; iz Fuentos/Santa Fe-Argentine član predsjedništva Foruma Mladih Asocijacije dijaspore Lucia Daniza Petričević; iz Barcelone-Španija član UO Asocijacije dijaspore i kordinator za rad za zemlje Južne Amerike, Španije, Portugala i Andore, Veljko Martinović; iz Londona-Velika Britanija i udruženja Crnogorsko Britansko Dristvo U UK predsjednik, Neven Nino Pajović; Frankfurt-Njemačka iz Udruženja građana Crne Gore Montenegro Hessen vd. predsjednik, Benad Popović", navodi se u saopštenju.

Prije samog uključenja i pozdravnih govora, emitovan je snimak o uspješnoj promociji Crne Gore na kojoj su radila navedena udruženja. Po završetku manifestacije svi video materijali su postavljeni na internet.

"Ovu manifestaciju je sem mnogobrojnih prisutnih pratila i dijaspora Crne Gore sa svih kontinenata i to je prvo povezivanje na ovakav način iseljenika iz Crne Gore, pa svi moramo iskazati posebnu zahvalnost Udruženju Crnogoraca Novog Sada, njegovom predsjedniku Božu Markoviću i idejnom tvorcu 'live steam' povezivanja udruženja i iseljenika iz Crne Gore, članu UCNS Filipu Đukanoviću. Osnovna zamisao članova UCNS je da daju doprinos dugoročnom povezivanju dijaspore Crne Gore, prije svega mladih kako međusobno tako i sa matičnom državom", zaključuje se u saoštenju Asocijacije dijaspore.

 

]]>
Tue, 26 Dec 2017 09:31:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188828/odrzano-crnogorsko-kulturno-vece-2017.html
Nastaviće promociju tradicije, kulture, jezika http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188642/nastavice-promociju-tradicije-kulture-jezika.html Udruženje iseljenika Monte-Australija i u narednom periodu nastaviće promociju crnogorske tradicije, kulture i jezika a nastaviće, kažu, i sa humanitarnim akcijama, saopšteno je na Godišnjoj skupštini Udruženja koja je održana u Sidneju. ]]>

Kako je saopšteno iz Asocijacijacije dijaspore, na Skupštini je razmatrana realizacija ostvarenih rezultata rada Udruženja u predhodnom periodu.

"Konstatovano da je planirano ostvareno u cjelini te su članovi udruženja dali punu podršku timu koji je na čelu udruženja", navodi se u saopštenju.

Kako navode,  na Skupštini je utvrđen i plan aktivnosti za narednu godinu.

"Tim planom predviđeno je da i u narednom periodu akcenat djelovanja bude stavljen na promociju crnogorske tradicije, kulture, jezika. U narednom periodu biće nastavljeno sa humanitarnim akcijama po kojima je Monte-Australija prepoznat", kazali su iz Asocijacije dijaspore.

Skupština udruženja, dodaju, dala je punu podršku novoformiranom Forumu mladih Asocijacije dijaspore a kako su kazali, pozdravljeno i imenovanje njihovog člana Adriana Radončića za člana predsjedništva tog Foruma.

"Naglašeno je da mlade uvijek treba podržati što Monte-Australija radi od svog osnivanja od kada su mladi na čelu tog Udruženja", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Sun, 24 Dec 2017 12:58:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188642/nastavice-promociju-tradicije-kulture-jezika.html
Formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188539/formiran-forum-mladih-asocijacije-dijaspore.html U Lovćencu je formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore. Za predsjednika je imenovan Aleksa Giljen iz Feketića - Opština Mali Iđoš. ]]>

Na konstitutivnoj sjednici za članove predsjedništva izabrani su Anastazija Bukilić iz Njemačke, Adrian Radončić iz Australije, Refik Gul Muković iz Turske, Adrian Jahović iz Sjedinjenih Američkih Država i Lucia Daniza Petričević iz Argentine.

"Skupština Asocijacije dijaspore je donijela Odluku o formiranju Foruma mladih, jer mladi porijeklom iz Crne Gore moraju aktivno, motivisano i proaktivno učestvovati u procesima donošenja Odluka o saradnji i načinu saradnje sa Crnom Gorom", kazala je predsjednica Asocijacije Vera Kirović.

Ona je saopštila da je ideja o formiranju Foruma mladih Asocijacije dijaspore, upravo potekla od mladih članova iz Lovćenca, Feketića, Bačkog Dobrog Polja, Kule, Vrbasa, Kruščića…

Kirović kaže da svi članovi Asocijacije dijaspore, prvenstveno predšjednistvo smatraju da je Lovćenac prijestonica dijaspore Crne Gore, pa je i ta činjenica bila odlučujuća da konstitutivnu sjednicu Foruma mladih organizuju upravo u prijestonici dijaspore.

"Forum mladih Asocijacije dijaspore će biti odskočna daska za sve mlade ljude koji žele dati doprinos na stvaranju saradnje između mladih ljudi porijeklom iz Crne Gore, uključujući međunarodni volonterski rad i umrežavanje udruženja sa svih kontinenata, čiji su članovi porijeklom iz Crne Gore. Buduća saradnja mladih porijeklom iz Crne Gore će biti sredstvo za unapređenje međukulturalnog dijaloga, tolerancije, solidarnosti sa ciljem otklanjanja stereotipa i predrasuda kao i izgradnje društava zasnovanih na međusobnom razumijevanju i poštovanju svih različitosti, sa ciljem podsticanja građanske svijesti , privrženosti i pripadnosti državi Crnoj Gori", zaključila je Kirović.

Konstitutivnoj sjednici foruma mladih prisustvovali su i predsjednik Opštine Mali Iđos, Marko Lazić, predstavnica generalnog konzulata Crne Gore iz Sremskih Karlovaca, Ljiljana Campara, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Pal Karolj i potpredsjednik Nacionalnog savjeta Crnogorske manjine u Srbiji, Nikola Muhadinović  kao i predsjednici većine crnogorskih Udruženja iz Lovćenca. Podršku i čestitku za formiranje Foruma mladih su uputili direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, generalni konzul u Srbiji Miodrag Kankaraš, potpredsjednik Asocijacije dijaspore Safet Beljo Radončić, udruzenje Monte Australija iz Sidneja i udruženje Cetinje iz USA.

]]>
Sat, 23 Dec 2017 11:08:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188539/formiran-forum-mladih-asocijacije-dijaspore.html
Zaustaviti iseljavanje Crnogoraca http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188463/zaustaviti-iseljavanje-crnogoraca.html Ekonomska saradnja ključna za razvoj kako opštine Mali Iđoš, tako i za zaustavljanje iseljavanja koje je posebno izraženo među crnogorskom zajednicom, kazala je predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović. ]]>

Delegacija Asocijacije dijaspore na čelu sa predsjednicom Verom Kirović sastala se sa rukovodstvom Opštine Mali Iđoš, koju je predvodio predsjednik Marko Lazić.

Na sastanku je bilo riječi o položaju crnogorske zajednice u toj opštini, posebno o položaju naših iseljenika u Lovćencu.

"Predsjednik opštine, Marko Lazić, podržao je sve inicijative, koje je u ime Asocijacije prezentovala predsjednica Asocijacije Kirović, a koje se odnose na promociju zajedničkog djelovanja, ujedinjenja i tolerancije kako među nacionalnim zajednicama u Malom, Iđošu tako i unutar crnogorske zajednice u toj opštini", saopšteno je iz Asocijacije dijaspore.

Delegacija Asocijacije dijaspore, prisustvovala je i sjednici lokalnog parlamenta.

 

]]>
Fri, 22 Dec 2017 13:35:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188463/zaustaviti-iseljavanje-crnogoraca.html
Spriječiti rušenje ugleda crnogorske zajednice http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188319/sprijeciti-rusenje-ugleda-crnogorske-zajednice.html Crnogorska partija će pojačati monitoring rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji i pokušati da spriječi daljne urušavanje ugleda crnogorske zajednice, saopšteno je iz te stranke. ]]>

CP podsjeća da je savjetu zbog kršenja propisa više od pola godine blokirano budžetsko finansiranje od države Srbije.

„Umjesto da se pozabavi rješavanjem tog problema grupa, koja je zbog haotičnog stanja u savjetu na krajnje upitan način preuzela vođstvo, pokušava na sve načine da preostala sredstva sa računa savjeta prebaci na račune udruženja građana u kojima su oni osnivači, predsjednici i računopolagači. Većina tih udruženja su fiktivna i registrovana prije izvjesnog vremena. U dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi 20 različitih nacionalnih savjeta u Republici Sbiji nije zabilježen toliki nivo sukoba interesa i nepotizma kao u slučaju aktuelnog konkursa koji je raspisao crnogorski savjet”, saopšteno je iz CP.

Haotična situacija u Savjetu se, kako navode, ogleda u tome da je pečat savjeta na nelegalan način preuzela grupa koja nema većinu.

„U prilog tome govori činjenica da nijesu u mogućnosti obezbijediti kvorum i da nijesu do sada uspjeli održati nijednu sjednicu. Sa druge strane nema većine koja bi ih nadglasala i zaustavila u naopakim namjerama, jer je veliki broj članova savjeta razočaran necivilizovanim ponašanjem pojedinaca na sjednicama i više ne želi na njima da prisustvuje. Crnogorska partija, koja je najzaslužnija za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš 2010. godine, sa pravom kritikuje apsolutnu nezainteresovanost i nesposobnost nacionalnog savjeta da to isto uradi u opštini Vrbas u kojoj je sjedište savjeta i u kojoj su za uvođenje crnogorskog jezika ispunjeni svi zakonom propisani uslovi”, zaključuje se u saopštenju koje potpisiju Dušan Žugić, član Predsjedništva zadužen za odnose sa Nacionalnom savjetom i crnogorskim udruženjima.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 11:06:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188319/sprijeciti-rusenje-ugleda-crnogorske-zajednice.html
Crnogorska soba otvorena u Kirklareliju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188261/crnogorska-soba-otvorena-u-kirklareliju.html Crnogorska soba otvorena je danas u gradu Kirklareliju u Turskoj u okviru Kulturnog centra, saopštila je Asocijacija dijaspore. ]]>

"Asocijacija dijaspore zahvaljuje Bedri Gül Mukovicu i podržava u njegovom patriotskom aktivizmu, kroz koji promoviše kulturu i tradiciju Crne Gore", poručila je predsjednica Asocijacije dijaspore, Vera Kirović. 

Kirović kaže da projekat realizovan zahvaljujući Mukovicu, koji živi u Istanbulu, ali to, kako kaže, ne umanjuje njegovu ljubav prema Crnoj Gori.

"Zahvaljujemo se gradonačelniku tog grada na obali Crnog mora, Mehmedu Sijamu Kesimoglu, koji je podržao ovaj projekat donošenjem odluke o otvaranju Crnogorske sobe", Zaključila je Kirović.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 18:39:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188261/crnogorska-soba-otvorena-u-kirklareliju.html
Pritisci blokirali sjednicu Savjeta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188216/pritisci-blokirali-sjednicu-savjeta.html Sjednica Savjeta nije održava, zbog neviđenih pritisaka na njegove članove, iako su na dnevnom redu sjednice osim odluke o raspodjeli novca udruženjima građana bile i tačke mnogo bitnije za rad Savjeta, saopšteno je iz Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine. ]]>

Oni napominju da na konkursu za raspodjelu sredstava udruženjima građana nijesu mogla učestvovati ona koja prije dvije godine nijesu pravdala sredstva.

"Zanimljivo, od tri takva udruženja, dva pripadaju članovima koji su istovremeno i članovi CP. Uz neviđene pritiske na članove savjeta, sjednica nije održana, a na njoj su bile i tačke dnevnog reda koje su i bitnije za rad Savjeta", navodi se u saopš predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Miodraga Becića.

Iz Nacionalnog savjeta su kazali da neće dopustiti da budu nečiji servis za pranje novca. Podžaće, kažu svaku manifestaciju i svako udruženje koje radi u interesu crnogorske zajednice.

"Konkursi su sprovedeni poslije dvije godine blokade rada Savjeta. Oko prošlih konkursa sve je rečeno. Na ovogodišnjem Konkursu, za sredstva neophodna za rad, javila su se i udruženja članova i funkcionera Nacionalnog savjeta što je moguće jer su svi članovi Savjeta ili članovi ili predsjednici svojih udruženja. Uz pomoć još nekih, oni su i formirali Savjet", navodi se u saopštenju.

Becić tvrdi da ta udruženja nijesu dobila ni jedan jedini dinar, ni cent u 2016. godini, a ni u 2017. godini.

"Spletke i intrige koje šire putem saopštenja u ime CP i pojedinih udruženja gdje su, začudo sve isti članovi ali funkcije ispremetane, sigurno samo štete interesu i ugledu Crnogoraca u Srbiji, ali i u Crnoj Gori", kazali su iz NSCNM.

Iz NSCNM su zaključili da se više neće oglašavati i, kako su kazali, neće učestvovati u rušenju ugleda Crnogoraca u Srbiji.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:17:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188216/pritisci-blokirali-sjednicu-savjeta.html
Konflikt interesa blokirao rad Savjeta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188013/konflikt-interesa-blokirao-rad-savjeta.html Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji zbog nedostatka kvoruma, ni juče nije održao sjednicu, pa i dalje nije donesena odluka o raspodjeli 4,5 miliona dinara udruženjima građana putem konkursa. ]]>

Kako je saopšteno iz Crnogorske partije Savjetu je zbog kršenja propisa blokirano daljnje finansiranje od države Srbije.

„Sjednica je sazvana bez radnog materijala i tek naknadno, nakon saopštenja Crnogorske partije, dostavljen je materijal iz kojeg se vidi da se na konkurs prijavilo više udruženja čiji su osnivači i odgovorna lica funkcioneri i pojedini članovi Nacionalnog savjeta, koji su i inicirali i pokušavaju da realizuju sporni konkurs”, navodi se u saopštenju CP.

Crnogorska partija predlaže predsjedniku Nacionalnog savjeta Miodragu Beciću da poništi sporni konkurs i inicira proceduru za donošenje internog antikorupcijskog akta.

„Taj akt bi spriječio trgovinu uticajem povezanih lica i sukob interesa u Savjetu, kao i utvrđivanje odgovornosti za blokadu budžetskog finansiranja i višemilionsku štetu finansijama Savjeta, te njeno otklanjanje uz ispunjenje svih zakonskih i ugovornih obaveza. Nakon toga, stekli bi se uslovi za raspisivanje konkursa sa primjerenijim iznosom sredstava i dužim pozivnim rokom, kako bi isti služio na dobrobit cijeloj crnogorskoj zajednici u Srbiji, a ne pojedinim članovima samog Savjeta”, poručuju iz CP.

Kažu i da su članovi Savjeta i komisje koji odlučuju o raspodjeli sredstava, istovremeno osnivači i odgovorna lica udruženja koja će dobiti sredstva.

„To ukazuje na nerazumjevanje suštine uloge Nacionalnog savjeta, kao i na odsustvo svijesti o odgovornosti prema načinu trošenja budžetskih sredstava Republike Srbije”, navodi se u saopštenju CP.

CP, navodi i ko je od članova Savjeta i kako aplicirao za projekte.

„Predsjednik Savjeta Miodrag Becić, od Savjeta kome predsjedava je zatražio putem dva projekta 250.000 dinara. Predsjednik nelegalnog Izvršnog odbora Miloš Paović, 300.000 dinara. Potpredsjednik Slobodan Balandžić, putem tri projekta 610.000 dinara. Član IO Dragan Martinović, registrovao udruženje uoči raspisivanja konkursa, zatražio 300.000 dinara. Član IO Ljubiša Simović, kome je supruga Cveta Roganović predsjednica konkursne komisije, a član komisije Gordana Doknić zastupnik udruženja, od Savjeta traži 600.000 dinara. Član konkursne komisije Nikola Muhadinović (koji je registrovao udruženje na dan donošenja odluke o raspisivanju konkursa) 300.000 dinara. Član Savjeta Veselin Mitrović, 300.000 dinara”, navodi se u saopštenju CP.

Zbog tih činjenica, kako ističu, Agencija za borbu protiv korupcije je Nacionalnom savjetu Crnogoraca poslala dopis u kojem ih obavještava da je upoznata sa dešavanjima u Savjetu, te da je informaciju o tome proslijedila nadležnom Ministarstvu na dalje odlučivanje.

„Crnogorska partija čestita članovima Savjeta koji su odoljeli brojnim pritiscima, urgencijama i koruptivnim obećanjima, i svojim nedolaskom onemogućili sprovođenje u djelo ove nečasne radnje. Time je spriječeno daljnje urušavanje ugleda Nacionalnog savjeta Crnogoraca koji je, pored blokade finansiranja, enormnih putnih troškova i odsustva bilo kakvih aktivnosti, postao poznat po incidentima i necivilizovanim ispadima pojedinaca na sjednicama, zbog kojih nije moguće obezbijediti kvorum”, zaključuje se u saopštenju CP.

 

]]>
Mon, 18 Dec 2017 13:48:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/188013/konflikt-interesa-blokirao-rad-savjeta.html
Najbolji recitatori putuju na Cetinje http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187906/najbolji-recitatori-putuju-na-cetinje.html Učenici iz 14 osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine učestvovali su na Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku u Lovćencu, a pobjednici su osvojili nagradno putovanje na Cetinje, saopšteno je iz Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva "Princeza Ksenija". ]]>

Učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Jovan Čabarkapa i Jovan Dragnić bili su najbolji u kategorijama za niži i srednji uzrast, dok su u kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto podijelile Jana Krivokapić, učenica Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana i Maša Bilić iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

"Svi učesnici smotre su dobili prigodne nagrade, među kojima knjigu `Pravopis crnogorskog jezika` poklon od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, i zastavu Crne Gore poklon od Udruženja Crnogoraca Srbije `Krstaš`. Pobjednici iz sve tri kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, osvojili su nagradno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore", istakli su iz "Princeze Ksenije".

Nagrade najboljim uručio je publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, koji je istakao da je uspješna realizacija Druge pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku najljepši poklon crnogorske dijaspore svojoj postojbini Crnoj Gori za vašingtonsko dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik.

Žiri su činile  profesorica književnosti i jezika Snežana Marković, dugogodišnja recitatrka i voditeljka Milena Bulajić i profesorica književnosti Aleksandra Vučinić.

"Sjenku na izuzetno pozititivan događaj u crnogorskoj zajednici baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je i blokirao dobijena pokrajinska sredstva za tu namjenu, ne želeći da ih proslijedi organizatorima smotre", saopšteno je iz CKPR "Princeza Ksenija".

]]>
Sun, 17 Dec 2017 12:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187906/najbolji-recitatori-putuju-na-cetinje.html
Uskoro bolji položaj kosovskih Crnogoraca http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187660/uskoro-bolji-polozaj-kosovskih-crnogoraca.html Vlada Kosova posvećena je poboljšanju položaja crnogorske zajednice u toj državi, saopštio je potpredsjednik Vlade Kosova Fatmir Ljimaj tokom sastanka sa predsjednikom Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodanom Vujičićem. ]]>

Ljimaj je saopštio da će uskoro biti pripremljen i usvojen Akcioni plan za primjenu Strategije o afimaciji i integraciji Crnogoraca.

“Punom implementacijom ove Strategije, kosovski Crnogorci biće u svim aspektima izjednačeni sa ostalim zajednicama u Republici Kosovo", kazao je Ljimaj.

Kako je saopšteno je iz Info centra Crnogoraca Kosova Ljimaj i Vujičić su se saglasili da su odnosi između Kosova i Crne Gore odlični, te da bi trebalo staviti akcenat na unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

“Plan potpredsjednika Vlade Ljimaja za rješavanje unutrašnjeg problema pitanja demarkacije granice sa Crnom Gorom daje iskrenu nadu da će građani Kosova uskoro dobiti viznu liberalizaciju, a zemlja snažno nastaviti put ka integraciji u porodicu evropskih država”, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Thu, 14 Dec 2017 17:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187660/uskoro-bolji-polozaj-kosovskih-crnogoraca.html
Pogubno djelovanje Nacionalnog savjeta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187628/pogubno-djelovanje-nacionalnog-savjeta-.html Crnogorska partija kao jedina politička organizacija crnogorske nacionalne manjine u Srbiji ima dužnost da ukaže na pogubnost djelovanja pojedinaca koji vode Nacionalni savjet crnogoraca i obavezu da spriječi kaljanje obraza crnogorske zajednice u Srbiji, kazao je član Predsjedništva CP zadužen za odnose sa Nacionalnom savjetom i crnogorskim udruženjima, Dušan Žugić. ]]>

"Nacionalni savjet crnogorske manjine se nalazi u blokadi finansiranja od strane države Srbije i sa nelegalno izabranim Izvršnim odborom", saopšteno je iz Crnogorske partije.

Oni tvrde da se članovima Savjeta koji traže dokumentaciju uskraćuje pravo na pravovremenu informisanost.

"U takvim okolnostima raspisan je konkurs za finansiranje udruženja građana na iznos od 4.500.000 miliona dinara (38.000 hiljada eura) što predstavlja glavninu preostalih sredstava na računu Savjeta", navodi se u saopštenju.

Konkurs je, navode, trajao samo deset dana.

"Tek nakon nekoliko dana od početka njegovog važenja isti je publikovan u javnom glasilu, a u njegovom sadržaju je kao kontakt telefon naveden pogrešan broj. Sumnja da je namjera da se sredstva iskoriste za namirivanje privatnih apetita pojedinih članova Savjeta koji su osnivači i odgovorna lica brojnih udruženja se obistinila, te su se oni svi prijavili na konkurs", kazali su iz te partije.

Oni tragikomičnim ocjenjuju to što su, kako su kazali, ista lica članovi Savjeta koji odlučuje o raspodjeli sredstava, članovi komisije koja odlučuje o tome kome i koliko treba dodjeliti sredstava, te osnivači i ovlašćena lica udruženja (neki i po više njih) koja će dobiti sredstva.

"Tragikomičnost pojačava činjenica da je u takvoj komisiji prisutan i trougao sastavljen od muža, žene i snaje, te da još nekoliko članova komisije i Izvršnog odbora posjeduje udruženja koja su, naravno, konkurisala za pare. Predsjednik Nacionalnog savjeta Miodrag Becić, koji još nije uspio da održi ni jednu sjednicu, takođe se prijavio da sebi dodjeli budžetska sredstva. Njegov primjer slijedi predsjednik Izvršnog odbora Miloš Paović, kao i član IO Dragan Martinović koji je registrovao udruženje neposredno uoči raspisivanja konkursa. Vrhunac lakomosti pokazuje potpredsjednik Savjeta Slobodan Balandžić koji je sa svoja dva udruženja prijavio tri projekta te očekuje da sam sebi izglasa donaciju od blizu 900.000 dinara iz budžeta Republike Srbije", kazali su iz Crnogorske.

Dodaju da je Agencija za borbu protiv korupcije dopisom obavijestila Nacionalni savjet da je upoznata sa tom situacijom, te da je informaciju o tome proslijedila nadležnom ministarstvu na dalje odlučivanje.

"Uprkos tome, sjednica na kojoj članovi Savjeta treba da podijele pare je već zakazana za 17. decembar, bez dostavljanja bilo kakvog materijala članovima Savjeta, te se već u tom detalju ogleda nečasnost namjera organizatora ove bruke. Crnogorska partija kao jedina politička organizacija crnogorske nacionalne manjine u Srbiji ima dužnost da ukaže na pogubnost ovakvog djelovanja pojedinaca koji vode Nacionalni savjet Crnogoraca i obavezu da pokuša da spriječi kaljanje obraza crnogorske zajednice u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Thu, 14 Dec 2017 13:40:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187628/pogubno-djelovanje-nacionalnog-savjeta-.html
Kod za crnogorski slavi i dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187386/kod-za-crnogorski-slavi-i-dijaspora.html Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević", Fakultetu za crnogorski jezik i kjiževnost, državnim institucijama i svim građanima Crne Gore, čestitku povodom dobijanja međunarodnog koda za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta u Vašingtonu upućuje Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. ]]>

"Priznanje od krovne svjetske institucije u oblasti jezika je donijelo radost i cjelokupnoj crnogorskoj dijaspori, a posebno ponosni su Crnogorci u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš đe je crnogorski jezik u službenoj upotrebi", saopšteno je iz Udruženja "Krstaš".

Crnogorski jezik u toj opštini zvanično je uveden 2010. godine na zahtjev Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”, uz političku podršku Crnogorske partije i Saveza vojvođanskih Mađara.

]]>
Tue, 12 Dec 2017 11:09:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187386/kod-za-crnogorski-slavi-i-dijaspora.html
Formiraće Forum mladih dijaspore http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187282/formirace-forum-mladih-dijaspore.html Skupština Asocijacije dijaspore donijela je odluku o formiranju Foruma mladih asocijacije dijaspore, jer mladi porijeklom iz Crne Gore moraju aktivno, motivisano i proaktivno učestvovati u procesima donošenja odluka o saradnji i načinu saradnje sa Crnom Gorom, saopšteno je iz tog udruženja iseljenika. ]]>

Konstitutivna sjednica Foruma mladih je zakazana za 22. decembar u Vojvodini u Lovćencu, jer ideja o formiranju Foruma mladih je upravo potekla od mladih članova iz Lovćenca, Feketica, Bačkog Dobrog Sela.

“Forum mladih Asocijacije dijaspore će biti odskočna daska za sve mlade ljude koji žele dati doprinos na stvaranju saradnje između mladih ljudi porijeklom iz Crne Gore, uključujuću međunarodni volonterski rad i umrežavanje udruženja sa svih kontinenata, čiji su članovi porijeklom iz Crne Gore”, navodi se u saopštenju Asocijacije dijaspore.

Forumu mladih mogu pristupiti mladi ljudi porijeklom iz Crne Gore, starosti od 18 do 28 godina.

Članstvo u Forumu mladih Asocijacije dijaspore, ne ograničava učešće u radu drugih udruženja koja imaju slične ili identične ciljeve djelovanja.

“Forum mladih će raditi na upoznavanju, ujedinjavanju mladih porijeklom iz Crne Gore, kao i programima mobilnosti mladih što pruža mogućnost zbližavanja mladih iz cijelog svijeta, upoznavanja različitih kultura, jer mladi moraju imati kvalitetan pristup kulturnim sadržajima kao kreatori i konzumenti”, navodi se u saopštenju.

Očekuju da će Forum mladih imati vrlo veliko i vrlo značajno učešće u radu Asocijacije dijaspore.

“Zato pozivamo sve mlade ljude porijeklom iz Crne Gore da se okrenu Crnoj Gori i priključe Forumu mladih Asocijacije dijaspore, jer mladi Crne Gore su njena sadašnjost i njena budućnost”, zaključuje se u saopštenju Asocijacije dijaspore.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 11:32:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187282/formirace-forum-mladih-dijaspore.html
Savjet blokira manifestaciju na crnogorskom http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187262/savjet-blokira-manifestaciju-na-crnogorskom.html Umjesto da bude pokretač inicijativa i realizator aktivnosti u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji radi suprotno pokušavajuću da sprovede identitetski inžinjering i kreira model ponašanja suprotan crnogorskom nacionalnom identitetu, saopšteno je iz Crnogorske partije iz Srbije. ]]>

Klasičan primjer takvog djelovanja je, kako kažu u CP, odnos prema Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku.

“Tu jedinu zvaničnu manifestaciju na crnogorskom jeziku u Srbiji, Savjet ne samo da nije podržao već je otišao korak dalje blokirajući pokrajinska sredstva za tu namjenu. Sredstva koja je resorni sekretarijat vlade Vojvodine za ovu aktivnost opredjelio i uplatio crnogorskom nacionalnom savjetu, isti ne želi da proslijedi organizatorima manifestacije”, navodi se u saopštenju CP.

Druga Pokrajinska smotra se održava u Lovćencu 15. decembra uz učešće učenika iz 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju pet vojvođanskih opština.

Organizatori su Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo "Princeza Ksenija" iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko-recitatorsko društvo iz Vrbasa.

“Odziv je impresivan, i dolazi u važnom trenutku za crnogorski jezik koji se bori za svoje mjesto u obrazovnom sistemu Srbije. Naravno, isključivo uz poštovanje Zakona i ispunjavanje propisanih uslova. Pokušaj sprječavanja ovako značajnih manifestacija, a sa druge strane forsiranje guslarskih priredbi sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije, predstavlja skandalozno ponašanje Nacionalnog savjeta i dužnost Crnogorske partije je da ukaže na teške posljedice takvog djelovanja”, zaključuje se u saopštenju CP.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 09:46:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/187262/savjet-blokira-manifestaciju-na-crnogorskom.html
Dogovorena izgradnja terena u Gusinju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186923/dogovorena-izgradnja-terena-u-gusinju.html Projekat izgradnje sportskih terena u okviru OŠ "Džafer Nikočević" u Gusinju, koji je inicirala fondacija "Gusinje", će biti završen do kraja 2018, zaključeno je tokom posjete ministra prosvjete Damira Šehovića Sjedinjenim Američkim Državama od 2. do 7. decembra, saopštilo je Ministarstvo prosvjete. ]]>

Crnogorska dijaspora realizuje brojne projekte i akcije usmjerene na Crnu Goru, saopšteno je na manifestaciji Veče dijaspore 2017 u Njujorku, koju organizuje udruženje Euro Gusinje.

Šehović je zahvalio crnogorskoj dijaspori na nesebičnoj podršci koju pruža Crnoj Gori i brojnim projektima koji su su zahvaljujući njoj realizovani, posebno u opštinama Gusinje i Plav.

Očekuje da će i u narednom periodu biti sprovođene slične aktivnosti.

Podsjetio je na posvećenost Vlade ravnomjernom regionalnom razvoju, kao i ukazao na brojne kapitalne projekte koji se realizuju u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na preko 2 miliona eura koliko je kapitalnim budžetom za narednu godinu predloženo za opštine Plav i Gusinje.

Šehović se, u okviru posjete, u Generalnom konzulatu Crne Gore, kako navode, susreo i sa predstavnicima fondacije "Gusinje" i imao više sastanaka sa brojnim predstavnicima crnogorske dijaspore

"Tokom ovih susreta bilo je riječi o uspostavljanju tješnje saradnje u vezi sa obrazovnim potrebama naših iseljenika u smislu jačanja veza sa matičnom državom, te o potencijalnim ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu Crne Gore", navode iz Ministarstva prosvjete.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 16:46:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186923/dogovorena-izgradnja-terena-u-gusinju.html
Učenici recituju djela CG pjesnika http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186785/ucenici-recituju-djela-cg-pjesnika.html "Druga Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku" učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine koja će se održati 15. decembra u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu okupiće 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju 5 vojvođanskih opština. ]]>

Kako je saopšteno iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva "Princeza Ksenija" na smotri će se recitovati djela crnogorskih književnika.

Pored drugih nagrada, kako dodaju, svi učesnici smotre će dobiti "Pravopis crnogorskog jezika" poklon Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja a najuspješnije recitatore u tri uzrasne kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, organizator nagrađuje putovanjem u Crnu Goru.

"Sjenku na pozitivnu atmosferu uoči smotre baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je blokirao pokrajinska sredstva za tu namjenu. Naime, sredstva koja je Vlada AP Vojvodine za ovu aktivnost opredjelila i uplatila crnogorskom nacionalnom savjetu, savjet ne želi da proslijedi organizatorima manifestacije", navodi se u saopštenju.

Organizatori Druge Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo "Prinvceza Ksenija" iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko recitatorsko društvo iz Vrbasa.

 

]]>
Wed, 6 Dec 2017 12:55:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186785/ucenici-recituju-djela-cg-pjesnika.html
Izvucite građane Kosova iz geta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186718/izvucite-gradjane-kosova-iz-geta.html Predsednik udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić, uputio je poruku kosovskim liderima da prilikom donošenja važnih odluka imaju u vidu važnost liberalizacije viza za sve građane Kosova, koja je uslovljena demarkacijom granice sa Crnom Gorom. ]]>  

"Kosovski lideri koji se izbore za viznu liberalizaciju i izvuku građane iz geta, u kojem se nezasluženo nalazimo, oni koji u kontinuitetu budu radili na jačanju dobrih odnosa sa susjedima i strateškim partnerima, koji uspostave punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, biće zanavijek istinski heroji Kosova", naveo je Vujičić u saopštenju.

Samo tako, kako je dodao, građani Kosova mogu očekivati ekonomski rast, boljitak, stabilnost i u dogledno vrijeme integraciju u porodicu evropskih država.

"Sve koji budu radili suprotno, bez obzira na ranije zasluge, čeka zaborav i sud naroda, a naši životi i životi naše djece su u njihovim rukama”, poručio je Vujičić.

 

]]>
Tue, 5 Dec 2017 17:55:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/186718/izvucite-gradjane-kosova-iz-geta.html