RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html CP: NS Crnogoraca ignoriše državne organe http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/207226/cp-ns-crnogoraca-ignorise-drzavne-organe.html Crnogorska partija optužila je danas rukovodstvo Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji da ignoriše zahtjev vojvođanskog Sekretarijata za nacionalne manjine za vraćanje ranije dodijeljenih sredstava, jer je utvrđeno da su potrošena nenamjenski. ]]> boxPluginImg

"Taj sekretarijat je utvrdio da Nacionalni savjet Crnogoraca unazad dvije godine nenamjenski koristi sredstva dobijena ugovorom od Vojvodine i uputio mu dopis sa zahtjevom da se sredstva vrate sa kamatom ili, iako sa kašnjenjem, namjenski upotrijebe.

Predsjednik Savjeta Miodrag Becić ništa od toga nije učinio već je konfuznim, činjenično nepotkrijepljenim i drskim dopisom obavijestio Sekretarijat da sredstva zadržava a njihovu upotrebu sam određuje", piše u saopštenju.

Ocjenjuje se da se na taj način nastavlja "skandalozni" odnos prema budžetskim sredstvima Srbije od strane Nacionalnog savjeta Crnogoraca.

"Takvim odnosom, Miodrag Becić ponižava prije svega crnogorsku zajednicu u Srbiji o kojoj se stvara javna predstava da su kriminal i bahatost njene glavne odlike", dodaje se u saopštenju.

Crnogorska partija je saopštila i da je rukovodstvo Nacionalnog savjeta te nacionalne manjine u 2018. godini od strane državnih organa spriječeno u realizaciji internog konkursa preko kojeg su namjeravali da sami sebi dodijele 3,5 miliona dinara.

Oni su naveli da je otkriveno da na ugostiteljske usluge troše "enormne iznose", da su za dvije godine održali samo dvije sjednice Savjeta i za taj učinak naplatili dva miliona dinara putnih troškova, a da pritom nemaju usvojen zakonom obavezni finansijski plan.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 11:47:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/207226/cp-ns-crnogoraca-ignorise-drzavne-organe.html
CG opredijeljena da jača veze sa iseljenicima http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206604/cg-opredijeljena-da-jaca-veze-sa-iseljenicima.html Donošenjem novog zakona o saradnji sa dijasporom, odnosno iseljenicima, Crna Gora dodatno potvrđuje svoju opredijeljenost u pravcu jačanja veza sa iseljeništvom i uspostavljanja održivog sistema saradnje. ]]>

To je, na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, održanom u Sremskim Karlovcima, saopštio ,predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

U razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog savjeta, Nikolić je istakao da je ovaj format okupljanja iseljeništva najbolja prilika da se Odbor direktno upozna sa načinom na koji djeluje naša iseljenička zajednica u Srbiji i pažljivo notiraju sve poteškoće u funkcionisanju.

"Pozdravljajući neposredni dijalog sa predsjednikom skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predstavnici Nacionalnog savjeta iskoristili su priliku i da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u okviru djelovanja tog tijela i iznijeli sugestije na Prijedlog zakona o saradnji sa dijapsorom – iseljenicima", navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o problemima u funkcionisanju Nacionalnog savjeta u Srbiji, Nikolić je naglasio da to tijelo treba da bude personifikacija jakog intelektualnog i moralnog sastava, izražavajući nadu da će izbori za novi sastav savjeta biti prvi korak u prevazilaženju poteškoća u radu.

Takođe, Nikolić je potencirao važnost uključivanja mladih u rad organizacija iseljenika i naglasio značaj njihovog kulturnog uzdizanja i jačanja pripadnosti matici. Dogovorena je kontinuirana saradnja i razmjena informacija, koja će imati za cilj efikasniji rad i bolju koordinaciju aktivnosti između iseljeništva i matice.

Sastanku u Sremskim Karlovcima prisustvovao je Generlni konzul Crne Gore u Republici Srbiji g. Miodrag Kankaraš.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 11:50:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206604/cg-opredijeljena-da-jaca-veze-sa-iseljenicima.html
Poklonili crnogorsku nošnju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206388/poklonili-crnogorsku-nosnju.html Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenac, posredstvom generalnog konzula Crne Gore Miodraga Kankaraša, uručilo je KUD-u "P.P. Njegoš" po dvije crnogorske ženske i muške narodne nošnje. ]]>

KUD "P.P. Njegoš", je kao višedecenijski promoter crnogorske igre i pjesme na mnogim nastupima širom Srbije i inostranstva sa svojih skoro 200 članova na ovaj način kompletirao svoju garderobu, što će omogućiti češće nastupe i promociju Crne Gore širom regiona.

"Veliku zahvalnost dugujemo sponzorima JP 'Morsko Dobro' Budva i 'Kovinić DOO' Tivat, koji su donirali sredstva za kupovinu crnogorskih narodnih nošnji lovćenačkom KUD-u", navode u saopštenju.

KUD “P. P. Njegoš” je u znak zahvalnosti dodijelio zahvalnice generalnom konzulu Crne Gore u Republici Srbiji, CD “Lovćen”-u, JP "Morsko dobro" iz Budve kao i “Kovinić” d.o.o. iz Tivta.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 23:37:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206388/poklonili-crnogorsku-nosnju.html
Crnogorski umjetnici oduševili djecu Srbije http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206318/crnogorski-umjetnici-odusevili-djecu-srbije.html Pjesnik za djecu iz Berana Velimir Ralević i glumac iz Podgorice Dejan Đonović gostovali su prethodnih dana u domovima kulture na jugu Srbije, gdje su nastupili i družili se sa najmlađim stanovnicima ovog kraja. ]]>

"Ralević i Đonović su izveli poetski čas i scenski prikaz za najmlađe 11. i 12. juna u domovima kulture u Medveđi, Lebanu, Leskovcu i Aleksincu, kao i na dječijem odeljenju Narodne biblioteke 'Stevan Sremac' u Nišu, a stvaralaštvo crnogorskih umjetnika izazvalo je veliku pažnju prisutnih mališana, pa su im nakon nastupa u svim gradovima autori poklonili veliki broj zbirki poezije za djecu", navodi se u saopštenju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine.

Organizator njihove posjete jugu Srbije je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine, a gostovanje je realizovano u okviru Dana crnogorske kulture u Srbiji, koje savjet organizuje u periodu od Dana nezavisnosti do Dana državnosti Crne Gore.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 12:43:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206318/crnogorski-umjetnici-odusevili-djecu-srbije.html
Formirana Zajednica udruženja iseljenika http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206281/formirana-zajednica-udruzenja-iseljenika.html U Njemačkoj je svečano osnovana Zajednica udruženja iseljenika iz Crne Gore - "eMDe Alijansa"*. ]]>

Osnivači navode da u Njemačkoj postoji veći broj udruženja crnogorskih iseljenika, čija je zemlja porijekla Crna Gora, te da se zbog toga pojavila potreba za njihovim povezivanjem radi međusobne pomoći i zajedničkog rada.

"Glavni cilj osnivanja Zajednice je učvršćivanje međusobne saradnje, kao i podrška udruženjima kod organizovanja manifestacija, humanitarnih akcija, osnivanja novih udruženja i ostalih aktivnosti za koje je potrebno kolektivno angažovanje cjelokupne dijaspore Crne Gore u Njemačkoj", poručuju iz novoformirane zajednice.

Zajednica je osnovana u Kelnu, a na inicijativu više udruženja, a kako se navodi u saopštenju pokriva oko 90 odsto organizovane dijaspore u Njemačkoj.

"Povezala nas je emocija prema Crnoj Gori koju nosimo u sebi, a koju želimo da njegujemo i prenesemo na naše potomke. Šta smo mi postigli ako smo otišli iz domovine, dobili djecu u tuđini i nijesmo ih naučili ko su zapravo oni, odakle su njihovi korijeni i kojoj zemlji treba uvijek da se vraćaju? Ako smo sticajem okolnosti mi morali ostaviti zavičaj, na ovaj način želimo i nama i našim potomcima ostaviti otvorena vrata za povratak u Crnu Goru, kad god to bude moguće. Crna Gora je dio našeg identiteta, biće to i našoj djeci, pa su ove naše aktivnosti usmjerene prema tome da tako i ostane. Svjesni smo toga da smo zajedno jači i da zajedno možemo više", poručili su iz Zajednice udruženja.

Državnim institucijama Crne Gore poručuju da su konačno ujedinjeni i spremni na saradnju, punim kapacitetima i snagom dijaspore Crne Gore u Njemačkoj.

Na osnivačkom skupu u Kelnu na čelo Zajednice izabran je koordinator dr Srđan Plamenac, na mjestu njegovog pomoćnika Emira M. Ličina.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 20:08:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206281/formirana-zajednica-udruzenja-iseljenika.html
Đukanović da pomogne Crnogorcima u Srbiji http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206120/djukanovic-da-pomogne-crnogorcima-u-srbiji.html Crnogorska kulturna mreža (CKM) zatražila je od predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, da svojim diplomatskim autoritetom i dobrim odnosima sa državnim vrhom Srbije pomogne crnogorskoj zajednici da ostvari svoja prava. ]]>

Iz CKM-a podsjećaju da se, iako postoje uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi u Vrbasu, Crnogorcima ne ispunjava Ustavom zagarantovano pravo zbog nepostojanja političke volje.

"Naša organizacija je u više navrata ukazivala Ministarstvu vanjskih poslova na ovaj problem, ali nažalost odgovor nijesmo dobili. Takođe smo na ovaj problem sa kojim se susreću naši brastvenici upoznali i zamolili svakog visokog zvaničnika Crne Gore koji je prethodnih godina išao u zvaničnu posjetu Republici Srbiji da na njega ukaže prilikom zvaničnih sureta, međutim niko od njih to nije uradio, očito ih je 'sramota' da štite interes Crnogoraca i države koju predstavlju", saopštio je CKM.

Zato su, kako ističu, odlučili "da upute zamolnicu predsjedniku Đukanoviću kao jedinom crnogorskom zvaničniku sa diplomatskim autoritetom, da pomogne našoj zajednici, kako se crnogorsko ime u Srbiji ne bi ugasilo".

"Sigurni smo da bi zainteresovanost Mila Đukanovića za rješavanje problema crnogorske zajednicu u Srbiji doprinijelo da se njihov status ci poboljša. Neodgovornim odnosom državnih institucija prema Crnogorcima u dijaspori šalje se loša slika, i kod njih budi razočaranje prema matici. Krajnje je vrijeme da državne institucije, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova, počne da radi svoj posao, jer je očito većem dijelu namještenika ovog ministarstva jedini interes putovanja i primanje međunarodnih dnevnica", saopštio je CKM.

Pozvali su MVP da saopšte šta su uradili za crnogorsku zajednicu u Srbiji, i zašto premijeru Dušku Markoviću nijesu uputili inicijativu CKM-a da Vlada podrži izgradnju Crnogorskog kulturnog centra u Novom Sadu.

]]>
Tue, 12 Jun 2018 09:57:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/206120/djukanovic-da-pomogne-crnogorcima-u-srbiji.html
Izvorna crnogorska muzika na Trgu nezavisnosti http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205389/izvorna-crnogorska-muzika-na-trgu-nezavisnosti.html NVO "Asocijacija dijaspore Crne Gore" i Glavni grad Podgorica Sekretarijat za kulturu i sport u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta 2018. na Trgu Nezavisnosti u Podgorici organizuje Muzički program izvorne crnogorske muzike "Pjevajmo ti Crna Goro" 26. i 27. jula 2018. godine. ]]>

Prvo veče manifestacije koje će biti održano 26. juna pod nazivom "Dijaspora svojoj Crnoj Gori" je takmičarskog karaktera a naredno 27. jula "Crna Gora svojoj dijaspori" revijalnog karaktera.

NVO "Asocijacija dijaspore Crne Gore" inicijator manifestacije uputio je Javni poziv neafirmisanim pjevačima iz dijaspore i iseljenicima iz Crne Gore da se prijave za učešće u takmičarskom dijelu tog Muzičkog programa pod nazivom koje će se održati 26.jula 2018. godine u konkurenciji crnogorske izvorne muzike, koja, kako su kazali, ima za cilj očuvanja tradicije, izvornog stvaralaštva i kulturološkog identiteta naroda iz Crne Gore.

"Muzički program pod nazivom 'Dijaspora svojoj Crnoj Gori' je takmičarskog karaktera, pa će se prijavljeni pjevači nadmetati za prvo, drugo i treće mesto. Žiri će ocjenjivati interpretacije pjevača i proglasiti i najbolje izvodjače", navodi se u saopštenju.

Javni poziv traje od 05.06 do 20.06 2018. godine.

Organizatori ističu da prijave dostavljene nakon 25.juna Komisija za selekciju neće uzeti u razmatranje.

Za najbolja tri interpretatora inicijator NVO "Asocijacija dijaspore Crne Gore" obezbjedjuje nagrade, a za sve učesnike priznanja-zahvalnice.

"Na koncertima prve i druge večeri muzičkog programa 'Pjevajmo ti Crna Goro' sve kompozicije izvode se uživo, bez plejbeka i matrice i sve izvođače prati orkestar Šukrije Žutog Serhatlića", kazali su.

Prijave i demo verziju u mp3 formatu slati e-mailom na adresu: asocijacija777@gmail.com.

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefone: +382 67 015 777, +382 68 620 266, +382 69 952 729

 

]]>
Mon, 4 Jun 2018 08:22:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205389/izvorna-crnogorska-muzika-na-trgu-nezavisnosti.html
Neophodno jedinstvo Crnogoraca na Kosovu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205265/neophodno-jedinstvo-crnogoraca-na-kosovu-.html Razvojni centar crnogorske zajednice u Prištini trebalo bi da bude otvoren do kraja ovoga mjeseca. ]]>

Tom prilikom biće obilježen i Dan Crnogoraca i Dan nezavosnosti Crne Gore 21. maj.

U susret tom događaju u Prištini je boravio direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović. On je u Ambasadi Crne Gore, zajedno sa ambasadorom Ferhatom Dinošom i prvim sekretarom Skenderom Šarkinovićem, razgovarao sa predstavnicima crnogorskih udruženja i poručio im da treba da budu jedinstveni i zajedno rade na dobrobit zajednice.

Crnogorska zajednica na Kosovu nije brojna, ali joj je matična država posvećena koliko i ostalim stotinama hiljada iseljenika širom svijeta, kazao je Mitrović. Uprava za dijasporu stalno radi na unapređenju saradnje sa iseljenicima. Nedavno je Vlada predložila novi zakon koji treba da ima preciznije odredbe u odnosu na važeći, a prije dvije godine formiran je i Savjet za saradnju sa iseljenicima, koji broji 80 članova.

“Sastanak sa iseljenicima u Prištini bio je veoma koristan, zaključili smo da Kordinacioni odbor, koji čine predstavnici ovdašnjih udruženja Crnogoraca treba češće da se sastaje, da moraju da se prevaziđu određeni problemi koji postoje između čelnika određenih organizacija i mislim da ćemo uspjeti i da će naša zajednica u narednom periodu, kroz Koordinacioni odbor, davati bolje rezultate i ići korak naprijed. Tome u prilog ide i otvranje Razvojnog centra, čije je formiranje podržala Vlada Crne Gore, a novčano je pomogla i Vlada Kosova”, kazao je Mitrović u razgovoru za RTK2.

Mitrović očekuje da će Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom, iseljenicima biti usvojen u Skupštini do kraja juna i odmah početi da se primjenjuje. Podsjeća da je prije usvajanja Predloga održano više javnih rasprava u iseljeništvu, da je ispoštovan njihov glas.

U februaru je počelo izdavanje iseljeničkih knjižica,koje za sada, za iseljenike imaju najviše emotivni značaj. Prvu je direktor Mitrović uručio iseljeniku u Turskoj, i zasada je najviše interesovanja iz te zemlje za dobijanje legitimacije.

"To je novi dokument, služi za identifikaciju naših ljudi. Namjera je bila da legitimacija posluži za određene povlastice našim ljudima prilikom dolaska u Crnu Goru, ali je to podrazumijevalo i izmjenu drugih zakona-carinskih, poreskih… Već smo pokrenuli to pitanje sa skupštinskim odborom za međunarodne odnose i iseljenike, da vidimo koju bi privilegiju mogao da ima imalac legitimacije", pojašnjava Mitrović.

Jedna od aktivnosti Uprave za dijasporu i Zavoda za školstvo je organizovanje škole Crna Gora moja postojbina, za đecu crnogorskih iseljenika, tokom koje uče, jezik, istoriju, kulturu...Na Ivanova Korita dolaze đjeca iz cijelog svijeta.

Mitrović najavljuje još jedan značajan projekat, a to je pokretanje softvera za svojevrstan popis iseljenika.

"Dobili smo softver od Zajednice Crnogoraca Makedonije. Na našem sajtu biće aplikacija preko koje svako ko želi može da ostavi svoje podatke, tako ćemo moći da vodimo evidenciju u kojim državama ima naših ljudi, koji je stručni potencijal dijaspore, brojnost... Procjene su da iseljenika iz Crne Gore u svijetu ima minimum još jedna Crna Gora. Brojno iseljeništvo je u Americi, Argentini, zatim u Luksemburgu, Njemačkoj, Švajcarskoj, Turskoj i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. U Srbiji ih je više od 39.000. Svi pokazuju veliku ljubav prema Crnoj Gori. To se naročito osjeća prilikom proslava Dana nezavisnosti tokom maja. To kako oni pristupaju proslavi zaslužuje veliko poštovanje", poručuje Mitrović.

]]>
Sat, 2 Jun 2018 12:24:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205265/neophodno-jedinstvo-crnogoraca-na-kosovu-.html
Sanirajte spomenik Bora i Ramiza http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205154/sanirajte-spomenik-bora-i-ramiza.html Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić uputio je pismo predsjedniku Opštine Priština, Špendu Ahmetiju u kojem ga poziva da što je moguće prije u centralnom parku u Prištini sanira oskrnavljeni spomenik Bora Vukmirovića i Ramiza Sadikua. ]]>

Vujičić je u pismu pozvao Ahmetija da, kako je kazao, održi obećanje koje je dao prije više od godinu dana.

"Tako skrnavljeni spomenik već dugi niz godina predstavlja ruglo i sramotu glavnog grada, umjesto da predstavlja naš ponos i dokaz najveličanstvenijeg primjera Narodnooslobodilačke borbe i zajedništva Albanaca, Crnogoraca i Srba protiv fašizma. Ovaj spomenik je svojevrsni demant svima onima koji govore da mi ne možemo živjeti zajedno u miru i ljubavi. Da mi to možemo!", navodi se u pismu Vujičića.

On je istakao da upravo zbog ideja i vrijednosti Bora i Ramiza koje promovišu i čuvaju slobodarstvo i antifašizam, njihova djela ne samo da ne blijede, već postaju sve sjajnija.

"Njihova trajnost proizilazi iz činjenice da je to bila odbrana ne samo nacionalnih, već univerzalnih civilizacijskih vrijednosti. Onih vrijednosti na kojima počiva savremeni demokratski svijet. Priča o Boru i Ramizu, nastavlja se i dopisuje, jer je savremena. Rušenjem i skrnavljenjem njihovog spomenika njihove vrijednosti nemogu biti manje, jer su takve ljudske veličine duboko urezane u našim srcima i pamćenjima. Njihove suštinske vrijednosti i poruke su neprolazne. Stoga veličanjem i čuvanjem njihovih djela mi zapravo veličamo i čuvamo Kosovo", kazao je Vujičić.

 

]]>
Fri, 1 Jun 2018 11:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205154/sanirajte-spomenik-bora-i-ramiza.html
U Lovćencu otvorena kancelarija NSCNM http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204774/u-lovcencu-otvorena-kancelarija-nscnm.html Povodom dana nezavisnosti Crne Gore, u petak je u Lovćencu svečano otvorena kancelarija Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine (NSCNM) u Republici Srbiji. ]]>

Kako je saopšteno iz NSCNM, povodom otvaranja organizovana je i izložba fotografija "Crna Gora 1914-1918 kroz objektiv Bele Maćašovskog".

Otvaranju su, kako je saopšteno, pored predstavnika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, prisustvovali i predstavnici opštine Mali Iđoš i pripadnici crnogorske nacionalne zajednice iz cijele Srbije.

"Prisutnima se obratio predsjednik Nacionalnog savjeta Miodrag Becić koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio se opštinskoj upravi Mali Iđoš koja je pomogla da se realizuje otvaranje kancelarije u Lovćencu", navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 28 May 2018 14:30:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204774/u-lovcencu-otvorena-kancelarija-nscnm.html
Đukanović garant očuvanja identiteta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204219/djukanovic-garant-ocuvanja-identiteta.html Crnogorske zajednice u u Argentini, Boliviji, Čileu, Meksiku, Paragvaju, Peruu i Urugvaju uputile su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću zajedničku čestitku povodom stupanja na tu dužnost, i poziv za posjetu krajem 2018. godine, kada obilježavaju 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice na taj kontinent. ]]>

„Za sinove i kćeri Crne Gore u Latinskoj Americi, početak Vašeg mandata je povod velikoj sreći, jer nam osnažuje uvjerenje da će pitanje našeg očuvanja i odnosa sa starom domovinom biti još prisutnije u državnoj politici Crne Gore, jer su Vaša dosadašnja zalaganja i podrška bila i nastavljaju biti od suštinske važnosti u hiljadugodišnjoj slobodarskoj borbi za očuvanje crnogorskog identiteta”, navodi se u čestitki Đukanoviću.

Navode da je Đukanović za sve njih apsolutni garant da će Crna Gora i njene institucije biti i ostati njihovi saveznici u teškoj, ali časnoj borbi za očuvanje identiteta i širenje crnogorske kulture.

“Upravo iz tog razloga sigurni smo će se nastaviti sa jačanjem zajedničkih projekata započetih u vrijeme kada ste bili predsjednik Vlade. U ime svih crnogorskih zajednica u Argentini, Boliviji, Čileu, Meksiku, Paragvaju, Peruu i Urugvaju koristimo priliku da Vam svi zajedno uputimo zvanični poziv da nas kao Predsjednik Crne Gore posjetite početkom decembra 2018. godine kako bismo zajedno proslavili 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice na ovaj kontinent, te tu priliku iskoristili za novo kontinentalno okupljanje naših organizacija, inauguraciju Crnogorske kuće, i da Vam iskažemo svu zahvalnost koju osjećaju Crnogorci koji žive u Latinskoj Americi“, zaključuje se u čestitki Đukanoviću.

]]>
Wed, 23 May 2018 11:38:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204219/djukanovic-garant-ocuvanja-identiteta.html
Raskinuti posljednju kariku sa SPC http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205275/raskinuti-posljednju-kariku-sa-spc.html Crnogorska etnička zajednica Australije čestitala je Dan nezavisnosti svim građanima Crne Gore koji je doživljavaju svojom domovinom. ]]>

"Živimo u nadi da će se Crnogorci koji boluju od štokholmskog sindroma oporaviti u što skorije vrijeme kako bi, uz pomoć vladinih institucija sistema, raskinuli posljednju kariku sa SPC i Crnoj Gori podarili konačnu slobodu", poručio je Mihailo Mandić predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije.

 

Od Skupštine i Vlade očekuje da će, konačno, sakupiti dovoljno državničke hrabrosti da, kako navodi, dovedu do kraja proces poništenja svih odluka tzv Podgoričke skupštine.

 

"I da ukinu sve posljedice proizišle iz njenih odluka, te da sve otete sakralne objekte vrate u državno vlasništvo", poručio je Mandić.

]]>
Mon, 21 May 2018 08:46:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/205275/raskinuti-posljednju-kariku-sa-spc.html
U Luksemburugu proslavljen Dan nezavisnosti http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204089/u-luksemburugu-proslavljen-dan-nezavisnosti.html U Luksemburgu je u subotu 19. maja održana proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. ]]>

"Proslava 21. maja je posebno značajan datum za sve nas, datum koji svake godine na prikladan način obilježavamo. I ove godine, a na osnovu ranije postignutog dogovora, centralnu proslavu Dana nezavisnosti naše domovine održali smo zajedno sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije. Upravo iz tog razloga smo postigli, po drugi put, da ovo bude manifestacija kakvu do sada nijesmo imali u dijaspori", saopštili su organizatori.

Organizatori proslave su udruženja "Luksemburg- Crna Gora", "Zavičajni klub Bihor", "Kosovsko-bošnjačko društvo Vitomirica" iz Luksemburga, Njemačko udruženje "MonteKöln" , "Udruženje crnogorsko - belgijskog prijateljstva" iz Belgije i "BD fond Luksemburg".

"Predstavnici države su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Iz ambasade Crne Gore u Belgiji, ambasador Vladimir Radulović, ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stamatović, pukovnik Mehmedin Tahirović nacionalni vojni predstavnik Crne Gore u NATO komandi za operacije u Monsi, počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu gospodin Remzija Camić, veliki broj državnih predstavnika Luksemburga, gradonačelnik grada Düdelingen-a, Skupštinski poslanici, predstavnici Karitasa, kao i predstavnici ostalih institucija", navodi se u saopštenju.

Predstavnica Karitasa, takođe gošća prodlave, doprinijela je otvaranju predstavništva te humanitarne organizacije u Beranama.

"Pozitivno iznenađenje za nas bilo je njeno veliko poznavanje Crne Gore, gradova, kulture i svih njenih ljepota, kao i značka sa grbom Crne Gore, koju kako kaže nosi s ponosom", navode organizatori.

Predstavnici Crne Gore iz Njemačke, kao i predstavnici Uprave za dijasporu Crne Gore su otkazali prisustvo, jer su prisustvovali centralnoj proslavi Dana nezavisnosti u dijaspori, u Dortmundu.

S obzirom da je u toku Ramazanski post, proslava je bila usklađena sa Iftarom, kako bi izašli u susret onima koji se drže vjerskih običaja.

"Uz pozdravne govore ambasadora Radulovića i predstavnika organizatora predsjednika udruženja "Bihor", gospodina Remzije Hajdarpašića, prisutnima se obratio i predsjednik udruženja iz Belgije, gospodin Goran Vratnica, koji je pozdravio prisutne u svoje ime i u ime predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima u Vladi Crne Gore, dr Nenada Popovića i u ime prisutnih članova Savjeta, Emire M. Ličina, Edina Latića i Ismeta Muhovića", piše u saopštenju.

U muzičkom programu nastupili su crnogorski pjevači Zoran Kalezić, Dejan Škuletić, Goran Vratnica i Haris Šabotić, kao i folklorni ansambl KUD Evropa.

"Ovoj manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Crne Gore i zemalja iz okruženja, kojima smo veoma zahvalni na podršci. Želimo i daćemo sve od sebe da se i ubuduće nastavi ova saradnja i da ovo postane tradicionalna zajednička manifestacija dijaspore iz ove tri države, uključujući i Holandiju koja se kao gost pridružila ove godine", dodaju organizatori.

]]>
Mon, 21 May 2018 22:40:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204089/u-luksemburugu-proslavljen-dan-nezavisnosti.html
U kosovskom zakonu da bude i 21. maj http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204050/u-kosovskom-zakonu-da-bude-i-21-maj.html Udruženje Crnogoraca Kosova traži da Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj bude uvršten u Zakon o službenim praznicima na Kosovu, s obzirom da da sve etničke zajednice imaju na Kosovu svoj Dan. ]]>

"Danas, mi kosovski Crnogorci proslavljamo Dan nezavisnosti Crne Gore. Ovaj, za nas, jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji naše matične države odabrali smo sa ponosom za naš Dan", saopštio je predsjednik udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.

Naveo je da će tradicionalna proslava Dana Crnogoraca - Dana nezavisnosti Crne Gore, biti obilježena tokom druge sedmice juna.

"Kada će svečano biti otvoren i Razvojni centar crnogorske zajednice, koji će biti centralna adresa i centralni mehanizam za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice na Kosovu te za unaprijeđenje odnosa Kosova i Crne Gore. Prostor Razvojnog centra ima 135 m2 i nalazi se u elitnom dijelu Prištine, na Dragodanu, gdje je smještena većina ambasada akreditovanih na Kosovu", saopštio je Vujičić.

]]>
Mon, 21 May 2018 16:24:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204050/u-kosovskom-zakonu-da-bude-i-21-maj.html
Dan nezavisnosti obilježen i u Lovćencu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204045/dan-nezavisnosti-obiljezen-i-u-lovcencu.html Dan nezavisnosti 21. maj obilježen je u vojvođanskom mjestu Lovćenac, u prisustvu crnogorske delegacije poslovnih ljudi, predstavnika ministarstava i lokalne samouuprave koju je predvodio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. ]]>  

Priređen je bogat umjetnički program u organizaciji Kulturno-prosvjetnog centra „Princeza Ksenija“.

Bila je to prilika se posjetioci i gosti manifestacije podsjete na 5. novembar 1945. godine i prvu grupu crnogorskih kolonista koja je tada krenula ka Vojvodini.

]]>
Mon, 21 May 2018 15:33:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204045/dan-nezavisnosti-obiljezen-i-u-lovcencu.html
Crna Gora vječiti dužnik dijaspori http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204039/crna-gora-vjeciti-duznik-dijaspori.html Centralna proslava Dana nezavisnosti Crne Gore u dijaspori odražana je u Dortmunudu u organizaciji Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke. ]]>

Proslavi su prisustvovali predstavnici brojnih udruženja iz Njemačke, Luksemburga, Švajcarske, prijatelji Crne Gore sa prostora bivše Jugoslavije, grada domaćina, Uprave za dijasporu, diplomatskog kora.

Njemačka kao visoko razvijena zemlja Zapada, privukla je veliki broj naših građana.

Beba Dačić rođena je u Frankfurtu, osvaja nagrade svojim idejama i kratkim filmovima, u jakoj međunarodnoj konkurencijii poručuje.

"Crna Gora je za mene najljepša zemlja, tako da me sve vuče Crnoj Gori i Rožajama”, poručio je Dačić.

Značaj koji je dala dijaspora u obnovi crnogorske nezavisnosti potvrdila je i proslava koja je okupila više stotina građana i prijatelja Crne Gore.

"Crna Gora je vječiti dužnik našoj dijaspori, koja je u svim prelomnim trenucima naše istorije čvrsto stajala uz svoju maticu”, naveo je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković naveo je da dijaspora nema drugu državu osim Crne Gore.

Centar za očuvanje kulture manjina iz Crne Gore pomogao je da prisutni uživaju u zvucima Bisera crnogorskog narodnog melosa, kao i ljepotama igara folklornog ansambla iz Rožaja.

Sa istim žarom igralo se uz crnogrski oro, šotu, moravac, rugovu do narednog druženja.

Olivera Vukadinović, TVCG

]]>
Mon, 21 May 2018 13:45:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204039/crna-gora-vjeciti-duznik-dijaspori.html
"Đukanović čovjek od riječi i djela" http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204027/djukanovic-covjek-od-rijeci-i-djela.html Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore Nenad Popović čestitao je građanima Dan nezavisnosti, a Milu Đukanoviću preuzimanje funkcije predsjednika Crne Gore. ]]>

"Predsjedniče Đukanoviću, građani Crne Gore su 15. aprila birali mudro i nijesu dali povjerenje političkim avanturistima, nego su poput njemačkih birača prije nekoliko mjeseci, izabrali stabilnost, sigurnost i kontinuitet evroatlantskih integracija naše države", naveo je Popović.

Navodi, da budi optimizam Đukanovićeva izjava da će se tokom mandata pozabaviti pitanjem identiteta u smislu formiranja tijela koje bi osnazilo svijest o našoj nacionalnoj, jezičkoj i crkvenoj samobitnosti.

"Dosadašnjim državničkim radom pokazali ste da ste čovjek od riječi, a u odsudnim momentima za našu državu i čovjek od djela. Ovim putem, želim da Vam u ime Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore, njegovog Predšjednistva i u moje lično ime, čestitam izbor za predsjednika Crne Gore i poželim sreću i uspijeh u vršenju mandata", poručio je Popović.

On je građanima u domovini i cijelom iseljeništvu, čestitao predstojeći praznik Dan nezavisnosti Crne Gore.

"Neka nam je vječna Crna Gora!", zaključio je Popović.

]]>
Mon, 21 May 2018 11:30:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/204027/djukanovic-covjek-od-rijeci-i-djela.html
Dijaspora proslavila Dan nezavisnosti http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203932/dijaspora-proslavila-dan-nezavisnosti.html Predstavnici dijaspore u Sloveniji i Njemačkoj obilježili su Dan nezavisnost, 21. maj. ]]>
Crnogorsko društvo “Montenegro-Maribor” svečano je obilježilo Dan nezavisnosti, a proslavi su prisustvovali, pored članova, predsjednika drugih društava, predstavnika Ambasade Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva Slovenije i Crne Gore u Državnom zboru Republike Slovenije, Uroš Prikl.

Savjetnica u Ambasadi Crne Gore, Lola Popović govorila je o dijaspori u svijetu i novom zakonu o saradnji dijaspore sa državom Crnom Gorom.

Predstavnik grupe prijateljstva Slovenije i Crne Gore osvrnuo se na tradicionalno dobre i prijateljske odnoste medju državama.

Predsjednica Društva, Dijana Pajković podsjetila je na najznačajnije datume iz novije istorije CG od samostalnosti do danas, od članstva u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope do NATO-a.

"Naglasila je da se ove godine navršava 100 godina od Božićnog ustanka kada su legendarni Krsto Zrnov Popović i crnogorski borci za pravo, čast i slobodu Crne Gore ustali da brane slobodnu i nezavisnu CrnuGoru. Ta iskra vječnosti i samostalnosti, vodila nas je i 21. maja 2006.godine. Zato je naša obaveza i dug do njih, da čuvamo Crnu Goru, njeno dostojanstvo, ponos i samostalnost", navodi se u saopštenju.

I Savez Crnogorskih Asocijacija Njemačke organizovao je proslavu Dana nezavisnost u Dortmundu.

Sem velikog broja prisutnih iseljenika članova Udruženja, proslavu su svojim prisustvom podržali i uveličali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, direktor direktorata za konzularne poslove, Selim Lika, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu,  Branislav Karadžić, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera Kirović, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Lučiano Kaluža, koji su se uz domaćine predsjednika i sekretara SCAN-a gospode Rifata Stankovića i Osmana Destanovića , prisutnima obratili i čestitali im Dan nezavisnosti. 

Predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore, Vera Kirović kazala je da se ljubav prema domovini uči u roditeljskom domu, i da je to osjećaj koji lagano ulazi u kožu i tu ostaje zauvijek.

"Taj osjećaj je blagoslov za sve njene sinove i kćeri i tajna veza između Crne Gore i njenog ponosnog naroda. Tajna sakrivena u našoj istoriji i žrtvama koje su naši preci davali zbog nje. Tajna sakrivena u našoj tradiciji , kamenu međašu, nošnji, narodnoj muzici, vjekovnom kolu zajedništva ,tolerancije i razumijevanja njenih naroda. Te tajne oči ne vide , ali duša i geni pamte , a samo narodi koji pamte su veliki", naglasila je Kirović.

]]>
Sun, 20 May 2018 13:49:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203932/dijaspora-proslavila-dan-nezavisnosti.html
Konzulat i Asocijacija promovišu kulturu CG http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203809/konzulat-i-asocijacija-promovisu-kulturu-cg.html Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu otvoren je za saradnju s civilnim sektorom i iseljeničkim organizacijama, a podržava sve programe i manifestacije kojima je cilj okupljanje, očuvanje pripadnosti našoj zemlji i promociji njene kulture, tradicije i ekonomije, kazali su konzuli u tom diplomatskom predstavništvu Dejan Vuković i Lili Cungu na sastanku s delegacijom Asocijacije dijaspore Crne Gore. ]]>

Predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović je konzule upoznala s projektima koje će ta organizacija realizovati, a u koje će biti uključena ne samo dijaspora iz Njemačke, već sa svih kontinenata.

"Cilj Asocijacije je, ne samo da promoviše Crnu Goru, već i da promoviše i dostignuća iseljenika iz oblasti djelovanja po kojima su prepoznati u svojim iseljeničkim sredinama, kao predstavnici dijaspore Crne Gore. Konzule je obavijestila o muzičkom pogramu `Pjevamo ti Crna Goro`, koji će Asocijacija dijaspore organizovati u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta 2018, u suorganizaciji sa Glavnim gradom. Činjenica da je prvo veče programa takmičarsko i da su učesnici iseljenici iz Crne Gore , je poržano od strane predstavnika Generalnog konzulata sa posebnim zadovoljstvom", istakla je Kirović.

Ona je poručila da je Asocijacija dijaspore partner državnih institucija i da je tu da zajedno realizuju projekte koji će unaprijediti saradnju s iseljenicima s ciljem da zajedno učestvuju u napretku i razvoju crnogorskog društva, čji su temelj razumijevanje, mir i tolerancija.

 

]]>
Sat, 19 May 2018 09:29:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203809/konzulat-i-asocijacija-promovisu-kulturu-cg.html
U Novom Sadu održan koncert "Blago Crne Gore" http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203733/u-novom-sadu-odrzan-koncert-blago-crne-gore.html U organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, Generalnog konzulata Crne Gore u Srbiji i Udruženja Crnogoraca Novog Sada povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, u Novom Sadu je, 13 .maja, u koncertnoj Sali "Studia M" RT Vojvodine održan koncert "Blago Crne Gore". ]]>

Crnogorska operska pjevačica Sara Vujošević se zajedno sa svojom trupom predstavila novosadskoj publici izvodeći autorski projekat pod nazivom "Blago Crne Gore".

Trupu koja izvodi crnogorsku klasičnu i tradicionalnu muziku su činili, pored Sare i prvak Boljšoj teatra Dmitrij Trapeznikov (bariton), Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) i Rajko Radović (guslar).

Mnogobrojna novosadska publika je aplauzom ispratila dobro poznati repertoar klasične muzike.

]]>
Fri, 18 May 2018 18:25:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/203733/u-novom-sadu-odrzan-koncert-blago-crne-gore.html