RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/rss.html Održano predavanje Gordana Stojovića http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229661/odrzano-predavanje-gordana-stojovica.html U prepunoj sali Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu održano je predavanje istraživača dijaspore i doskorašnjeg ambasadora Crne Gore u Argentini Gordana Stojovića na temu "Networking iseljeništva kao baza za projekte i ekonomsku saradnju", sa fokusom na "pozicioniranje crnogorskog iseljeništva u vremenu geopolitičke recesije". ]]>

Predavanje su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu, udruženje "MonteHess" i povjereništvo Matice crnogorske za Frankfurt.

"Skup je otvorio mr. Branislav Karadžić, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, ukazavši na veliku ulogu Stojovića u smislu postizanja značajnih rezultata u povezivanju naše dijaspore unutar zemalja Latinske Amerike i istovremeno njihovog povezivanja sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju.

Predstavnik Matice crnogorske za Njemačku dr. Nenad Popović osvrnuo se na zajedničke višegodišnje aktivnosti sa Stojovićem u cilju okupljanja i organizacije crnogorske dijaspore u Njemačkoj i Evropi, koje sežu u kraj prošlog vijeka, nekoliko godina prije pobjedničkog referenduma 2006. godine.

"On je takođe ukazao da je tokom mandata Stojovića u Buenos Airesu došlo od uspostavljanja izuzetno dobrih odnosa između Crne Gore i latinoameričkih država, posebno Argentine i Paragvaja, što, između ostalog, potvrđuju i veoma uspješne posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovica Argentini i Paragvaju", dodaje se u saopštenju.

Moderator večeri bio je predsjednik "MonteHess-a" Vojo Jestrović.

On je, kako se navodi, između ostalog, upoznao prisutne sa biogrijom Stojovića, sa posebnim osvrtom na njegovu ulogu u stvaranju Uprave za dijasporu.

Skupu su prisustvovale i generalna konzulica Republike Argentine Maria Carolina Linares i generalna konzulica Paragvaja Nilda Fatima Dacosta Arcete.

Njihovo prisustvo skupu, kako je saopšteno, samo potvrđuje izuzetne odnose koje imaju zemlje, čije su one predstavnice u SR Njemačkoj sa Crnom Gorom.

Tu je bio i prvi Generalni konzul u Frankfurtu, predstavnici brojnih iseljeničkih udruženja u Njemačkoj i mnogi drugi.

Nakon izlaganja Stojović je odgovarao na pitanja zainteresovanih iseljenika okupljenih tom prilikom u Generalnom konzulatu Crne Gore.

"Na kraju je zamjenica koordinatora 'eMDe Alijanse' u ime udruženja koja ova alijansa okuplja u Njemačkoj, Emira M. Ličina uručila prigodnu zahvalnicu Stojoviću za njegov veliki trud i rad na organizovanju i povezivanju crnogorske dijaspore u čitavom svijetu sa Crnom Gorom, dodaje se u saopštenju.

Stojovićevo predavanje u Generalnom konzulatu u Frankfurtu održano je premijerno, nakon čega će u aprilu ove godine takođe biti održano i na Bostonskom univerzitetu.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 08:56:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229661/odrzano-predavanje-gordana-stojovica.html
Ivanka nakon 12 godina dobila svoju flautu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229606/ivanka-nakon-12-godina-dobila-svoju-flautu.html Reportaža Televizije Crne Gore (TVCG) o muzičkim talentima ca Cetinja, porodici Muhadinović, koji osvajaju brojne nagrade svirajući na pozajmljenim instrumentima, pobudila je veliku pažnju javnosti. Nakon te priče, flautistkinja Ivanka Muhadinović, sada na master studijama u Ljubljani, poslije 12 godina konačno je dobila svoju flautu, zahvaljujući donaciji crnogorske dijaspore. ]]>

Sve je krenulo od Dragice Petrović, porijeklom iz Crne Gore.

"Kad sam vidjela vašu reportažu sa Cerinja bila sam ganuta. Rekla sam da nešto moramo učiniti i tako su moji prijatelji, i biznismeni i umjetnici, odmah reagovali i u za tri nedjelje sakupili novac za flautu", priča Dragica.

Akciju su pomogle vodeće ličnosti umjetničkog života Maribora i Ljubljane.

Ivanka je beskrajno je zahvalna svima, a posebno njenom profesoru koji joj pomaže da razvija talenat.

"Moraš imati dobar instrument koji će slijediti tvoje najljepše emocije koje proizvodiš, a koje daje muzika. U muzici je odnos interaktivan, koliko ja dam njoj, toliko ona da meni. Ivanka je veliki talenat, to sam već spoznao", kaže Matej Zupan, profesor Akademije za glazbu iz Ljubljane.

Ivanka Muhadinović nastavlja da sanja svoj san.Nadamo se da će i brat Lazar, koji je proglašen najtalentovanijim flautistom, dobiti svoj instrument i uspješno nastaviti studije u Beču. Gdje god da su, predstavljaju Crnu Goru. To mora biti briga i države i svih nas.

]]>
Sun, 3 Feb 2019 16:35:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229606/ivanka-nakon-12-godina-dobila-svoju-flautu.html
Osuditi napade na predsjednika, državu, demokratiju http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229369/osuditi-napade-na-predsjednika-drzavu-demokratiju.html Savez crnogorskih asocijacija u Njemačkoj poziva sve rodoljube Crne Gore i sva udruženja u Evropi i svijetu da osude napade na predsjednika, podrže pravnu državu i legitimne institucije Crne Gore, njenu demokratiju i evropski put. ]]>

"Već duže vremena traju nasrtaji na državu Crnu Goru i njenu demokratiju izražavajući se u različitom intezitetu i sa više destinacija. Zadnjih nedjelja ova djelatnost je pojačana korišćenjem specijalnih metoda niskog inteziteta karakterističnim za ove prilike u čemu su uključeni pojedini mediji šireći laži, paniku i podmetanja što nas opet podsjeća na prošlo vrijeme i novinske rubrike 'Odjeci i reagovanja'", navodi se u saopštenju.

Kažu da su prepoznali rukopis i aktere ovih nečasnih radnji.

"Što nimalo nije bilo teško s obzirom na to da su im metode, nastup i djelovanje iste poput onih iz 90-tih godina kada su proizveli veliko zlo na našim prostorima", navode Crnogorci iz Njemačke.

Oni ističu da je država Crna Gora u svijetu prepoznata kao zemlja iskreno posvećena evropskim principima, poštovanju ljudskih vrijednosti i vladavini prava. Svaku optužbu usmijerenu ka institucijama sistema vide kao napad na državu.

"Sjetimo se samo koliko smo dugo i naporno radili na obnovi njene nezavisnosti. Da li sada možemo sebi dozvoliti luksuz da zbog pojedinih kriminalnih likova i njihovog izbjegavanja suočenja sa pravdom i zakonom, rizikujemo skretanje sa evropskog puta i povratak u godine nesreće sa kraja prošlog vijeka. To konstruktori ove najnovije kampanje upravo žele", navodi se u saopštenju.

Poručuju "NO PASARAN!", bez obzira da li se, kako su kazali, otrovne strijele šalju iz Beograda, Moskve ili Londona.

"Pozivamo sve rodoljube Crne Gore i sva udruženja u Evropi i svijetu da osude aktuelnu hajku na instituciju predsjednika, podrže pravnu državu i legitimne institucije Crne Gore, njenu demokratiju i evropski put kojim korača", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Rifat Stanković i Dino Burdžević.

]]>
Fri, 1 Feb 2019 11:05:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229369/osuditi-napade-na-predsjednika-drzavu-demokratiju.html
Državni organi da zaštite Đukanovića http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229201/drzavni-organi-da-zastite-djukanovica.html Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca najoštrije je osudilo, kako navode, rijaliti program u režiji Duška Kneževića, kojim su građani, kako Crne Gore tako i njene dijaspore, u posljednje vrijeme izloženi putem medija i društvenih mreža. ]]>

„Svaka demokratski uređena država, što je po nama svakako Crna Gora, ima institucije koje imaju nadležnost za utvrđivanje nečije odgovornosti, zato je prosto nedopustivo i neshvatljivo da se na najbrutalniji i najprljaviji način, koji nije svojstven crnogorskom nacionalnom biću, vodi diskreditacija kako institucija tako i legitimno na izborima izabranih predstavnika Crne Gore“, poručuju iz društva „Lovćen“.

Crnogorsko društvo "Lovćen" pozvalo je nadležne organe Crne Gore da se stave u zaštitu države, predsjednika Mila Đukanovića i članova Vlade.

„Plašimo se da su po srijedi mnogo ozbiljnije zle namjere Kneževića i njegovih nalogodavaca“, navodi se u saopštenju društva "Lovćen".

]]>
Wed, 30 Jan 2019 19:13:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229201/drzavni-organi-da-zastite-djukanovica.html
Institucije garant prosperiteta http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229177/institucije-garant-prosperiteta.html Udruženja iseljenika i prijatelja Crne Gore "Monte – Australija" Crne Gore daje podršku crnogorskim institucijama da, kako navode, samo rade svoj posao, jer je to garant očuvanja sistema i prosperiteta Crne Gore. ]]>

Udruženja iseljenika i prijatelja Crne Gore "Monte – Australija" ocjenjuje da decenijama u pojedinim medijima u Crnoj Gori svakodnevno se plasiraju lažne informacije.

To udruženje poziva nadležne institucije da reaguju i crnogorsku javnost i dijasporu odbrane od lažnih informacija i vijesti, a kako bi konačno javnosti bila dostupna istina.

“Matrica je poznata samo smo u iščekivanju kada će se pojaviti osoba sa senzacionalističkom pričom koja svakako ima uporišta u pojedinim medijima, koje znaju kako prezentirati svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima, a koje su naveli na iskrivljen način informisanja”, navode iz Monte-Australija.

Dodaju da su danas prisutne vijesti sa kojima se javnost u Crnoj Gori i dijaspori zatrpava fotografijama i video klipovima odbjeglog biznismena, koji kako kažu u saopštenju, samo ima obrise biznismena.

Dodaju da posmatrajući iz daleke Australije i shvatajući uticaj neprijatelja Crne Gore žele dati podršku crnogorskim institucijama, da samo rade svoj posao jer je to garant očuvanja sistema i prosperiteta Crne Gore!

“Izuzetno smo ponosni na sve uspjehe koji su postignuti za proteklih 13 godina postojanja, od stvaranja nezavisnosti! Da je vječna Crna Gora", zaključuje se u saopštenju Udruženja iseljenika i prijatelja Crne Gore „Monte – Australija“.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 15:11:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/229177/institucije-garant-prosperiteta.html
Ojačaće crnogorski identitet u Srbiji http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/228066/ojacace-crnogorski-identitet-u-srbiji.html Predsjednik Crnogorske kulturne mreže (CKM) Aleksandar Damjanović je razgovarao sa predsjednikom Crnogorskog nacionalnog savjeta (CNS) u Srbiji Dragoljubom Malovićem. Tokom razgovora razmatrani su modeli partnerske organizacije događaja koji će ojačati crnogorski identitet u Srbiji. ]]>

Kako je saopšteno iz CKM-a, Malović je Damjanovića upoznao sa planovima savjeta koji se odnose na konsolidaciju crnogorske zajednice, prvenstveno umrežavanja svih crnogorskih udruženja, kao i otvaranje kancelarija savjeta u svim gradovima u kojima žive predstavnici crnogorske zajednice.

"Malović je istakao da mu je veoma važno da Crnogorski nacionalni savjet ima dobru saradnju sa maticom Crnom Gorom i njenim institucijama. Posebno će pokušati da ostvari komunikaciju i sradnju sa institucijama kulture iz Crne Gore. On je naglasio da CNS svoju misiju može mnogo lakše ostvariti uz dobru saradnju i uzajamno poštovanje sa institucijama Srbije i Crne Gore", saopšteno je iz CKM-a.

Damjanović je, kako navode, poželio uspješan rad CNS-u i izrazio očekivanje da će ljudi koji ga čine svojim djelovanjem doprinijeti da se povrati povjernje crnogorske zajednice u njegov rad.

"Damjanović je istakao da je važno da Savjet doprinese očuvanju crnogorskog identiteta sa posebnim osvrtom na kulturno nasljeđe. On je apelovao na Malovića da se založi da Savjet radi u interesu crnogorske zajednice, i da razvija dobre odnose sa institucijama Crne Gore na prvom mjestu Ambasadom Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Damjanović je, kako se dodaje, istakao da bi bilo veoma značajno za status crnogorske zajednice u Srbiji da ljudi koji vode CNS iskoriste dobre odnose predsjednika Mila Đukanovića i Aleksandara Vučića.

"Zajednički je konstatovano da treba pokrenuti projekte koji će doprinijeti da se mladi integrišu, jer su oni veoma važni za očuvanje crnogorskog identiteta u Srbiji. Takođe je istaknuto da postoji dosta prostora za unapređenje saradnje Savjeta sa crnogorskim institucijama", navodi se u saopštenju.

Dogovorena je organizacija zajedničkog sastanka predstavnika CNS-a i predstavnika CKM-a.

"Na sastanku bi bili dogovoreni detalji oko realizacije zajedničkih projekata koji će poboljšati položaj crnogorske zajednice", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 12:20:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/228066/ojacace-crnogorski-identitet-u-srbiji.html
Ojačati crnogorsku zajednicu u Srbiji http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227198/ojacati-crnogorsku-zajednicu-u-srbiji.html Crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u nezavidnom je položaju i neophodna joj je veća podrška matične države, kaže u intervjuu za Portal RTCG direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović. ]]>

On navodi da se mora raditi na jačanju crnogorske zajednice u Srbiji, kroz jačanje ukupnih kapaciteta procrnogorskih organizacija u toj državi. 

Mitrović je u intervjuu saopštio i da je za nepunu godinu Uprava za dijasporu dobila oko 500 zahtjeva za izdavanje iseljeničkih knjižica.

Očekuje da bi Vlada krajem marta trebalo da imenuje novi saziv Savjeta za saradnju sa dijasporom.

Iako procjene kažu da u Crnu Goru svake godine, iz inostranstva, građanima stigne oko 500 miliona eura, Mitrović smatra da nema mnogo predstavnika naše dijaspore, koji bi preko programa ekonomskog državljanstva mogli da dođu do crnogorskog pasoša.

Kaže i da postoje stalni zahtjevi naših iseljenika za olakšavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

„Cijenim da će i Crna Gora ovim pitanjem morati ozbiljnije da se pozabavi kako bi sačuvali svoje ljude ma gdje oni bili, a naročito mlađe generacije koje u pasošu i državljanstvu vide i traže emotivnu vezu sa zemljom svojih predaka“, naveo je Mitrović.

Godinu za nama obilježio je, između ostalog, i početak primjene novog Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom. Šta je urađeno u primjeni novih odredbi?

Mitrović: Novi, unaprijeđeni Zakon o saradnji sa dijasporom iseljenicima usvojen je krajem juna prošle godine. Nakon usvajanja zakona uslijedila je izrada podzakonskih akata, a već u prvom kvartalu ove godine očekuje se raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata i programa organizacija dijaspore i raspisivanje poziva za dodjelu nagrada istaknutim iseljenicima i njihovim organizacijama u više kategorija nego što je bio ranije slučaj, a što su najznačajnije novine koje se uvode novim zakonom. S druge strane već je završena web aplikacija za izradu evidencija o našim iseljenicima, a izvršene su i pripreme za izbor novog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom. Takođe, već je zakazana manifestacija Dani dijaspore koja će biti održana 29. jula u Baru.

Kad se može očekivati formiranje novog Savjeta za saradnju sa dijasporom?

Mitrović: Uprava za dijasporu raspisala je javni poziv za kandidovanje predstavnika dijaspore - iseljenika za članove Savjeta za saradnju sa dijasporom, utvrđena je lista kandidata, oformljena je komisija i dobijena su mišljenja diplomatsko konzularnih predstavništava o kandidatima. Komisija će svoju prvu sjednicu imati ovog mjeseca, pa vjerujem da će Vlada krajem marta imenovati novi saziv ovog tijela, čija konstitutivna sjednica će se održati 26. jula u Podgorici.

Dokle se stiglo sa izdavanjem iseljeničkih knjižica? Kakvo je interesovanje i koliko je knjižica izdato?

Mitrović: Uprava za dijasporu je krajem februara prošle godine započela izdavanje iseljeničkih knjižica, dokumenta na koji pravo imaju iseljenici koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Knjižica izgledom podsjeća na crnogorski pasoš, a služi više kao emotivan dokaz porijekla i statusa iseljenika iz Crne Gore.

Za nepunih godinu dana ukupno je dobijeno oko 500 zahtjeva, uglavnom iz Turske, ali i Latinske Amerike, Luksemburga, Njemačke i zemalja u okruženju, što je i razumljivo jer se radi o zemljama sa starijom emigracijom i zemljama u kojima naša dijaspora ima status manjine i nema cronogorsko državljanstvo.

Da li program ekonomskog državljanstva može biti prihvatljiv i za crnogorske iseljenike? Da li je bilo takvih interesovanja među dijasporom?

Mitrović: Ekonomsko državljanstvo može biti interesantno dijaspori, ali broj ljudi koji može do njega doći na ovaj način nije veliki. Uprava za dijasporu, a vjerujem i ostali direktno i indirektno nadležni organi imaju stalne zahtjeve za olakšavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva za kategoriju iseljenika i njihovih potomaka. U tom smislu cijenim da će i Crna Gora ovim pitanjem morati ozbiljnije da se pozabavi kako bi sačuvali svoje ljude ma gdje oni bili, a naročito mlađe generacije koje u pasošu i državljanstvu vide i traže emotivnu vezu sa zemljom svojih predaka.

Šta kažu procjene kolika se novca godišnje “slije” u Crnu Goru od dijaspore?

Mitrović: U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori. Procjene su da u državu svake godine, iz inostranstva, građanima stigne oko 500 miliona eura. Zvanični podaci su nesto manji, pa je tako 2016. godine ukupan priliv novčanih sredstava na osnovu doznaka iz inostranstva bio 393,4 miliona eura, dok je u 2017. godini ovaj iznos bio oko 350 miliona. Napominjem da se ovdje radi samo o novcu koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procjenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. Zemlje iz kojih stiže najviše novca uglavnom se poklapaju sa zemljama u kojima živi veći broj naših iseljenika, a to su Njemačka, Sjedinjene Države, Srbija, Italija, Velika Britanija, Švajcarska...

Godinu za nama obilježile su i kontroverze oko formiranja Nacionalnag savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Kako gledate na sve što se dešava među crnogorskom dijasporom u Srbiji? Da li je tu i u kojoj mjeri politika umiješala prste?

Mitrović: Crnogorska dijaspora u Republici Srbiji predstavlja naše najbronije iseljeništvo, gdje je crnogorski identitet prepoznatljiv zahvaljujući brojnim crnogorskim udruženjima. Nažalost, nedavno održani elektorski izbori za Nacionalni savjet Crnogoraca pokazali su duboku podijeljenost crnogorske zajednice u Srbiji, po raznim osnovama, gdje je naročito bio prisutan personalni animozitet, a prvi put smo se susreli sa navodima o miješanju u izbor članova Savjeta od strane vladajućih političkih struktura u Srbiji. Postoje i navodi da su političke strukture u Srbiji dodatno učestvovale u degradaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine (na primjer, saopštenja Crnogorske partije i nekih crnogorskih udruženja), jačanjem podjela unutar naše zajednice i kreiranjem atmosfere opšteg nepovjerenja, upisivanjem građana drugih nacionalnosti u poseban birački spisak, a što je inače konstatovano u izvještaju Vojvođansko istraživačko – analitičkog centra (Nezavisno društvo novinara Vojvodine), ali ne i od strane nadležnih organa republike Srbije. Dešavanja tokom procesa elektorskih izbora, zbog prisutnih kontroverzi, bila su zastupljena u medijima, naročito u elektronskim, što je stvaralo negativnu percepciju u pogledu istih kod naše zajednice, pogotovo nakon odluke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije da raspusti Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji dvadesetak dana prije održavanja izbora, i shodno zakonskim ovlaštenjima uvede u isti privremeni organ upravljanja.

Često govorimo o položaju Srba u Crnoj Gori, kako vi ocjenjujete položaj Crnogoraca u Srbiji?

Mitrović: Sve prethodno navedeno svjedoči o nezavidnom položaju crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Uprava za dijasporu će u narednom periodu utvrditi učešće i modalitete saradnje u korelaciji sa Ambasadom Crne Gore u Srbiji, odnosno Generalnim konzulatom u Sremskim Karlovcima sa crnogorskim udruženjima koja su programski orijentisana na očuvanje i jačanje crnogorskog nacionalnog identiteta. U tom smislu podrazumijeva se da je neophodna veća podrška matične države u odnosu na našu manjinu u Srbiji, kao i aktivniji odnos u zaštiti i ostvarivanju njihovih zagarantovanih manjinskih prava. Uprava za dijasporu u saradnji sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore i Generalnim konzulatom CG u Sremskim Karlovcima već sprovodi određene aktivnosti u cilju konsolidacije i jačanja crnogorske zajednice u Srbiji, a kroz jačanje ukupnih kapaciteta procrnogorskih organizacija u ovoj zemlji.

Što će biti fokus rada Uprave za dijasporu u ovoj godini?

Mitrović: Osnovni zadatak Uprave je ostvarivanje i jačanje ukupnih odnosa i saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom. Podrazumijeva se rad na očuvanju jezika, kulture i tradicije i podrška ovakvim projektima koje je i do sada pružala Uprava kroz organizaciju i Ljetnje škole jezika i kulture na Ivanovim koritima, ali i kroz podršku kursevima jezika koje inicira i realizuje naša dijaspora u inostranstvu. Vjerujem da će biti i puno obaveza, ali i rezultata vezanih za sufinansiranje projekata i programa organizacija dijasporu putem javnog konkursa koji se realizuje prvi put, izrade evidencija, organizacije Dana dijaspore, dodjele nagrada...

Iako su u toku organizacione promjene državne uprave u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore imala je posebnog sluha za potrebe dijaspore, pa je Uprava za dijasporu jedan od rijetkih organa, koji uprkos mjerama koje se sprovode u cilju optimizacije javne uprave, dobio svoju samostalnost. Na ovaj način Vlada je pokazala značaj koji pridaje pitanju jačanja odnosa i veza sa dijasporom i čvrstu opredijeljenost da ove veze unaprijedi i učini ih boljim i sadržajnijim kroz konkretne aktivnosti i projekte koje će sprovoditi Uprava za dijasporu.

Raduje me da mogu da kažem da je u dijelu odnosa sa dijasporom Crna Gora uradila mnogo, da smo institucionalno i normativno zaokružili ovu oblast i da je pred nama period ubiranja rezultata truda i rada koji smo uložili.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 07:00:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227198/ojacati-crnogorsku-zajednicu-u-srbiji.html
Majstor za stvaranje novca stiže u CG http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227233/majstor-za-stvaranje-novca-stize-u-cg.html Crna Gora je moja otadžbina i učiniću sve da unaprijedim ekonomske veze Crne Gore sa Argentinom, kazao je Pobjedi jedan od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federiko Tomašević, čiji je prađed Slavomir Tomašević doselio u Argentinu još prije Velikog rata. ]]>

Federiko će već polovinom ove godine posjetiti Crnu Goru i prvo obići kuću svog prađeda u Herceg Novom.

"Mnogo je crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi i naša je velika potreba da se vratimo svojim korijenima i uspostavimo što snažniju vezu sa zemljom naših predaka. Nažalost, još nijesam posjetio Crnu Goru, ali ću to učiniti već tokom ove godine. Svi mi govore da je prelijepa. Jedva čekam da upoznam i moje rođake. Dio Crne Gore je u mom srcu i veoma smo ponosni na naš identitet", kazao je Tomašević.

On je vlasnik najveće banke u tri države, u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, koja je osnovana 1915. godine. Pored banke Puente, veoma uspješno se bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo ovog uspješnog 41-godišnjaka majstorom za pravljenje para. Tomašević ima prestižni biznis centar u Londonu gdje često boravi.

"Ambasador Stojović mi je rekao da je kuća mog prađeda u Herceg Novom ustupljena penzionerima i da je to sada mjesto gdje oni kvalitetno provode svo je vrijeme, igraju karte, zabavljaju se i provode spokojno dokolicu”, kazao je Tomašević, koji Crnu Goru posjetiti u narednim mjesecima.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom nedavne posjete Buenos Airesu susreo se Tomaševićem i tada ga pozvao da se upozna sa uslovima ulaganja u našu zemlju, a Tomašević je već tada najavio da će uskoro posjetiti Crnu Goru.

]]>
Sun, 13 Jan 2019 07:50:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227233/majstor-za-stvaranje-novca-stize-u-cg.html
Crna Gora u duši, a Turska u srcu http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227084/crna-gora-u-dusi-a-turska-u-srcu.html Crnogorski iseljenici u Turskoj žele da se uključe u društveni i ekonomski život Crne Gore i budu dio projekata značajnih za razvoj crnogorske ekonomije. ]]>

Članovi Asocijacije dijaspore Crne Gore, sa predsjednicom Verom Kirović i savjetnikom predsjednika Crne Gore dr Amerom Halilovićem na čelu posjetili su predsjednika i potpredsjednika istanbulske opštine Bajrampaša Atilu Ajdinera.

Tokom razgovora delegacije Asocijacije i članova udruženja Bosna - Sandžak bilo je riječi o saradnji tog udruženja sa matičnom državom Crnom Gorom.

"Svi su pokazali nezadovoljstvo i žal što predstavnici institucija sistema države Crne Gore nijesu prepoznali na pravi način njihovu emociju prema Crnoj Gori i njihovu želju da se uključe u ekonomski i društveni život. Pokazali su veliko interesovanje da se uključe u projekte koji bi bili od značaja za razvoj crnogorske ekonomije, zahvaljujući se Asocijaciji dijaspore što se trudi da ih svojim aktivnostima uključi i poveže sa Maticom", navodi se u saopštenju Asocijacije dijaspore Crne Gore.

Prva dva dana boravka u Turskoj predstavnici Asocijacije dijaspore, kkao su kazali, sreli su se sa više privrednika zainteresovanih za poslovanje u Crnoj Gori.

Udruženje Bosna-Sandžak se samofinansira. Njihove humanitarne akcije namijenjene su zemljama bivše Jugoslavije.

"Osim humanitarnih aktivnosti udruženje kroz folklornu i muzičku sekciju te školu jezika radi na očuvanju kulture, tradicije i posebnosti bošnjačkog naroda u Turskoj", navodi se u saopštenju.

Članovi udruženja su uglavnom iseljenici sa sjevera Crne Gore, iz Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice.

"Dobitnici su više desetina zahvalnica i priznanja za svoj humanitarni rad, a jedno je i od predsjednika Republike Turske", kazali su iz Asocijacije dijaspore.

Udruženje Bosna – Sandžak, podsjećaju, osnovano je 1989, prvo pod naslovom Iseljenici iz Jugoslavije, a raspadom zajedičke države registrovali su se pod nazivom Bosna-Sandžak. Oni su jedino udruženje u Turskoj koje imaju status udruženja od nacionalnog značaja.

Na poziv iseljenika iz Izmira, Asocijacija dijaspore će narednih dana biti gost crnogorskih iseljenika iz tog dijela Republike Turske.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 12:48:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/227084/crna-gora-u-dusi-a-turska-u-srcu.html
Prestati sa omalovažavanjem Crnogoraca u Srbiji http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/226277/prestati-sa-omalovazavanjem-crnogoraca-u-srbiji-.html Crnogorska partija je danas upozorila da je u Srbiji prisutno "omalovažavanje i nipodaštavanje" pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, te da se država, javnost, političke partije, organizacije i mediji moraju suprotstaviti tom trendu i hitno prekinuti sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji. ]]>

"Danas se Crnogorci u Srbiji suočavaju sa otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete 'Montenegrini', 'Dukljani', 'Milogorci', 'Titovi Crnogorci' i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od javnosti ili države", piše u saopštenju Crnogorske partije.

Partija je ocijenila da su takvi "pokušaji dehumanizovanja pripadnika crnogorske zajednice opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji".

Prema mišljenju Crnogorske partije, zajednička crta tog negativnog diskursa prema Crnogorcima zapravo je "negiranje njenog postojanja i pokušaj da se uguši njen glas", kako bi se negirale sve inicijative, stavovi i problemi sa kojima se suočavaju Crnogorci u Srbiji.

Negativan diskurs, kako navode, je povezan sa "paralelnim procesom dezavuisanja Crne Gore kao nezavisne države, ravnopravne članice evro-atlantske koalicije, slobodne zemlje koja nije pod tutorstvom zvaničnog Beograda i patrijaršije Srpske pravoslavne crkve".

Partija je reagovala i na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je za Crnu Goru izjavio "kamo sreće da se nikad nismo ni spajali".

"Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke 'kvazimodo' države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori", poručili su iz Crnogorske partije.

Dodaje se da etnički Crnogorci, koji su državljani i građani Srbije, traže od zvaničnih organa da se prestane sa diskriminacijom i da se Crnogorci više ne nazivaju imenima koja ta nacionalna zajednica ne koristi za sebe i koja su nastala kao "kovanice protivnika samostalnog crnogorskog identiteta".

"Crnogorska partija čvrsto brani pravo svakog građanina Srbije porijeklom iz Crne Gore da se, ako tako želi, izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnoj pripadnosti, da govori crnogorskim jezikom i da bude vjernik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije je sjedište na Cetinju. Branimo pravo pripadnika naše manjine da se slobodno izjasne po svim ovim pitanjima", piše u saopštenju.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 13:24:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/226277/prestati-sa-omalovazavanjem-crnogoraca-u-srbiji-.html
Radoman: Hong Kong daje šansu svakome http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225952/radoman-hong-kong-daje-sansu-svakome.html Crnogorski arhitekta Slobodan Radoman svoju profesionalnu karijeru gradi u dalekom Hong Kongu, koji iako višemilionski grad, kako kaže Slobodan, ima sličnosti sa Crnom Gorom. U tom gradu se šansa daje svakome. “Morate da ispunite obećanje i odradite svoj dio posla, brzo se sazna ko radi dobro, a ko ne”, kaže Slobodan u razgovoru za Radio Crne Gore. ]]>

On navodi da Crna Gora postaje investiciono sve zanimljivija destinacija, te da će pokušati i sam da dovede neke investitore iz Kine. 

U Crnu Goru dolazi, kako priznaje, rjeđe nego bi volio i samo sa nekoliko dana. Nada se da će to uspjeti da promijeni.

“Nadam se da ću u narednom periodu uspjeti ne samo da dođem u Crnu Goru, nego da dovedem i neke moje prijatelje iz Hong Konga koji će možda da investiraju u Crnu Goru. To meni postaje cilj. Crna Gora postaje simpatična za investicije i već je počela da postaje poznata ljudima u Kini. Polako se već zna o Crnoj Gori, kad me ljudi u Kini pitaju odakle sam, većina već zna za Crnu Goru”, kaže Radoman za Radio Crne Gore.

Tridesetčetvorogodišnji Slobodan Radoman, osnivač je dizajnerskog studija RADDAR sa sjedištem u Hong Kongu. Već u prvoj godini RADDAR je imao veliki broj projekata širom Azije, SAD-a i Velike Britanije – uključujući projekte enterijera restorana, galerija i apartmana, kao i arhitektonske projekte za objekte različitih namjena.

Slobodan je prethodno šest godina radio za studio OMA u Roterdamu, Njujorku i Hong Kongu, u okviru kog je vodio arhitektonske i urbanističke projekte.

Crnu Goru je napustio kako bi srednješkolsko obrazovanje završio u Velikoj Britaniji, nakon čega završava diplomske studije arhitekture na Harvardu, a zatim i magistarske studije na MIT-u, gdje stiče i sertifikat za Urbani dizajn.

Tokom studija na Harvardu, kako kaže Radoman, imao priliku da radi sa sjanim arhitektama. Ideja mu je bila da na Harvardu počne da se bavi geometrijom, ali se kasnije odlučio za arhitekturu.

“Trebalo je da sam stvorim svoje studije, što je mogućnost na Harvardu. To je tražilo mnogo napora, spojio sam nekoliko programa i tako krenuo sa arhitekturom”, priča Radoman.

Dok je radio u Roterdamu, dobio je ponudu za posao u Hong Kongu, koju je i prihvatio i kako dodaje, nije se pokajao.

Hong Kong je, kako Slobodan kaže, Njujork u Kini. Na jednom mjestu, je navodi, moguće je vidjeti džunglu nebodera, a 20-ak minuta dalje savršenu prirodu.

“Taj kontrast me dosta podsjeća na Crnu Goru”, kaže Slobodan i dodaje da je Hong Kong grad koji živi 24 sata.

“Centralni dio grada gdje se većina biznisa dešava je izuzetno mali. Ja to nekada mojim prijateljima iz Crne Gore opišem kao dio od Preko Morače do Gimnazije. Možda je taj krug malo veći, ali se bukvalno u nekih 10 minuta radijusa sve dešava. To je specifičnost Hong Konga”, naveo je Slobodan.


U Hong Kongu se, kaže, mnogo radi, a stranci na neki način imaju privilegije.

“Najvažnije je da se ovdje šansa daje svakome. Ono što je bitno morate da ispunite obećanje i odradite svoj dio posla”, kaže Slobodan i dodaje da koliko god da je grad veliki, a ima više od sedam miliona stanovnika, u poslovima se vrlo brzo sazna ko radi dobro, a ko ne radi.

Gradu nedostaje kulturnih dešavanja, jer je sve okrenuto finansijama, ali se kako navodi Slobodan i to mijenja. Kaže i da u Hong Kongu ima “finu grupu drugara sa Balkana”.

]]>
Sun, 30 Dec 2018 07:47:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225952/radoman-hong-kong-daje-sansu-svakome.html
Godišnjica Crnogorske etničke zajednice Australije http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225504/godisnjica-crnogorske-etnicke-zajednice-australije.html Godišnjica osnivanja prve etničke zajednice Crnogoraca u Australiji biće obilježena sjutra, a kako je podsjetio predsjednik Mihailo Mandić, prije 23 godine kada je organizacija osnovana bilo je vrlo malo crnogorskih zajednica koje su od prvog dana osnivanja nedvosmisleno stale u borbu za obnovu crnogorske državnosti. ]]>

"Predstavlja nam posebnu čast što je Crnogorska etnička zajednica Australije jedna od njih i što je i do današnjeg dana ostala uzor većini naše dijaspore širom svijeta i na isti način kao takva prepoznata od mnogih značajnih ličnosti i institucija u samoj Crnoj Gori. Ti prvi koraci našeg organizovanja i način djelovanja bio je snažan impuls našoj dijaspori, a trn u oku protivnicima Crne Gore i negatorima njene državnosti i nacionalnosti" kazao je Mandić.

Zato je ovo, kazao je on, i vrijeme i način da se podsjetimo na neka od udruženja i pojedince koji su bili u tom prvom ešalonu borbe za nezavisnu Crnu Goru.

Kako se dodaje u saopštenju Zajednice, svjedoci smo da su se u cijelom svijetu formirala mnogobrojna udruženja koja vode porijeklo iz Crne Gore. Nastala je jedna hiperprodukcija koja je proizvela mnoge negativnosti, pa se polagano brišu tragovi djelovanja udruženja i pojedinaca koji su svoj život poklonili borbi za crnogorsku nezavisnost.

"Djelovanje naših udruženja, treba, ipak, razdvojiti u dvije grupe. Jedna je ona koja je slijedila zavičajna okupljanja i uglavnom su se družili uz svoje pjesme i igre, upoznavali i razmijenjivali iskustva. Generalno gledajući - njih politika nije interesovala (zvanično) ili bolje rečeno nijesu se miješali ni u šta, niti izjašnjavali po bilo kojem pitanju, pa se ima osjećaj da bi nastavili sa pjesmama i igrama da je Crna Gora postala i dio Tunguzije ili promijenila ime u sasvim neko novo! Druga grupa je bila ona koja je u odlučujućim vremenima ustala u odbrani crnogorskih nacionalnih interesa i otvorenoj borbi za crnogorsku nezavisnost. Prvi su se družili i čekali rasplet, drugi su organizovali Susrete, Kongrese, slali peticije, reagovanja, saopštenja, deklaracije itd itd. - budili iseljeničku svijest ka crnogorskoj nezavisnosti i jasno slali poruku građanima Crne Gore o putu koji slijedimo" poručuje Mandić.

Kako je napomenuto u saopštenju, u tu borbu, bez ikakve pomoći od vlasti u Crnoj Gori - izuzimajući Maticu Crne Gore, PEN Centar i tadašnje medije: Monitor, Liberal, Republika, Crnogorski književni list, Pobjeda, pa u početku i list "Vijesti" i pojedina studentska glasila, ušli su sami i povezivanje dijaspore vodili putem nekoliko web sajtova koji su dobro poznati crnogorskoj dijaspori, ali ne i u Crnoj Gori.

"Čak i oni kojima je dužnost da prate rad naših udruženja, nemaju dovoljno saznanja šta je sve naša pomenuta dijaspora do danas uradila. Crnogorska etnička zajednica ostaje posvećena promociji Crne Gore u pravom smislu te riječi i otvorena za saradnju sa svim udruženjima koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom" zaključio je predsjednik CEZA, Mihailo Mandić.

 

]]>
Tue, 25 Dec 2018 12:59:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225504/godisnjica-crnogorske-etnicke-zajednice-australije.html
Pojačati prijateljstvo Crne Gore i Albanije http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225237/pojacati-prijateljstvo-crne-gore-i-albanije.html Da šire i jačaju dobrosusjedske odnose misija je Crnogoraca iz Skadra okupljenih oko udruženja Alba Montenegro. ]]>

Do sada je njihov rad u potpunosti oslonjen na maticu Crnu Goru, a s obzirom na to da je Zakon o nacionalnim manjinama u albanskom parlamentu usvojen 2017, očekuju da će se zakonska rješenja poštovati te da će ih Albanija podržati kao što je to učinila Crna Gora.

Milica Stijepović, TVCG

]]>
Sat, 22 Dec 2018 20:40:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/225237/pojacati-prijateljstvo-crne-gore-i-albanije.html
CG nijesam vidjela, želim tamo da umrem http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224699/cg-nijesam-vidjela-zelim-tamo-da-umrem.html U Latinskoj Americi živi oko 80 hiljada potomaka crnogorskih iseljenika, od čega je čak 60 hiljada u Argentini, koji su tamo doselili prije punih 200 godina. Elisaveta Blažova Stanišić (88), pjesnikinja i doktorka u penziji nikad nije bila u Crnoj Gori, ali crnogorski priča od malena. Učio je otac, koji nije dozvoljavao da se kad su u kući priča bilo koji drugi jezik. Sada je, kaže, kasno da posjeti našu zemlju, ali je oduvjek govorila da je Crna Gora njen dom. ]]> "Došla mi je rođaka Vjera i donijela mi je zemlju iz Crne Gore. Ja mislim da sam tamo rođena a nijesam tamo rođena. Ja bih htjela tamo da umrem", kaže Elisaveta.

]]>
Tue, 18 Dec 2018 10:05:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224699/cg-nijesam-vidjela-zelim-tamo-da-umrem.html
"Domovina nam je Crna Gora" http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224548/domovina-nam-je-crna-gora.html U Latinskoj Americi živi oko 80 hiljada potomaka crnogorskih iseljenika, od čega je čak 60 hiljada u Argentini, koji su tamo doselili prije punih 200 godina. Televizija Crne Gore razgovala je sa direktnim potomcima Mihaila Damjanovića, koji se sa suprugom Jelenom doselio u provinciju Entre Rios, decembra davne 1818. Iako ne znaju jezik, dan danas čuvaju domovinu Crnu Goru od zaborava i redovno je posjećuju. Tu je i priča o najstarijoj Crnogorki koja živi u Buenos Ajresu, Elisaveti Blažovoj Stanišić. ]]>

Braća Fernando i Roberto Damjanović odrasli su u Buenos Ajresu, ali zgradu u kojoj su rasli, kažu, nikada nijesu zvali domom, jer je on bio hiljadama milja daleko, u Crnoj Gori.

"Tako smo odrasli. Moj prađed Đuro Damjanović je u Argentinu došao još 1818. godine. Bio je prvi Crnogorac koji kročio na ovo tlo. Od tada, svaka generacija svojom zemljom zove ne Argentinu, već Crnu Goru. Od malena su nas učili da je prava sreća daleko, tamo đe svi dišu kao jedno", priča Fernando Damjanović.

"Nikad neću zaboraviti riječi našeg oca, da imamo odgovornost prema istoriji naše domovine. Otac nas je učio i da smo najhumaniji narod na planeti, zato smo svi odlučili da budemo ljekari. I moj prađed, i otac, i ja, a mojim stopama je krenuo i jedan od mojih sinova", kaže Roberto Damjanović.

Damjanovići kaži i da crnogorska tradicija nalaže da porodica uvijek bude na okupu. Zato su porodično dva puta bili u Crnoj Gori. Jezik su zaboravili, ali ne i ljubav prema otadžbini.

"Ja sam bio prošle godine i od tada maštam da se vratim tamo. Sramota me je, jer ne znam crnogorski, ali on je dosta težak za nas. Nadam se da ću za nekoliko godina moći da vas dočekam sa 'Živjeli i dobro došli Crnogorci0'", kaže Ivan Damjanović.

"Moji roditelji su se iz Crne Gore vratili presrećni. Oduševljeni su ljudima, istorijom, porijeklom, time što su sve to osjetili tamo. Ja ću poći sa njima u maju, ali prije toga moram da naučim crnogorski. Ovdje planiraju da osnuju kurseve, ja ću biti prva učenica", rekla nam je Stefanija Damjanović.

Elisaveta Blažova Stanišić (88), pjesnikinja i doktorka u penziji nikad nije bila u Crnoj Gori, ali crnogorski priča od malena. Učio je otac, koji nije dozvoljavao da se kad su u kući priča bilo koji drugi jezik Sada je, kaže, kasno da posjeti našu zemlju, ali je oduvjek govorila da je Crna Gora njen dom.

"Došla mi je rođaka Vjera i donijela mi je zemlju od Crne Gore. Ja mislim da sam tamo rođena a nijesam tamo rođena. Ja bih htjela tamo da umrem", kaže Elisaveta.
          
Najmlađi potomak crnogorskih isjenika u Argentini je četvoromjesečna Marija Emilija Ognjenović. kojoj su roditelji već kupili kartu za let ka Crnoj Gori. Nastaviće, kažu, stopama svojih predaka i tako sačuvati istoriju od zaborava, istoriju koja obavezuje da se njeguju sjećanja na svoje pretke i na zemlju iz koje su se davno otisnuli na "Zeleni kontinent, a koju nikada nijesu zaboravili.

]]>
Sun, 16 Dec 2018 20:23:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224548/domovina-nam-je-crna-gora.html
Ernes Kalač dodijelio 32 stipendije http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224156/ernes-kalac-dodijelio-32-stipendije.html Fondacija "Pr.dr. Ernes Erko Kalač" iz Frankfurta, uručila je 32 jednokratne stipendije uspješnim sportistima i đacima iz Rožaja. ]]>

Kako je saopšteno iz Asocijacije dijaspore Crne Gore, u prepunoj sali Gradske biblioteke u Rožajama, 20 stipendija dodijelila je Fondacija, a 12 Ernes Erko Kalač lično.

"Specijalna stipendija za ostvarene rezultate dodijeljena je Dejvidu Kajeviću za osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u kikboksu", navodi se u saopštenju.

U komisiji za dodjelu stipendija bili su pofesori rožajskih škola Indira Agović–Fazlić, Erol Tahirović, Dušan Garović i Nadija Hajdarević.

U ime Fondacije 32 stipendije su uručili osnivač Fondacije Ernes Erko Kalač, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera Kirović i Amer Halilović savjetnik predsjednika Crne Gore.

"Prilikom dodjela stipendija Kalač je obraćajući se stipendistima, rekao da želi da izrazi poštovanje njihovim roditeljima koji su ostali u njegovom rodnom gradu i što sa svojim nasljednicima grade njegovu budućnost. Kalač je dodao, da je on otišao za svojim snovima, a dobitnicima preporučio da budu dobri đaci, dobri sportisti, dobri ljudi i da im uzor i idoli budu profesori, ljekari i drugi obrazovani ljudi, jer su učenje i znanje perspektiva za budućnost", navodi se u saopštenju.

Nakon svečanosti, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera Kirović i potpredsjednik Safet Radončić bili su gosti na televizije Rožaje.

"Nakon današnje svečanosti dodjele stipendija i boravka u Rožajama, mogu istaći da se osjećam kao da sam u svojoj kući. Sami čin dodjele stipendija je u stvari pokazatelj prave Crne Gore onakva kakva je bila, kakva jeste i kakva će biti, dom svih nas nepodijeljenih ni po jednom osnovu, bez obzira na sve naše različitosti koje svi moramo da poštujemo i na njima gradimo skladan suživot. Svi mi svojim radom, upravo kako to radi naš poštovani Ernes Erko Kalač trebamo promovisati Crnu Goru i svojom emocijom čuvati običaje i tradiciju njenih naroda i crtati njene granice po svim kontinentima. A pravi dokaz da je to moguće su svi članovi Asocijacije dijaspore Crne Gore", kazala je Kirović.

Iz asocijacije napominju da je crnogorski iseljenik Ernes Erko Kalač osnivač Fondacije ali i njen glavni finansijer i donator. Rođen je u Rožajama. U svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri karatiste, kikboksera i trenera je ostvario mnogo vrhunskih rezultata, a zahvaljujući njima imenovan je za Ambasadora Integracije kroz sport. Kalač je referent u Svjetskoj Karate Federaciji (WKF) Karate za hendikepirane i invalide, predstavnik u Paraolimpijskom komitetu i Karate referent za hendikepirane i invalide u Karate

]]>
Thu, 13 Dec 2018 12:50:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/224156/ernes-kalac-dodijelio-32-stipendije.html
Pozvao dijasporu da investira u zavičaj http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223804/pozvao-dijasporu-da-investira-u-zavicaj.html Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić pozvao je crnogorske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da investiraju u zavičaj kroz različite biznis projekte, stvarajući pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomskih aktivnosti. ]]>  

Purišić je poziv uputio tokom posjete dijaspori iz Crne Gore u Americi, gdje je boravio na poziv humanitarnog udruženja "Euro Gusinje".

Ministar je tom prilikom predstavio ključne vladine projekte koji se odnose na poboljšanje uslova života na sjeveru Crne Gore, posebno se osvrćući na one koji se odnose na Plav i Gusinje. 

Naglasio je važnost izgradnje auto-puta, koji će bolje povezati sjever sa jugom i centralnim dijelom države.

Purišić se zahvalio članovima udruženja na ogromnom doprinosu, socijalnoj brizi i humanom radu.

"Vaša pomoć kroz različite humanitarne akcije, kao što su rješavanje elementarnih socijalnih potreba, izgradnja porodičnih domova, pružanje pomoći za liječenje su za svaku pohvalu i čine naše odnose još snažnijim", dodao je Purišić.

On je tokom boravka u SAD-u prisustvovao i godišnjoj skupštini Bošnjačko-američke Nacionalne Asocijacije (BANA) koja se takođe bavi humanitarnim radom.

 

]]>
Mon, 10 Dec 2018 13:41:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223804/pozvao-dijasporu-da-investira-u-zavicaj.html
Zaustaviti pokušaje negiranje crnogorske državnosti http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223702/zaustaviti-pokusaje-negiranje-crnogorske-drzavnosti-.html Pokušaji negiranja crnogorske državnosti i dalje su svakodnevna pojava u društvima na Balkanu, kao i u Srbiji i Crnoj Gori, saopšteno je iz Crnogorske partije. ]]>

Na sjednici Predsjedništva Crnogorske partije, juče u Novom Sadu, snažno je podržano usvajanje Rezolucije za poništenje odluka nelegitimne tzv. Podgoričke skupštine iz 1918. godine. 

“Crnogorska partija u Srbiji pozdravlja odluku Skupštine Crne Gore da napravi važan iskorak u pravcu suočavanja sadašnjih generacija sa uzrocima tragičnog nestanka naše matične države prije stotinu godina. Ovo je bila jedina moguća odluka i ona je u najdubljem interesu same Crne Gore, ali i moderne Srbije koja se kroz ovu odluku takođe suočava sa bremenom sopstvenog nasljeđa, tj. sa aktima direktno usmjerenim protiv samostalnosti i državnosti svog vjekovnog susjeda”, navodi se u saopštenju CP.

Društvo u Srbiji se, kroz ovu istorijsku odluku Skupštine Crne Gore, prvi put zvanično suočilo sa pitanjem zašto su tadašnji oficijelni krugovi u Srbiji sa velikim žarom učestvovali u razmontiranju i obezglavljivanju svog vjekovnog saveznika na Balkanu.

Iz CP poručuju da, veliki dio građana Srbije nije svjestan da je Crna Gora anektirana Srbiji 1918. godine. 

“Zato nije ni čudo da je nešto slično pokušano i 1997. godine kada je Crna Gora u krnjoj državi svedena na 27. izbornu jedinicu pod patronatom Beograda i kada se u svrhu nelegitimnog pritiska zloupotrebljavao Sedmi bataljon Vojne policije Vojske Jugoslavije”, navodi se u saopštenju CP.

U saopštenju CP se navodi da su pokušaji negiranja crnogorske državnosti i dalje svakodnevna pojava u današnjim društvima na Balkanu, i u Srbiji i u Crnoj Gori.

“Zato je ignorisanje tzv. Podgoričke skupštine neprekidno davalo krila negatorima Crne Gore koji su sve tumačili znakom slabosti Crne Gore, a ne snage. Usvajanje rezolucije za poništenje odluka nelegitimne tzv. Podgoričke skupštine iz 1918 je bilo neophodnost, a ne izbor!”, navodi se u saopštenju

Ističu da se moderno društvo ne može graditi na laži i prevari.

“Lažna Podgorička skupština je upravo bila prevara i obmana jedne evropske države koja je zbrisana sa političke mape svijeta pod dirigentskom palicom tuđeg monarha. Crna Gora, kao žrtva cjelokupnog tog procesa, je 100 godina kasnije konačno javno zbacila teret prošlosti sa svojih leđa i ostavila nasljeđe tadašnjeg uništenja državnosti samo onima koji su u tome učestvovali i onima koji takav ili sličan državni hara-kiri podržavaju i dan danas”, poručuju iz CP.

Odrijediti se prema 1918. godini znači, kako poručuju iz CP, odrijediti se prema budućnosti zemlje.

“Žele li građani Crne Gore državu igračku koja može biti zbrisana jednim potezom ili državu koja doprinosi sveukupnoj arhitekturi moderne Evrope 21 vijeka? Konačno, i moderna Srbija će se morati jednog dana odrijediti prema teškom nasljeđu 1918. godine i načinu na kojem se ophodila prema Crnoj Gori”, poručuju iz CP. 

Crna Gora, kako navode u saopštenju, ne smije dozvoliti da bude svedena na ulogu pilota kamikaze na kraju svakog promašenog rata svog susjeda, tako što sebe suludo žrtvuje na oltaru pogrešnih tuđih interesa.

“Rezolucija iz 2018. godine je još jedan krupan korak ka održivoj, multietničkoj, evro-atlantskoj Crnoj Gori koja javno odbacuje nasljeđe prve, totalitarne Jugoslavije, a slavi svoje učešće u federativnoj zajednici ravnopravnih republika koja je bila oličena u SFRJ. Prava mjera prijateljstva sa susjedima je podjednaka bliskost i daljina sa svakim od njih. Jedino kroz fer i ravnopravan odnos može prosperirati Crna Gora, njeni građani i emigracija”, stoji u saopštenju CP.

Crnogorska partija, kako poručuju, podržava i moguće ograđivanje Crne Gore od tzv. referenduma iz 1992. godine o ostanku u krnjoj zajednici, koji se odigravao u ratnom stanju i u neregularnim uslovima.

“Što se tiče sadašnjeg trenutka, jasno je da su mnoge prijetnje državnosti i prosperitetu Crne Gore posljedica regionalne nestabilnosti i zato Crnogorska partija snažno podržava nedavno učlanjenje Crne Gore u NATO i što skoriji ulazak u EU”, stoji u saopštenju.

Crnogorska partija, kao jedini autentični predstavnik političkih interesa Crnogoraca u Srbiji, takođe zastupa potrebu hitnog i bezuslovnog učlanjenja Srbije u NATO. 

“Po pitanju pregovora Srbije sa Kosovom, Crnogorska partija zastupa brz i efikasan dogovor, baziran na Briselskom sporazumu, posredništvu i dobrim uslugama EU i punom priznanju realnosti kao neminovnoj komponenti svakog dogovora”, zaključuje se u saopštenju Crnogorske partije.

]]>
Sun, 9 Dec 2018 13:58:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223702/zaustaviti-pokusaje-negiranje-crnogorske-drzavnosti-.html
Sjednica Nacionalnog savjeta nije održana http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223169/sjednica-nacionalnog-savjeta-nije-odrzana.html Povodom saopštenja Nacionalnog Savjeta CNM u Srbiji (u daljem tekstu NS), koje je javnosti predstavljeno kao stav novoformiranog Nacionalnog savjeta, oglasilo se nekoliko udruženja Crnogoraca iz Srbije. ]]>

Kako se napominje u saopštenju, koje su potpisali Udruženje Crnogoraca Vojvodine, Novog Sada, Zmajeva, Opštine Kula, Kruščića, Crvenke, CNZ Beograda, PKD Nikola I Vrbas, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore - DURMITOR Bačko Dobro Polje, sjednica Nacionalnog Savjeta, niti Izvršnog odbora tog tijela, sa temom koja se spominje u saopštenju, a po tvrdnji pojedinih članova NS, nikada nije održana.

"Ukazujemo da NS u svom radu mora da poštuje zakone Republike Srbije, koji eksplicitno ne dozvoljavaju politizaciju NS. Pomenuto saopštenje izlazi iz zakonskih okvira. Zadatak NS nije da se bavi pitanjima državne politike Republike Srbije i Crne Gore i da ocjenjuje odluke njihovih institucija, sem onih koje se odnose na Statutom predviđene nadležnosti Savjeta, već da se isključivo bavi stvaranjem i razvojem uslova u kojima crnogorska zajednica ostvaruje zakonom definisana prava" ističe se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja, zahtijevaju od NS kao predstavnika crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, da ubuduće spriječe ovakva samovoljna, pojedinačna ili grupna saopštenja sa političkom konotacijom.

 

]]>
Tue, 4 Dec 2018 14:34:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/223169/sjednica-nacionalnog-savjeta-nije-odrzana.html
Asocijacija dijaspore otvorila kancelariju u PG http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/221874/asocijacija-dijaspore-otvorila-kancelariju-u-pg.html Iseljenici iz Crne Gore pored Uprave za dijasporu ubuduće će moći da se obrate i Asocijaciji dijaspore, koja je svoju kancelariju, nakon višegodišnjeg uspješnog rada, otvorila i u Podgorici, kazala je predsjednica Vera Kirović. ]]>

"Kancelarija je otvorena sa namjerom i ciljem da bude dom svih iseljenika, uporedo i u saradnji sa Upravom za dijasporu” , kazala je za Radio Crne Gore Kirović.

Pored više uspješno organizovanih manifestacija  Kirović navodi da će u fokusu biti i humanitarni rad. Uskoro će Asocijacija dijaspore uručiti donaciju školama u Lovćencu i Dobrom Bačkom Polju u kojima su učenici većinom djeca crnogorskih iseljenika

“Pokušaćemo da to realizujemo početkom decembra. Donacija je već prikupljena, sada ostaje da se riješe određene administrativne procedure kako bi se donacija uručila tim školama”, navodi Kirović.

Uskoro će Asocijacija organizovati i Drugo crnogorsko veče u Njujorku , koje će kako zaključuje Kirović ovaj put biti posvećeno istaknutom iseljeniku Refiku Radončiću.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 16:34:00 +0100 Dijaspora http://www.rtcg.me/vijesti/dijaspora/221874/asocijacija-dijaspore-otvorila-kancelariju-u-pg.html