Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2013. 09:05 >> 10:27
2

IZ USTAVNOG SUDA

Marković: Ne dopada mi se Rankov ton

Predsjednik Ustavnog suda Milan Marković kaže za radio Antena M, da Ustavni sud stoji iza svake svoje odluke, jer je, kako navodi, svaka od njih pravno obrazložena.

On je komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića upućenu pojedinim članovima Ustavnog suda kazao da razlozi neslaganja stoje van Ustava i ustavnog prava.

„Pravo je prije svega struka, a ne politika tako da me ne opterećuju lični stavovi. Mislim da svi treba da imaju demokratski kapacitet, a posebno prvi čovjek Parlamenta, da prihvate odluke suda jer mi radimo po pravilima struke. Lege artis, naše osnovno i jedino mjerilo kada donosimo odluke jeste važeći Ustav. Prema tome mislim da nije dobar takav ton i način izlaganja jer sudije Ustavnog suda su ozbiljni i stručni ljudi“, kazao je Marković.

Marković kaže da mu  posebno nije drago što optužbe stižu sa čelne fuznkcije zakonodavne vlasti.

„Mislim da nije uputno sa takve adrese te riječi uputiti, sjećamo se i „trulih dasaka’’ i tome slično. Bez potrebe je sve to sada kada bi trebalo graditi institucije i čuvati ljude posebno one koji stručno i profesionalno rade svoj posao. Nije mi se dopao taj tonalitet, ali vjerujte, time se previše ne opterećujem’’, kaže Marković.

Komentarišući navode Krivokapića da su ustavne izmjene prilika da se stvari u Ustavnom sudu dovedu u red, Marković kaže da ako je to cilj izmjena, onda je očigledno da se politika miješa u pravo.

On kaže da sudije Ustavnog suda skoro uvijek donose odluke koje mogu da imaju različite političke konotacije i koje izazivaju veliku pažnju javnosti, ali tako je dodaje svugdje u svijetu.

’’Mora se poznavati pravo i znati šta znači odluka Ustavnog suda. Ona je opšteobavezna, izvršna i moraju je svi poštovati, bez obzira na to svidjela se nekom takva odluka ili ne. A ako u budućnosti neko pokuša da kroz ustavne promjene da uslovno rečeno kazni Ustavni sud zbog svojih profesionalnih odluka, onda je u pitanju čista politika, a ne pravo. Mi se svi trudimo da dođemo do poglavlja 23 i 24,odnosno borimo se za vladavimu prava, a vladavine prava nema ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda“, poručio je Marković.

Podsjećamo, predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić poručio je da pojedini članovi Ustavnog suda nijesu sposobni da odbrane autoritet svojih institucija, te da će za to odgovarati.

Osim toga ,kazao je i da su ustavne promjene prava prilika za promjenu takve situacije.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније