Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 08. 2015. 14:07 >> 15:20
3

POVODOM KOLUMNE

IJP traži da se Drobnič izjasni

Institut za javnu politiku uputio je pismo šefu Delegacije EU u Podgorici, Mitji Drobniču, u kojem je ukazao da je direktor Vijesti, Željko Ivanović, u kolumni pod naslovom "Pravila bordela", izvršio "težak oblik diskriminacije nad ženama".

 

 

U pismu Instituta za javnu politiku navodi se da funkcija koju Drobnič obavlja "obavezuje na javno istupanje", bez obzira na njegove "lične afinitete", pa bi šef Delegacije, kako navode, javnosti trebalo da kaže je li takvo novinarstvo "set vrijednosti za koje se zalaže".

Iz ove NVO pitali su Drobniča i "šta će uraditi povodom skandalozne paškvile Željka Ivanovića, vlasnika 'Vijesti', od 25. avgusta, pod nazivom 'Pravila bordela'.

"Verujemo da i sami znate da ovaj novinar, koji uživa vašu bezrezervnu podršku i moralnu i finansijsku – u pomenutoj kolumni, vrši težak oblik verbalne diskriminacije nad ženama, izjednačavajući novinarke Javnog servisa sa prostitutkama.Koristeći najvulgarnije konstrukcije, Željko Ivanović iznosi niz uvreda i insinuacija na račun svoje dvije koleginice. O medijskom diskursu direktora 'Vijesti', njegovom profesionalizmu, poštovanju osnovnih ljudskih prava – posebno ženskih, svjedoči i činjenica da pomenuti Željko Ivanović u zaključku svog autorskog teksta otvoreno poziva državu da na crnogorsko tržište, formalno uvede prodaju ženskog tijela kao robe!? Gospodine Drobnič, funkcija koju obavljate obavezuje vas na javno istupanje, bez obzira na vaše lične afinitete", stoji u pismu Instituta.

Hoće li nagraditi Ivanovićev tekst?

Stoga, kako navode, očekuju da Drobnič crnogorskoj javnosti odgovori "da li ovakvo novinarstvo predstavlja set vrijednosti za koje se zalažete".

"Da li će ovakav narativ direktora i medija koji ga promoviše, biti predmet vaše osude ili će novac od našeg projekta koji treba da nam se oduzme, biti iskorišćen za nove grantove i novinarske nagrade upravo 'Vijestima'? Hoćete li i ovaj tekst Željka Ivanovića uvrstiti za evropsku nagradu koju ste osnovali da bi nagrađivali profesionalno novinarstvo i poštovanje kodeksa? Da li su Ivanović i osobe poput njega, koje podržavate, taj primjer evropskih vrijednosti, slobode govora, profesionalnog novinarstva, poštovanja kodeksa? Da li je ovaj način javnog obraćanja ženama primjer te dostojnosti koja nedostaje Institutu, zbog čega ne možemo da budemo korisnici fondova EU? Da li mislite da je u duhu evropskih vrijednosti i antikorupcijskih normi uspostavljene prakse da se u Crnoj Gori projekti i finansijska sredstva dodjeljuju unaprijed poznatim organizacijama, a da se pritom kriterijumi poput kvaliteta i kompetentnosti potpuno stavljaju u drugi plan", pitali su Drobniča iz Instituta za javnu politiku.

Navode i kako smatraju da tu lošu praksu koja doprinosi razvoju korupcije i neprincipijelne konkurencije "treba spriječiti i javno osuditi".

"Stoga vam skrećemo pažnju da su pitanja koja smo vam postavili izuzetno važna za crnogorsko društvo i principe po kojima funkcioniše civilni sektor, te da je u tom smislu značajno da, ukoliko, kao i do sada smatrate da mi, kao organizacija nismo dostojni vašeg odgovora, pojašnjenja u vezi sa vašom pozicijom po pitanjima koja smo vam postavili predočite crnogorskoj javnosti", piše u pismu Instituta.

Podsjećaju da je crnogorska, ali i javnost regiona, dobro obaviještena i upoznata, da "duže od dva mjeseca traje sinhronizovana akcija nekoliko interesno povezanih nevladinih organizacija i medija sa namjerom da se, suprotno praksi koja je do sada važila, Institutu za javnu politiku oduzme projekat 'Ženska Vlada Zapadnog Balkana EU', koji je izabran na konkursu koji je raspisala EU, u konkurenciji 32 zemlje, a isključivo po kriterijumima kvaliteta projekta".

"Projekat Instituta je ocjenjivan u Briselu, od strane nezavisne komisije Izvršne agencije za obrazovne, audio-vizuelne i kulturne politike EU i izabran kao jedan od 23 najbolja projekta, čime je takođe Crna Gora po prvi put u istoriji ovog programa dobila sredstva kao glavni aplikant, a ne samo partner. Opšte je poznato da te interesno povezane organizacije i dva medija koji vode kampanju protiv Instituta za javnu politiku imaju vašu bezrezervnu podršku, da su vlasnici monopola u dobijanju projekata, te da u ovoj akciji imaju svu logističku podršku kako vašu lično tako i vaših činovnika", navodi se u pismu.

Deformisan mehanizam odlučivanja

Stoga u Institutu smatraju da su "medijski pritisci, predrasude i nametnuti utisci, do sada prilično uspješno marginalizovali naše argumente".

"Istovremeno, došlo je do deformacije čitavog mehanizma odlučivanja u zoni civilnog sektora i uspostavljanja zabrinjavajuće neprincipijelnosti. S obzirom da, bar deklarativno, imamo jednako pravo kao i ostale organizacije iz sektora kojem pripadamo, želimo da vam skrenemo pažnju na ovaj problem i sa njim upoznamo javnost, diplomatsku zajednicu i institucije. Stoga vas molimo da, kao šef Delegacije Evropske unije, koji zastupa vrijednosti jačanja uloge SVIH organizacija civilnog društva i medija na teritoriji Crne Gore, odgovorite na ova javno postavljena pitanja", navodi se u pismu.

Iako je, kako navode, jasno da se kampanja protiv Instituta vodi od strane konkurentskih organizacija iz čisto materijalnih razloga i neprihvatanja činjenice da bilo ko van kruga od tih nekoliko povlašćenih NVO bude korisnik sredstava iz EU, iz Instituta ističe da je kao formalni razlog preispitivanja odluke o dodjeli granta Institutu za javnu politiku, "iskorišćena jedna laž".

"Da je direktor Instituta Vladimir Popović 'direktno promovisao nedostojnu kampanju protiv hrabre aktivistkinje civilnog društva Vanje Ćalović' te da je zato naša organizacija 'prepoznata po rodnoj diskriminaciji i nije dostojna da realizuje projekat Ženska Vlada Zapadnog Balkana EU. Vjerujemo da i vi znate da je istina sasvim drugačija, te da je i sudski dokazano da pojava privatnog snimka ženske osobe na kojem ona seksualno zlostavlja životinje nema nikakve veze sa Vladimirom Popovićem", piše u pismu Instituta.

Tačno je, kako navode, da je direktor Instituta, kao i većina građana, medijskih radnika i učesnika javnog života "svoje zgražavanje podijelio sa drugim osobama – što je u jednom televizijskom nastupu i javno rekao".

"Ta zgroženost nad devijantnim ponašanjem osobe koja pretenduje da bude moralni arbitar crnogorskog društva, zaista nema nikakve veze sa njenim polom niti je to pitanje rodne ugroženosti. Vjerujemo da ste upoznati sa članom br. 2 kodeksa novinara IFJ (International Federation of Journalists) koji upravo poziva na 'odbranu principa slobode poštenog prikupljanja i objavljivanja vijesti, i prava javnosti da na istu da komentar i kritiku'. Funkcija koju obavljate podrazumijeva nepristrasnost i objektivnost, upravo zbog toga želimo da javnosti Crne Gore saopštite koji su to standardi i principi na osnovu kojih vi donosite odluke i procjene", navode iz Instituta.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније