Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2013. 17:35 >> 17:34
18

SLUČAJ BAR

Vučinić: Da ne podmeće SPC ?

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić ocijenio je se, u slučaju registracije novih vjerskih organizacija u Baru, radi o izrugivanju pravnog poretka Crne Gore.

Vučinić je za Portal RTCG objasnio da Zakon o Vjerskim zajednicama iz 1977. propisuje da svaka Vjerska zajednica prije nego počne djelatnost mora priložiti MUP-u konstitutivni akt - Ustav.

 ,,A djelatnost  bilo koje crkve koja nije u saglasju sa uobičajenim poimanjem duhovnog, osobito, ukoliko je uperena protiv ustavnog poretka, podliježe krivičnom gonjenju i zabrani rada i djelovanja na temelju zahtjeva nadležnih institucija.'', navodi Vučinić.

U ovom slučaju je jedno lice priložilo dokumentaciju barskom MUP-u  za više Vjerskih zajednica. Ukoliko je dokumentacija cjelovita MUP je nenadležan za dalje postupanje, jer je Zakon u mnogo čemu nedorečen, uključujući i pitanje naziva ili sličnosti naziva sa nekom drugom Vjerskom zajednicom, kako je to u ovom slučaju.

,,Ne isključujem ni zlu namjeru Beogradske patrijaršije da na ovaj način pokuša destabilizovati Vjerske zajednice koje nijesu spremne da se miješaju u crnogorsko crkveno pitanje i otvoreno stanu na stranu Srpske, a protiv Crnogorske crkve. Nekako im dođe tako nešto i s'ruke, jer ovih dana Srpsku crkvu potresa pedofilski i pornografski skandal. Pa bi Sinodu dobro došlo umjesto da liže svoje rane, drži moralne i političke propovijedi u okolnim državama. Grad Bar, a i Crna Gora im za tu vrstu poslova dođu kao poručeni. U Baru je sjedište Dukljansko-barske arcibiskupije, Katoličke crkve u Crnogoraca katoličke vjere, koja je pod direknom i visokom zaštitom njegove svetosti pape, ujedno, i najstarije crnogorske nacionalne institucije.

Ne bih se začudio da je to namjerna i organizovana provokacija, s mutnim ciljevima, između ostalih, da podstakne vjerske antagonizme između katolika, muslimana i pravoslavaca. Već smo to jednom gledali 2006 godine kada je ista ta Crkva postavljanjem limenog objekta na vrhu Rumije, u simboličkoj ravni pokazala nadmoć velikosrpske nad crnogorskom nacionalnom i državnom idejom.'', zaključio je Vučinić.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније