Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2015. 19:58   >>  21:46 4

VRIJEĐANJE NOVINARKI

Pismo ambasadama SAD, Njemačke, OEBS-a

Povodom nedavno objavljene, skandalozne kolumne jednog od vlasnika lista "Vijesti" Željka Ivanovića – pravila bordela, u kojoj se iznose uvrede i insinuacije na račun novinarki Javnog servisa, čineći težak oblik verbalne diskriminacije prema ženama, urednici i novinari naše kuće, Pobjede, Dnevnih novina, TV Prva i Pink, te Portala Analitika, Antene M i Skala radija, otvorenim pismom, danas su se obratili ambasadama SAD, OEBS-a i Njemačke, sa zahtjevom da, kao i do sada, u slučajevima kršenja novinarske etike, javno reaguju.

Podsjećamo, isto pismo juče je proslijeđeno šefu kancelarije delegacije EU u Podgorici Mitji Drobniču. Čekajući odgovor sa ovih međunarodnih institucija na flagrantni primjer zloupotrebe javne riječi, podsjećamo da su skandaloznu kolumnu Vijesti prećutale sve nevladine organizacije koja se bave ženskim i ljudskim pravima, a na otvoreno i beskrupolozno vrijeđanje novinarki Javnog servisa nijesu reagovale ni političke partije.

Ipak, stigla je prva reakcija na otvoreno pismo osam crnogorskih medija. Naime, Iva Pavlović iz mreže žena Pokreta za promjene, koji baštini evropske vrijednosti i bivša novinarka TVCG, osudila je nastup oko 100 urednika i novinara koji su stali u odbranu dostojanstva, profesionalizma i ljudskog prava koleginica, i navela da indirektno podržava na taj način skandalozni jezik kolumne pravila bordela....

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović najoštrije je osudila tekst "pravila bordela", objavljen u listu Vijesti i grubo vrijeđanje novinarki Javnog servisa.

Šćepanović, u izjavi za TVCG, kaže da je čudi to što do sada nije stigla ni jedna reakcija nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, posebno onih koje u fokusu imaju poštovanje ženskih ljudskih prava.

"Oštro osuđujem pisanje u tekstu pravila bordela, u kojem su na najprizemnjiji način izvrijeđane novinarke Javnog servisa, novinarke kojima je na prvom mjestu uvijek poštovanje novinarske etike. Za razliku od autora teksta, koji je ovakvim pisanjem na račun svojih koleginica novinarki, pokazao da ne poštuje ni etiku ni ljudska prava, da je sve samo ne profesionalan i u konačnom ovakvim tekstom kazao sve o sebi", kazala je Šćepanović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније