Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 08. 2015. 07:55 >> 07:46
2

LJEKARSKA KOMORA

Akcenat na stručnom usavršavanju

Građani nijesu zadovoljni funkcionisanjem zdravstvenog sistema. Razlog je dugo čekanje na specijalističke preglede i druge pretrage. Pacijenti se nepotrebno upućuju na sekundarni i tercijarni nivo (klinike, bolnice) i zato je onima kojima je pomoć potrebna sa ovih nivoa neblagovremena, ocijenio je predsjednik Ljekarske komore dr Đoko Jočić.

Sve to, prema njegovim riječi­ma, potencijalni je faktor za koruptivne radnje. Dr Jočić naglašava da iako doktori iz domova zdravlja nekontrolisano upućuju paci­jente na specijalističke pre­glede, ljekari iz ustanova se­kundarnog i tercij arnog nivoa se ne oglašavaju.

"Očigledno i njima duga čekanja na preglede odgovaraju, da bi mogli da ih pregledaju u privatnim ordinacijama i za par dana zarade koliko za mjesec u javnim zdravstvenim ustanovama", rekao je dr Jo­čić za Pobjedu.

Govoreći o dosadašnjoj reformi zdravstvenog sistema, sagovornik ističe da je ona urađena po evropskim stan­dardima, što je i naša obaveza kao zemlje kandidata za ula­zak u Evropsku uniju. Među­tim, ključni problem, smatra dr Jočić je sprovođenje za­konske regulative u praksi.

"Većina zakonskih akata predviđa i kazne za nesprovođenje zakonskih normi. Upra­vo to je problem, a posebno kada je u pitanju nadležnost institucija za realizaciju za­konskih rješenja, pa se često odgovornost za to prebacuje na druge", ističe Jočić.

Kada je u pitanju stručnost i kvalitet mladih ljekara i mo­gućnosti njihovog stručnog usavršavanja, on ističe, da imamo veliki broj kvalitetnih ljekara koji su za­vršili fakultet sa visokim pro­sjekom ocjena.

"Treba istaći da u našim usta­novama rade ljekari koji su završili fakultet van Crne Go­re. Jedan dio mladih ljekara se ne snalazi dobro posebno ka­da su u pitanju hitni slučajevi i za njih je potrebna edukacija posredstvom tematskih edukativnih skupova, posebno putem periodičnih boravaka, prvenstveno u KCCG - Koro­narnoj jedinici, Urgentnom centru, i Intenzivnoj jedinici. To se mora predvidjeti pro­gramom stručnog usavršava­nja JZU", kazao je dr Jočić.

Problem za realizaciju pro­grama stručnog usavršavanja, kako ističe, je nedostatak finansijskih sredstava.

"Budžetom Fonda zdravstva i zdravstvenih ustanova, novac za stručna usavršavanja se stavlja u stavku ostali troškovi ustanova. U više navrata sam davao primjedbe prilikom raspodjele sradstava javnih zdravstvenih ustanova, da se stavka stručno usavršavanje posebno pozicionira. Rekon­strukcija i savremeno opre­manje zdravstvenih instituci­ja je promašena investicija ako to ne prati odgovarajuće stručno usavršavanje", nagla­šava predsjednik Ljekarske komore.

Kada je u pitanju edukacija, on objašnjava da postoje spe­cijalistička usavršavanja i uže specijalizacije.

"Potrebu za ovim vidovima stručnog usavršavanja donosi Ministarstvo zdravlja za sve JZU u Crnoj Gori na osnovu iskazanih potreba od strane JZU prema važećim standar­dima. U drugim zemljama to rade Ljekarske komore. S obzi­rom na to da JZU raspisuju oglase za specijalizacije ne vidimo razlog da se za sve JZU u Cr­noj Gori istovremeno raspisu­je oglas. Na ovaj način pojedi­ne ustanove, koje nijesu izazovne za mlade ljekare, ne dobij aju kvalitetne kandidate. S druge strane, stvara se veliki vakum u sistemu primarne zdravstvene zaštite odakle, uglavnom konkurišu kandi­dati za specijalizscije", smatra dr Jočić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније