Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 08. 2015. 11:22 >> 21:40
44

MIHAILO O SUSRETU

Amfilohije bi da raspiri mržnju

Sastanak vladike Amfilohija s liderima opozicije, zakazan povodom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, prevashodno će biti u funkciji politike raspirivanja međuvjerske i međunacionalne mržnje u zemlji, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

 

On je, komentarišući najavljeni sastanak mitropolita Amfilohija s liderima opozicije 3. septembra, rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska "za takvu politiku ima podršku i u zemlji i od vani".

"I od dijela vlasti i od većine opozicije, zato je nekažnjeno demonstrira. Ne samo beogradska patrijaršije, nego i njena cetinjska filijala na čelu s njim, devedesetih godina prošloga vijeka, bila je generator ratova na tlu bivše zajedničke domovine. Tada je radikalizovala svako pitanje i odbijala svaki razgovor. Podsticala je mržnju prema svim drugim i drugačijim, a sada je podstiče prema Crnogorcima i crnogorskoj državi, oglašavajući je privremenim rješenjem i antisrpskom tvorevinom, protiv koje su dozvoljene sve mjere", kazao je Mihailo.

Zato, kako ističe, najavljeni sastanak, iako formalno zakazan zbog jednog zakona, "bez sumnje, i sadržinom i zaključcima, biće uperen protiv mira i državnog suvereniteta".

"Nažalost, većini naše opozicije je više stalo do interesa drugih država i naroda nego do Crne Gore. Zato Amfilohije koji je brutalno devastirao Crnu Goru i nametnuo SPC kao pregovarački faktor sa nesagledivim posljedicama, ponovo okuplja opoziciju s namjerom da je huška protiv Crne Gore, a za račun stranih interesa", kazao je Mihailo.

Razmjera tog, kako je rekao, "kriminalnog akta koji protivureči svim našim interesima i vrijednostima" je takva da će dovesti u pitanje zemlju, njen suverenitet i integritet.

"Činjenica da su velikosrpske političke i parareligiozne strukture u Crnoj Gori ujedinjene, jer su im politički ciljevi jedinstveni, je zabrinjavajuća. Ta sila koja se zavjerila protiv crnogorske države je sila koja se mora poraziti. Država je na redu, koja pred njim i njegovim beogradskim patronima ne smije pokleknuti", zaključio je Mihailo.

 

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније