Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

31. 08. 2015. 10:57 >> 10:46

POČINJE ŠKOLA

Za knjige i pribor i do pola plate

U većini zemalja regiona u školske klupe učenici će sjesti prvog dana septembra. U susret novoj školskoj godini najveći dio porodičnog budžeta biće izdvojeno za školske udžbenike, sveske, torbe i ostali pribor i opremu. Sve to, kako tvrde roditelji, preskupo je kada se uzmu u obzir loše ekonomske prilike, visoka stopa nezaposlenosti te male plate.

 

Za oko 70.000 osnovaca i nešto više od 30.000 srednjoškolaca u Crnoj Gori, sjutra će početi nova školska godina, koja će trajati do 10. juna 2016. godine. 

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je ove godine upisano 8.011 prvaka, što je za 216 učenika više u odnosu na prošlu godinu, kada je u prvi razred krenulo 7.795 učenika.

Kako bi učenici spremno dočekali početak godine, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Crnoj Gori na vrijeme je pripremio komplete knjiga za osnovne i srednje škole.

Najskuplji je komplet knjiga za prvi razred Gimnazije koji košta 101,5 eura, a najjeftiniji komplet knjiga za prvi razred osnovne škole, čija je cijena 41,5 eura.

Komplet udžbenika za drugi razred je 48,4 eura, dok knjige za treći razred koštaju 45,3 eura, četvrti 53,7 eura, peti 62,4 eura, šesti 74,9 eura, a za sedmi 89,6 eura. Cijena udžbenika za osmi i deveti razred je 84,6 eura. Udžbenici za gimnaziju za prvi razred koštaju 101,5 eura, drugi 85 eura, treći 76,5 i četvrti 55,3 eura. Ove godine udžbenici su jeftiniji pet posto.

Kada su u pitanju pojedinačne cijene udžbenika, one se kreću od 1,5 do 8,5 eura za osnovne škole, dok se knjige za Gimnazuju pojedinačno mogu kupiti od dva eura, pa do 10 eura.

Cijene sveski u knjižarama kreću se od 0,50 eura, pa do 1, 60 eura. Cijena školske torbe u knjižarama iznosi od osam do 45 eura.

Jasmina iz Podgorice, majka je dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu. Ona je u izjavi za Anadoliju kazala da je za sinove koji će krenuti u drugi i peti razred kupila nove knjige.

"Samo za knjige sam potrošila 110 eura. Tek treba da kupimo sveske i ostali pribor, a za sina koji će u drugi razred potrebno je kupiti i novi ranac za knjige. Kad sve saberem, to je pola moje plate“, kaže Jasmina, koja je zaposlena kao vaspitačica u vrtiću. Poređenja radi, prosječna neto plata u Crnoj Gori u prošlom mjesecu iznosila je oko 480 eura.

Takođe, kao i prethodnih godina, i uoči početka ove školske godine, učenici u Podgorici i Nikšiću na gradskim trgovima prodaju polovne knjige. Cijena polovne knjige iznosi od 1,5 do tri eura, dok se kompleti knjiga za osnovnu školu prodaju od 20 do 40 eura.

Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je besplatne udžbenike za školsku 2015/2016 godinu za djecu bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje.

Takođe, knjige su obezbijeđene za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok je za učenike ostalih razreda udžbenike obezbijedilo Ministarstvo prosvjete.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније