Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 08. 2015. 15:59 >> 15:55
2

KOJIČIĆ LGBT ZAJEDNICI

Imamo rezultate, ne rasipajte energiju

Vladina politika u oblasti unapređenja ljudskih prava ranjivih grupa sprovodi se u punom kapacitetu, u čemu LGBT prava zauzimaju posebno mjesto i imaju veoma dobre ocjene, kako u lokalnoj LGBT zajednici, tako i na najvišim relevantnim međunarodnim adresama, saopštio je nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike Jovan Kojičić.

Kojičić je reagovao povodom današnjeg javnog protesta, koji su ispred zgrade Vlade organizovali LGBT aktivisti.

“Pažljivo razmatramo zahtjeve sa terena koje dobijamo od LGBT zajednice, te sam kao Nacionalni koordinator predložio unaprijeđeni model rada i izvještavanja povodom implementacije zadataka definisanih akcionim planovima sa ciljem da čitav proces učinimo još efikasnijim”, naveo je Kojičić u izjavi za medije.

On kaže da takvo djelovanje ima neophodnu podršku, tako da smatra da Vladu ne treba opominjati da rade ono što već čine ili je u procesu rada

“Niti mislim da se meni kao Nacionalnom koordinatoru na taj način pomaže da budem efikasniji i fokusiram se na suštinu i zahtjeve koji stoje pred svima nama”, navodi Kojičić.

On ističe da je implementacija LGBT vladine politike konstantno u usponu.  “Imamo veoma dobre rezultate saradnje policije i LGBT zajednice, u posljednjih godinu dana odličnu saradnju, reakcije i posvećenost Tužilaštva LGBT zajednici, unaprijedili smo zakonsku regulativu, usvojili zločin iz mržnje (hate crime) kao zabranjen osnov diskriminacije LGBT osoba, zakonski podržali troškove promjene pola pod okriljem zdravstvenog osiguranja što je zaživjelo u praksi, u saradnji sa LGBT zajednicom, vodećim međunarodnim ekspertima i Evropskom Komisijom radimo na pripremi modela registrovanog partnerstva za istopolne zajednice i dobijamo kontinuiranu podršku od LGBT zajednice i relevantnih međunarodnih adresa”, naveo je nacionali koordinator.

Kojičić ističe da se Vladina LGBT politika realizuje predviđenom dinamikom i dodaje, da je posljednjih nekoliko godina Crna Gora postigla značajne rezultate u toj oblasti na kojima nam, kako dodaje, mogu pozavidjeti i najrazvijenije demokratije.

“Riječ je o društvenom procesu sazrijevanja jednog društva gdje nije moguće stvari mijenjati preko noći, tako da ne vidim nikakvu potrebu da se bilo čija energija bespotrebno rasipa, jer već postoji partnerstvo, izgrađen dijalog i izvanredni zajednicki rezultati koji su Crnu Goru postavili u sami vrh otvorenih Vlada među zemljama Evropske unije i Savjeta Evrope, te Crna Gora danas zauzima 17. mjesto na ILGA Evropa LGBT mapi”, ističe Kojičić u izjavi za medije.

Ističe da je Vlada u kontinuitetu njegovala i imala otvorene i sadržajne konsultacije sa NVO sektorom.

“Služba koja obslužuje rad Savjeta zbog godišnjih odmora nije mi bila dostupna, te narednih dana očekujem njihovo angažovanje, kada ću organizovati zajednički prijem za LGBT zajednicu, ohrabriti dalji međusobni dijalog i partnerstvo i jos jednom poslati poruku o našoj privrženosti politici ljudskih prava LGBT osoba”, zaključio je Kojičić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније