Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 08. 2015. 16:10 >> 16:04
1

AKCIJA U BARU

Učiniće sve da zaštite maslinjak u Zagrađu

Maslinjak u Zagrađu, u opštini Bar, godinama propada. No, u akciju zaštite uključili su se Opština i njeni organi, Turistička organizacija, mještani Sutomora, udruženja maslinara i preduzetnici. Iz barskog Društva maslinara je saopšteno da će učiniti sve kako bi zaštitili maslinjak, jer je to, osim što donosi korist od roda, biljka koja spaja.

„Univerzitet Crne Gore je vlasnik maslinjaka koji je nekada u Sutomoru podignut za potrebe naučnih istraživanja u maslinarstvu. Maslinjak je nekada imao više od 400 stabala raznih sorti maslina, a ogradom je bio zaštićen od lutajuće stoke i neovlašćenog pristupa. Za crnogorske okvire,  400 stabala posađenih u pravilne redove na čistoj livadi  je činilo pravi istraživačko edukativni centar za maslinarstvo što je predstavljalo bogatstvo za razvoj i unaprijeđenje maslinarstva kako u Baru tako i u čitavoj Crnoj Gori i regionu“, navodi se u saopštenju Društva maslinara.

Pojašnjavaju da su „zub vremena“, građevinski bum, nesavjesni građani i drugi faktori uništili maslinjak.

„Zaštitna ograda više ne postoji, na zemlji se mogu vidjeti samo ostaci betonskih stubova. Od ukupno 440 stabala ostalo ih je nešto više od 250. Preostala stabla su polusuva, obrasla mahovinom i zarasla u mediteransku makiju. Nesavjesni građani kontinuirano vrše sječu maslina, a drvo koriste za ogrijev. Masline se vade iz zemlje i presađuju na nepoznata mjesta što dokazuju svježe rupe u zemlji. Nesavjesni građani su od maslinjaka napravili deponiju građevinskog otpada i šuta. Uz žaljenje se može konstatovati da su prvenstveno nesavjesni građani od 'istraživačko-edukativnog centra' napravili deponiju i 'groblje maslina'“, piše u saopštenju.

Mještani Zagrađa, prvenstveno Nebojša Kujović i Veselin Ćetković, koji žive u blizini maslinjaka, pokrenuli su inicijativu za njegovu zaštitu.

Predstavnici Društva maslinara Bar su, kako navode, sa sekretarkom Sekretarijata za poljoprivredu u Opštini Bar, Slađanom Živanović, obišli maslinjak i sačinili interne izvještaje.

„O alarmantnom stanju i krajnjem roku da se nešto uradi i cilju spašavanja ovog maslinjaka je obavješten i predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić. Na opšte zadovolstvo, on je izrazio interesovanje i spremnost da se maslinjak zaštiti u što skorijem roku. Inicijativa mještana Zagrađa nije prošla neprimijećena ni kod Turističke organizacije Bar, pa su se i oni uključili u akciju čišćenja maslinjaka što doprinosi da naš grad bude ljepši i čistiji, te da svi turisti sa sobom 'ponesu'  lijepu sliku o njemu“, dodaje se u saopštenju Društva maslinara.

Akciju su podržali i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću Bar, na čelu sa Nevenkom Orlandić.

Preduzetnik Savo Milović mehanizacijom je očistio maslinjak od nabacanog šuta i izravnao sve slobodne površine.

„Društvo maslinara Bar je spremno i zainteresovano da zajedno sa svim subjektima učini sve da se maslinjak zaštiti i da mu se vrati osnovna namjena, a to je da, pored koristi od roda maslina,  ponovo bude centar za istraživanje i edukaciju maslinara i stručnjaka koji se bave maslinarstvom. Članovi Društva maslinara su spremni da u odgovarajućem terminu izvrše stručnu rezidbu maslina i očiste maslinjak od suvih i nepotrebnih grana kako bi se obnovio i vratio rodnosti. Nadamo se da će svi ustrajati na ovom plemenitom zadatku i da se neće dozvoliti da nešto što je za dobrobit maslinarstva i zdrave prirode stvarano više od trideset godina propadne i nestane na očigled svih koji žele dobro našem gradu i našoj državi“, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније