Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 08. 2015. 16:42 >> 16:53

765 KOMPLETA

Besplatni udžbenici za Rome i Egipćane

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ove godine je obezbijedilo 765 nastavnih kompleta za učenike romske i egipćanske populacije.

“Obrazovanje je nesumljivo jedna od ključnih oblasti za uspješnu integraciju romskog i egipćanskog stanovništva u crnogorsko društvo. Crna Gora je uspostavila dobar zakonski okvir u pogledu socijalne zaštite, ali i obrazovanja ove populacije”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na osnovu Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012-2016, svake godine opredjeljuje sredstva za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike romske i egipćanske populacije u I, II i III razredu osnovne škole.

“U odnosu na nekoliko godina unazad možemo da konstatujemo da broj romske i egipćanske djece povećan na svim nivoima obrazovanja, tako da su školsku 2014/15 godinu u osnovnim školama pohađala1538 učenika/ce, 69 srednjoškolaca/ki i 17 studenata/kinja. Takođe, smanjenja je stopa odustajanja od školovanja ove populacije”, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Na osnovu Ugovora o finansiranju/sufinansiranju programa/projekata koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava potpisalo sa Ministarstvom prosvjete, za školsku 2015-16. godinu, Ministarstvo je opredjelilo sredstva za 765 nastavni komplet.

“Osim ove podrške, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbjeđuje stipendije sve srednjoškolce/ke i studente/kinje iz romske i egipćanske zajednice, dok za najbolje učenike/ce završnih razreda osnovne škole organizuje ljetovanja, zimovanje, kampove romskog jezika...”, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније